TANYÁK HÁZTARTÁSI LÉPTÉKŰ VILLAMOS ENERGIA ÉS VÍZELLÁTÁS, VALAMINT SZENNYVÍZKEZELÉSI FEJLESZTÉSEI.

Állami támogatással is korszerűsítheti tanyáját!

VP6-7.2.1.4.-17 TANYÁK HÁZTARTÁSI LÉPTÉKŰ VILLAMOS ENERGIA ÉS VÍZELLÁTÁS, VALAMINT SZENNYVÍZKEZELÉSI FEJLESZTÉSEI.

Utófinanszírozással vehető igénybe a tanya napelem pályázat 2021-ben, ami tanyán élő magánszemélyeknek is jár és amely nem hitel! Akár 7-8kW-os rendszerre is szert tehet!

Kik pályázhatnak?

Fontos tehát leszögezni, hogy nem csak vállalkozások pályázhatnak, hanem a lakosság is. Feltétele azonban, hogy a pályázó életvitelszerűen a tanyán éljen, amit fejleszteni, kíván.

Két konkrét célcsoport van megjelölve a pályázatban, mellyel villamos energia és vízellátás vagy szennyvízkezelés fejlesztéséhez nyerhetnek támogatást, ezek pedig a:

• Természetes személy
• Települési önkormányzat

 

szarvasmarha

Azok a tanyák, melyek villamos energia vagy vízellátási rendszere (esetleg mindkettő) vagy szennyvízkezelése már elavult, azok támogatására irányul a VP6-7.2.1.4.-17 pályázat. A nem megfelelően kiépített és az újonnan történő kivitelezés esetében egyaránt rendelkezésre áll ez a lehetőség.

Fontos a betöltött 18. életév, valamint kincstári ügyfél azonosítóval kell rendelkezni. A másik szempont az igényléshez, hogy a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban életvitelszerűen kell élnie az igénylőnek, amit igazolnia is kell.

A tanyának saját tulajdonban kell állni vagy házastársé, egyenes ágú rokoné lehet. A pályázatot csak egyszer lehet igényelni!

 

Az alábbi helyeken lakók települési pályázhatnak

2_gyulai_kiseromu

Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád megye, Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye,

Pest megye: Ceglédi, Dabasi, Monori (kivéve Gyömrő), Nagykátai, Nagykőrösi, Ráckevei járásának településein.

De mi számít tanyának?

Ha a földhivatali nyilvántartásban tanyaként szerepel az ingatlan, akkor jobbára esélyes pályázó. Ezen belüli megkötésnek számít, hogy legfeljebb egy hektár területű föld legyen, ami egy település külterületén helyezkedik el és tartozik hozzá növénytermesztésre, állattenyésztésre, valamint az ezekből adódó termékek feldolgozásra használt épületek.

176724922_256774669480875_555017684393643876_n

Mennyi pénzt kaphatunk napelemre?

A keretösszeg 7,01 milliárd forintnak megfelelő összeg. A természetes személyekre és a vállalkozásokra, önkormányzatokra vonatkozó feltételek eltérőek bizonyos pontokon.

Természetes személyként min. 200.000 Ft, maximum 6.200.000 Ft az adható támogatás összege. Attól függően, hogy milyen jellegű a végrehajtani kívánt projekt, úgy változhat a támogatás mértéke is.

Magánszemélyeknél maximum 95%-a támogatható a teljes beruházási költségnek, ami szép arány!

A támogatási kérelem határideje

2019 április 1.-től a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2022.04.06.-ig.

A támogatási kérelmet a www.mvh.allamkincstar.gov.hu elektronikus felületén, ügyfélkapun keresztül nyújthatják be az érintettek.

Előminősítést érdemes csinálni, hogy láthassa a pályázni kívánó személy, hogy jogosult-e a pontszámok és egyéb feltételek alapján a támogatásra. Nem mindegy az sem, hogy melyik térségben, településen található a tanya, milyen messze található a főúttól, stb.

A csatolandó mellékletek listája szintúgy fontos részlet! A pályázathoz minden szükséges dokumentumot be kell szerezni, másolatát eljuttatni az állam felé. Ezen túl, amennyiben sikeresen pályázott az illető, a támogatási szerződéshez csatolandó mellékletek listájának eleget kell tenni.

Szükség lesz műszaki leírásokra, valamint az MVM-hez benyújtott igénybejelentésre többek között. A teljes listát itt találhatja meg: https://www.palyazat.gov.hu/vp6-7214-17-tanyk-hztartsi-lptk-villamos-energia-s-vzellts-valamint-szennyvzkezelsi-fejlesztsei#

Akkor pályázhatunk, ha az alábbiak közül valamelyik projekt támogatását szeretnénk kérni

Ivóvízellátást szolgáló rendszer.

Ennek kiépítése, ami lehet vízbeszerző, vízkezelő, víztisztító, víztározó rendszer felállítása, ugyanakkor egyéb, például kútfúrás esetén is igényelhető.

Háztartási méretű szigetüzemű vagy hálózatra kapcsolt villamos energia rendszer.

A napelem rendszerek tartoznak ide, melyek közül hazánkban ugyan az utóbbi rendszer a népszerű (a szaldós elszámolás miatt), a szigetüzemű rendszerre is adnak támogatást, mert gyakori eset, hogy a tanyán ez az opció működhet csak.

Szennyvízkezelésre és tisztításra szolgáló rendszerek.

Ez a következő, egyben utolsó pont, amelyben az állami támogatásra számíthatunk, ahol egyedi szennyvízkezelő berendezést építtethetünk ki.

 

Fontos részlet, hogy csakis olyan projektet támogatnak, ahol még nem kezdődött meg a munka a pályázást megelőzően!

Mi a különbség a szigetüzemű rendszer és a hálózatra kapcsolt napelemes rendszer között?

Ez talán az egyik legfontosabb kérdés, mielőtt belevágna az ember és benyújtaná a kérelmet a pályázatra, hiszen nem mindegy, hogy melyik megoldást választjuk!

A legfőbb különbség a két rendszerünk között, hogy míg a szigetüzeműhöz elengedhetetlen az akkumulátor, addig a hálózatra visszatápláló rendszerrel erre nincs szükség, mert a felesleges megtermelt energiát visszatápláljuk a szolgáltatónak.

A szigetüzemű rendszer tehát az akkumulátorban tárolja a megtermelt áramot, melyet este fel is tud használni, amikor a rendszerrel a sötét miatt nem tud áramot előállítani.

A hálózatra visszatápláló rendszernél ismerős fogalom lehet a szaldós elszámolás. A fölös energia visszakerül a szolgáltatóhoz, este azonban a szolgáltató adja az áramot, így tudja kiváltani egymást a két helyzet. Jobb megtérülés jellemzi.

Hogy melyik lehet az előnyös választás, az nagyban függ a körülményektől is. Amennyiben nem megoldható a háztartás hálózatra történő kapcsolódása, akkor egyértelmű, hogy csak a szigetüzemű jöhet szóba, aminek a hátránya azonban, hogy az akkumulátor viszonylag rövid élettartammal bír, és annak cseréje sem mondható olcsónak.

Használja ki a lehetőséget!
Tanyafejlesztési pályázat utófinanszírozás – Mire számítsunk?

Mit jelent az, hogy a pályázatot utófinanszírozással érhetjük el?

Gyakorlatilag azt, hogy nekünk kell megelőlegezni a rendszerre szánt összeget, melynek 95%-át visszakapjuk az államtól magánszemélyként, miután minden elkészült és az ezzel kapcsolatos papírmunkát is rendeztük.

Azt javasoljuk, hogy alaposan járjon utána mindenki az igénylési feltételeknek, az igényléshez szükséges dokumentumok listájának, hogy ha valóban igényt tartanak a pályázatra, akkor ne csússzanak el a részleteken!

    A Küldés gomb megnyomásával hozzájárul, hogy a Solargroup Energy Kft. a megadott személyes adatait megkeresés céljából (telefon, e-mail) az adatkezelési tájékoztató alapján kezelje.