ro RO

A napelem rendszer árai nagyban függnek a rendszer méretétől. Hogy mit szeretne pontosan az ügyfél (részleges vagy teljes fogyasztást lefedni napelemmel, fűtésre, hűtésre, melegvízellátásra, elektromos autó töltésre, stb.)

Hogy fény derüljön rá, hogy az Ön esetében milyen napelem rendszer árakkal számolhat, először érdemes megismerni a lehetőségeket. Prémium invertert és panelt kaphat, akár háztartási-, akár ipari méretű napelem rendszer az, amit szeretne, az eddigi Solargroup referenciák is bizonyítják, hogy minden ügyfél igényét ki tudjuk szolgálni. Ha felkeltettük a napelemek iránti érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal, vegye fel velünk a kapcsolatot személyre szabott ajánlatért!

Miért előnyös a napelem? Tudnivalók napelem témában:

Egy szebb, áramszámlától mentes jövő felé nézhetnek azok, akik a napenergiába fektetnek, hiszen egy folyamatosan rendelkezésre álló, illetve megújuló energiaforrásról van szó. Hosszú távon jelentősen csökkentheti az agyagi terheket, viszont több változat kapható és érdemes jól körüljárni a témát és az épület, a háztartás fogyasztásának megfelelő megoldást választani. Ebben szeretnénk mi segíteni most.

Ahhoz, hogy közelebbről is megismerjük a különféle rendszereket és könnyebb legyen a döntés, érdemes az alapoknál kezdeni.

Hogyan működnek a napelem rendszerek?

Az már egyértelmű, hogy a napenergiát hasznosíthatjuk ezekkel a rendszerekkel, méghozzá úgy, hogy közvetlenül villamos, azaz elektromos árammá alakíthatjuk. Ami szükséges hozzá: inverterek és napelemek és természetesen napenergia. 12V egyenáram, amit előállít, melyet közvetlenül fel is használhatunk, illetve igen, akár visszatáplálhatunk a hálózatba, azonban ehhez váltóárammá kell alakítani.

Kétféle rendszer által lehet megtermelni a villamos energiát és itt jönnek képbe a különböző típusok.

Milyen napelemes rendszer típusok vannak?

Hálózatra visszatápláló napelem rendszer

Legfőbb célja, hogy a saját szükségleteinket kielégítse, avagy megtermelje a háztartás számára szükséges villamos energiát. Lakossági körben ez a legelterjedtebb megoldás. A háztartási eszközök a termelés idejében hasznosítják a napenergiát. Amennyiben az energiaigény magasabb a saját termelésnél, a rendszer egy „ad-vesz” mérőórán keresztül a hálózatról vételezve egészíti ki azt. Ha pedig nincs szükségünk a megtermelt energiára, a többletet ugyancsak a hálózatra táplálja vissza.

Visszwattos napelem rendszer

Ebben az esetben nem történik visszatáplálás a hálózatba, hanem az ügyfél (jelenleg főként a vállalati szektor) felhasználja az adott pillanatban megtermelt energiát. Lehetőség van akkumulátoros tárolással kiegészíteni a rendszert.

Az aktuális törvényi szabályozás határozza meg a visszatáplálási lehetőséget és a fogyasztás és termelés közötti különbözet elszámolását.

A napelem rendszer főbb részei:

  • inverter (a teljes ár kb. 15-20%-a)
  • napelem (kb. 50-75%-a az árnak)
  • tartószerkezet (erős, időtálló alumínium)
  • szerelvények, kábelek
  • oda-vissza mérő óra
  • választható pluszban akkumulátor

 

A legjobb hozamot a SolarEdge Inverter tudja adni, hiszen mindig a legmagasabb termelést veszi átlagnak, ugyanakkor a Fronius Inverter termékek között szintén előnyös megoldásokra találhatnak a kisebb és nagyobb háztartások egyaránt! Mindegyik felhasználóbarát funkciókkal rendelkezik, jövőbe mutató lehetőségekkel.

Szigetüzemű napelem rendszer.

Ezen napelemes rendszerek segítségével olyan helyszíneken is lehetőség van megtermelni a megfelelő mennyiségű áramot, mint egy tanya vagy nyaraló ház, kisebb hétvégi vagy családi ház, ahol a villamos hálózatra történő csatlakozás lehetetlen vagy csak nehezen kivitelezhető a helyszíni adottságok miatt. Sőt, tilos hálózatra kötni! A rendszer sajátossága ez esetben az akkumulátor jelenléte, amiben a napelem modulok által megtermelt energia tárolása történik (12V vagy 24V). A kis teljesítményű fogyasztók számára ideális választás, amennyiben alapvető eszközöket kell ellátni árammal és ahol nem folyamatos a fogyasztás.

Magasabb lehet a rendszer hatásfoka, hogyha nem használnak 230V váltakozó feszültségről fogyasztót, ilyenkor inverter sem kell, de inverterrel akár 230V feszültségű fogyasztók is üzemeltethetőek.

Részei:

napelemek (kb. 30%-a a teljes árnak)
akkumulátor (30%)
töltésszabályzó
inverter (40%-a az árnak)
fogyasztók (villamos hálózat)

Az egyik legbonyolultabb kategóriába tartozik ez a fajta rendszer, ezért érdemes mérlegelni, hogy hosszú távon milyen költségekkel jár a telepítés és fenntartás ez és a hálózatra történő csatlakozás között. Körülbelül 70%-kal többe kerülhet, mint egy hálózatra visszatápláló rendszer.

Mekkora napelemes rendszert érdemes telepíttetni?

Mindig egyéntől függő, hogy mekkora rendszerre lesz szükség. Alapul vehetjük azt, hogy minden háztartás annyi villamos energiát szeretne termelni, amennyit fogyaszt. Ebből következik, hogy a villanyszámla fogja adni a kiindulási pontot, az segít a kalkulációban. Kérdés, hogy egy év alatt hány kilowattórát fogyasztunk el? Emellett azt is kalkulálni kell, hogy mennyit fog termelni a rendszerünk, ami viszont sok tényezőtől függ: tájolás, dőlésszög, teljesítmény, na és persze a napos órák száma.

Természetesen ezt nem kell magunknak kiszámolgatni, hiszen erre vannak a szakemberek, akik jártasak az efféle számolásokban és tudnak segíteni abban, hogy a háztartásnak leginkább megfelelő napelem rendszert javasolhassák!

Ha az előre vetített kiadás több mint amit megengedhet magának, érdemes lehet a pályázat, támogatás lehetőségekkel élni, akár 100%-os támogatáson keresztül is megtörténhet napelemes rendszerének telepítése.

Napelem kalkulátor

Amennyiben már fixen eldöntötte, hogy napelemeket szeretne, de nincs tisztában a lehetőségeivel, úgy az első lépés, hogy felkeres minket. Kollégáink kimennek a helyszínre, ott felmérést végeznek, majd megbeszélik Önnek, hogy az adott háztartás esetében, a körülményeket figyelembe véve milyen napelemekről lehet szó, amelyek eleget tudnak tenni elképzeléseinek. (Hány kWp rendszerrel lehet számolni, okos napelemet szeretne-e, támogatással vagy önerőből finanszírozná napelemét, stb.)

Ha minden részletet tisztáztunk, akkor már megtörténhet az ajánlatkérés. A rendelkezésre álló információk alapján néhány napon belül pontos ajánlatot adunk Önnek.

Mi az áramszolgáltatói ügyintézés menete?

Bármely település esetében a helyben illetékes szolgáltatóhoz kell fordulni a telepítés igényével kapcsolatban, melyben állunk ügyfeleink rendelkezésére.

1. Benyújtjuk a HMKE igénybejelentő nyomtatványt
2. A szolgáltató tájékoztatást nyújt a háztartási méretű kiserőmű csatlakozásának műszaki gazdasági feltételeiről
3. Benyújtjuk a csatlakozási dokumentációt
4. A szolgáltató elbírálja a dokumentációt, amely során engedélyezi a létesítést
5. Kialakításra kerül a termelő berendezés
6. Szolgálatótól függően hálózathasználati szerződés kiküldése
7. Napelemes rendszere készre jelentését a szolgáltatónak elküldjük
8. Felszerelik a kétirányú mérőt, átprogramozzák, üzembe helyezik. (időpont egyeztetés szükséges)
9. Az ügyfél módosítja a villamosenergia vásárlási szerződést a szolgáltatóval

Jó hír, hogy nincs csatlakozási költség, ingyenes a csatlakozás.

Hogyan zajlik a napelem tisztítása?

Az elemek dőlésszöge nagyban meghatározza a tisztítás gyakoriságát. A szél és az eső is megteszi tisztító hatását, azonban a kellő hatékonyság érdekében olykor bizony nem árt eltakarítani a port és egyéb szennyeződéseket róluk. Ennek szükségességét abból vehetjük észre, ha már kevésbé hatékonyan működik a rendszer, ha láthatóan nem képes produkálni a megszokott százalékot és csökken a működése, vagyis az energiatermelés.

Mivel tisztítható? Csapvízzel semmiképp, annak keménysége és az ásványi anyagok kicsapódása miatt sem! Tisztított lágy vízre lesz szükség, ami nem hagy foltokat maga után a száradáskor és tisztítószert sem kell adagolnunk hozzá. Különböző speciális eszközökre lesz szükség továbbá, amelyek kifejezetten erre a célra lettek tervezve.

Mennyi ideig működik a rendszer?

Körülbelül 20-30 évig, vagy akár 40 évig is használható és nincs nagy különbség az alsó- és a felsőkategóriás termék árak között, ezért is éri meg jobban a minőséget választani! Esetleg egy inverter csere válhat szükségessé félidőben, viszont ha minőségileg kifogástalan anyagokkal rögzítették és kábelezték a rendszert, akkor ezeknek az alkatrészeknek nem lesz baja ez idő alatt, a degradáció minimális és a működést, hatékonyságot sem befolyásolja!

Mindig szakértő kezekre bízzuk a napelemek telepítését, mert más esetben komoly probléma lehet belőle a későbbiekben, ha nem így teszünk. Bizonyos termékek esetén nem szabad lejjebb adni a minőséget, hiszen súlyos ára lehet egy rossz döntésnek! Válasszon a megbízható minőségű napelemes rendszereink kínálatból!

További szolgáltatások kapcsán, vagy ha árajánlatot szeretne, keressen minket bizalommal az elérhetőségeinken vagy pedig írjon nekünk e-mail –t!

Solargroup Energy Kft

Mind a(z) 10 találat megjelenítve