SolarGroup Romania RO
solargroup logo

Tudjon meg többet a napelemekről!

Gyakori kérdések
a napelem választással kapcsolatban

Az alábbi felsorolás segít átláltni a telepítés teljes menetét.

 • Kitölti „Napelem kalkulátorunkat”
 • Kollégánk időpontot egyeztet a helyszíni felmérésre
 • Helyszíni felmérés
 • Árajánlat készítése, ismertetése
 • Megegyezés
 • Engedélyeztetés indítása/Szerződéskötés
  Dokumentáció összeállítása, engedélyeztetési eljárás. segítünk a papírok összeállításában. Ez egy kicsit hosszabb folyamat (1-3 hó), ezért érdemes előre gondolkodni.
 • Előlegbekérés (általában a munka 30%-át kérjük előlegként)
 • Napelem rendszer felszerelése
  Ez egy gyors folyamat. Profi, tapasztalt szerelő kollégáink 1 nap alatt készre szerelik a rendszert (magánházas beruházás).
 • Műszaki átadás – átvétel
 • Fennmaradó összeg kiegyenlítése
 • Villanyóra csere ad-vesz mérőre (ez az áramszolgáltató feladata)

Rendszerét az engedélyeztetés alatt már készre szereljük, beüzemelésére a villanyóra (ad-vesz mérő) cseréje után van lehetőség. Ezzel is gyorsítva a folyamatot.

Igen van! Jelenleg magánszemélyek és KKV-ék részére van elérhető pályázat. Ezekről a lehetőségekről részlets tájékoztatás adunk itt a weboldalunkon.

Kattintson a „Pályázatok, támogatások” menüpontra.

További kérdések esetén állunk rendelekzésére.

Van egy engedélyeztetési eljárás, melynek során módosítják szerződésünk (hálózati csatlakozás). Választhatunk éves elszámolást is (javasoljuk), ami az év végén esedékes.

Amennyiben többet fogyasztottunk, mint a megtermelt mennyiség, akkor ki kell fizessük többletfogyasztást. Ha többet termelünk, akkor azt az áramszolgáltató nekünk kifizeti. Sajnos nem igazán jó áron, így nem éri meg emiatt túlméretezni a rendszert.

Fontos megjegyezni, a bent maradt áramot nem vihetjük tovább a következő időszakra, nem gyűjthetjük.

Célunk, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek és ne „keserű száj ízzel” gondoljanak kivitelezésünkre. Ezért munkatársaink folyamatos képzéseken vesznek részt, valamint munkáinkat Kollégánk minden esetben tesztelik, illetve mérésekkel ellenőrzik átadás előtt. Így biztosítva a kivitelezés minőségét.

Cégünk az alábbi garanciákkal adja át munkáit:

– 5 év garancia a kivitelezésre
– 10 év garancia a rögzítéstechnikára
– 5 év az inverterre, mely Fronius invertereknél 20 évig is terjedhet (erről kollégánk ad bővebb felvilágosítást)

Napelem paneleknél az alábbi garanciális feltételek vannak, melyek hatósági szabályozás alá esnek:

A napelem táblák 1000 W/m2 napenergia besugárzás esetén a gyártási névérték minimum 80%-át fogja leadni 25 év múlva is, a 35° szélességi fokon belül és maximum 25°C panel hőmérsékleten.
Teljesítmény 10 év 90%, 25 év 80% ez alá nem eshet, enélkül nem lehet forgalomba hozni.

A kisebb teljesítmény általában abból ered, hogy nem megfelelő a dőlésszög vagy a tájolás, esetleg a panelek rendkívül felmelegszenek. Minél jobban melegszik a panel, úgy csökken a hatásfok. Ezért kell a megfelelő telepítés körültekintően elvégezni. pl. Cégünk nem telepíti a paneleket közvetlenül a héjazatra, hanem tartóra, hogy járja a szél.

A napelemes rendszer kiválasztása, telepítése körültekintést, szakmai hozzáértést igényel. Amennyiben cégünket választja megkapja több mint ezer telepítés szakmai felmérésének, kivitelezésének tapasztalatát.

Ebben segít napelem kalkulátorunk, melyet a „Napelem kalkulátor” menüpontra kattintva ér el!

Gyakori kérdések egyike, hogy mennyi idő alatt lesz kész a napelem rendszer, ha igent mond a kedves ügyfél a beruházásra.

A jó hír, hogy maga a kivitelezés, azaz az effektív szerelés a rendszer mérettől függően 1 naptól néhány napig tart. Természetesen felelős kivitelezőként figyelünk arra, hogy a gyorsaság ne menjen a minőség rovására!

A kivitelezést viszont megelőzi a tervezési és engedélyeztetési szakasz. Ez már több időt vesz igénybe, éppen ezért a kivitelezői szerződés aláírásával egyidőben kollégáink elindítják az áramszolgáltatói igénybejelentés folyamatát.
Általában 60 nap, de van ahol gyorsabb és sajnos van ahol lassabb. Átlag ezért 60-90 napot számítunk tapasztalataink alapján.

Amennyiben pályázatból szeretné a létesítést megoldani, akkor ott már a pályázatírás idejét és elbírálási idejét is hozzá kell számolni a kivitelezés idejéhez.

Az engedélyeztetést és a kivitelezést műszaki vezető kollégánk kíséri figyelemmel, ellenőrzi a létesítést.

Rendszerét áramszolgáltatói engedélyeztetés után készre szereljük, beüzemelésére a villanyóra (ad-vesz mérő) cseréje után van lehetőség.

Gondolkodjon előre, kérje ajánlatunkat kalkulátorunk segítségével »» http://bit.ly/31Qbqvp

Ma hazánkban is egyre jobban terjednek az otthoni medencék. A technológia fejlődésével az előre gyártott medencék egyre kedvezőbben szerezhetőek be.
Igaz, hogy maga a medence még csak 1 tétel a kiadások sorában, a teljes rendszer kiépítése viszont magasabb összegbe kerül.

Az igény megvan az otthoni medencékre és adja magát a kérdés, hogy napenergiával fűteni tudjuk-e medencénket? Hiszen nyáron is fűtenünk kell a megfelelő hőfokra a medencénket.

A válaszunk, hogy igen, de ehhez napkollektorokra van szükség. Egy ilyen rendszer kivitelezésénél előnyt jelent, hogy a nyári medence fűtés mellet a téli használati melegvíz fűtésére is rásegít. A napkollektorok típusuk szerint lehetnek sík kollektoros, vákumcsöves, vagy csőszerkezetű. Medencénél inkább a sík kollektoros és vákumcső kollektoros megoldást alkalmazzák.

A fűtés kivitelezésére „házi” megoldások is adottak. Gondoljunk bele a fekete pvc csövekbe, melyek már bizonyítottak akár a fóliás kertészkedésnél is. Hátrányuk, hogy télen már elvesztik hatékonyságukat és nem alkalmasak a melegvíz megfelelő átadására.

Ilyenkor érdemes elgondolkodni hőcserélő közbeiktatására. Ez igaz, hogy nagyobb beruházás, de folyamatos átadást biztosít.

A másik megoldás, amikor magának a fűtéshez szükséges villamosenergiát állítjuk elő és elektromos rendszeren keresztűl fütjük medencénket.
Ilyenkor már napelemeket használunk. Így nem csak házunk energiaellátását tudjuk biztosítani, hanem medencénk fűtéséhez is hozzájárulhatunk.

Amennyiben medencéje még nincs, de szeretné kinullázni áramszámláját, úgy kollégáink tudnak segíteni a megfelelő rendszer kialakításában. Érdemes felvennie velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken, vagy számolni kalkulátorunkkal.

 

A napelem rendszerek telepítése nagyon fellendült az utóbbi pár évben. A szabályozás hiányossága miatt többen beléptek a kivitelezői piacra, amiből sajnos a kivitelezői gárda „hígulása” lett.
Ezért kifejezetten fontossá vált információt gyűjteni arról a vállalkozásról, amelyik hirdeti tevékenységeit.

Nézzük azokat a tipikus hibák, melyekkel felméréseinken találkoztunk. Az első az alapos felmérés puszta hiánya! Ugyanis csak az szakszerű, mindenre kiterjedő felmérésből adható személyreszabott ajánlat, mely figyelembe veszi a környezeti adottságokat, a tetőszerkezetet, a rendszerhez alaposan kiszámolt technikai, műszaki berendezéseket.

Sajnos láttunk mi is olyan tetőszerkezetet, melyre napelem került, amit 5 éven belül le kellene cserélni. Hm…

Amiket találtunk csak dióhéjban:

 Rossz bekötés,
 Nem megfelő inverter és annak a paramétereinek be nem tartása (pl. több a napelem, amit az inverter nem tud kiszolgálni)
Az inverter nem megfelelő programozása. (Mi nem hagyjuk, hogy ügyfeleink programozzák, hiába állítják ,hogy ők bizony nagyon értenek hozzá:)
Túlfeszültség és/vagy túláram védelem rossz bekötése.

Mint olvasható, ez egy külön szakma, melyet tanulni kell. Fel kell készülni és folyamatosan képezni kell a csapat minden tagját. Nem lehet egyik napról a másikra kinevezni magunkat napelem szerelőnek.

Akár minket választ, akár nem rendszerének kialakításával, mindenképpen figyeljen a fentebb leírtakra. Olyan kivitelezőt válasszon, akik bőséges referenciával, ha lehet gyári háttér tamogatással (mi FRONIUS nagykereskedők és gyári szeríz vagyunk) rendelkeznek.

Kérjük kattintson az alábbi linkre és számolja ki saját napelem szükségletét vagy hívja kollégánkat!
Kalkulátor »» http://bit.ly/2FwuUel
Telefon »»+36 (20) 270 08 38

 

Valljuk be őszintén látatlanban senki nem köt üzletet. Amennyiben ez mégis megtörténik, úgy mind a megrendelő, mind a kivitelező nagy kockázatot vállal. A megrendelő azért, mert nem olyan rendszert kap, ami optimálisan (nem alul és nem túl tervezett)kiszolgálja. A kivitelező pedig egyszerűen elszállhat a költséggel, ami veszteséget termel. Ez mindkét fél számára rossz megoldás.

Mi az amit vizsgálunk?

 • TetőszerkezetA napelemek rögzítése nem mindegy milyen felületre történik. Ekkor írjuk fel pontosan a dőlésszögeket is a panelek megfelelő elhelyezéséhez.
 • Árnyékelemzés szemrevételezésselMegvizsgáljuk a fákat, árnyékot vethető építményeket. Ezt kollégánk már „ránézésre” pontosan be tudja határolni. Ez pl. nagyon befolyásolja a végösszeget, mert ez is nagymértékben meghatározza, hogy milyen panelre kap árjaánlatot.
 • A lakás/ház elektromos rendszere megflelő-e. Többször tapasztaltuk, hogy bizony elsőként ezt kellett a villanyszerőknek (külön díjazás) rendbe tenni.
 • Felmérésre és megtervezésre kerül ilyenkor a vezetékek elhelyezése valamint az inverter helye is ekkor kerül kijelölésre.
 • Végül,  de nem utlsó sorban a helyszínen kapjuk meg a telepítés helyének pontos GPS koordinátáit, mely alapja a további árnyékelemzésnek és napsütéses órák behatárolásának a területen.

1883-ban találták fel a napelemet?

Meglepő, de a dátum helyes. 1883-ban az első napelem-panelt Charles Fritts amerikai feltaláló készítette. A szelént rendkívül vékony aranyréteggel vonták be, így átengedte a fényt és 1 és 2% közötti energiaátalakítási hatékonyságot ért el.

Mivel a fotovoltaikus hatás a fizika nagyon új területe volt, sokan nem értették a működését, Fritts egy híres szakértővel, Werner von Siemens-vel lépett kapcsolatba, aki ezt a hatást reprodukálta és megerősítette.

Akkoriban nem voltak eszközeik ennek a jelenségnek a mélyebb tanulmányozására, így nem tudták ötletüket továbbfejleszteni.

A fordulópontot a szilícium napelemek hozták, mellyel az 1950-es/60-as években 5% fölötti hatékonyságot értek el. A mai szilícium panelek hatékonysága átlag 17%.

A technikai fejlődés természetesen nem állt meg, így a mostani modern többrétegű napelem cellával már 43,5% a maximálisan elért hatásfok.

A napsugarai elérik a napelem paneleket. A napelemek a fény energiáját egyenárammá alakítják át. Az egyenáramot az inverter alakítja át a hálózatnak megfelelő váltakozó árammá. A rendszerben van egy mérő, ami igazából „ad-vesz mérő.” Ezzel a kétirányú mérővel pontosan nyomon követhető a hálózatba betáplált és vételezett energia. Így a hálózat tulajdonképpen akkumulátorként funkcionál és szolgáltatja az energiát, amikor nem termel a rendszer. Így elveszett energiája nem lesz.

Az éves leolvasásnak és a körültekintő tervezésnek köszönhetően az ügyfél villanyszámlája 0 Ft lesz. Ami fontos és környezettudatosságunkat erősíti, hogy ezzel csökkentjük ökológiai lábnyomunkat is.

Kérdése van? Hívjon minket, vagy kattintson és számolja ki napelem szükségletét. »» http://bit.ly/2IUWKWk

Az alábbi linken az NKM áramszolgáltató feltételeit találja. Amennyiben Önnek területileg más áramszolgáltatója van, akkor annak a beadásában is segítünk. Ez az adatlapok kitöltését és csatlakoztatásának engedélyeztetését jelenti.

 

NKM háztartási méretű kiserőművek

(olyan, a kisfeszültségű hálózatra csatlakozó kiserőmű, melynek csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t.)

 

NKM kiserőművek

(50 MW-nál kisebb névleges teljesítőképességű erőmű)

A helyszíni pontos felmérés után tudunk árajánlatot adni, hiszen csak így tudunk körültekintően eljárni.

Kollégánk a megfelelő metorológiai adatokból kiindulva árnyékelemzést végez és hozamszámítást kalkulál. Így kapjuk meg és az Ön által elküldött és felmért adatokból az ideális rendszert.

Második lépésként összeállítjuk a rendszer méretéhez legjobban illeszkedő invertert, napelemekt valamint kiválasztásra kerülnek a rögzítő, tartó elemek.

Harmadik lépés a hálózatba való betáplálás költsége. Itt is felléphetenk kiadások. Sajnos találkoztunk olyannal is, hogy első lépésben magát az a ház elektromos rendszerét kellet olyan állapotba hozni, hogy a betáplálás megvalósulhasson.

Így jutunk el az árajánlathoz, melyet eljuttatunk Önhöz.

Pontos árajánlathoz adatokra van szükségünk. Első lépésként kérjük küldje el a telepítés helyére vonatkozó pontos adatokat a „Napelem kalkulátor” menüpontra kattintva.

Ezen adatokból kollégánk egy előzetes árat tud számolni. A következő lépés a helyszíni felmérés, ahol már részletekbe menően az igényeknek megfelelő pontos végösszeg meghatározható.

A folyamatos napelem telepítések, kivitelezések, nagykereskedelem egy része vállalkozásunk tevékenységének. Az általunk – és több esetben nem csak az általunk – épített rendszereket folyamatosan karbantartjuk, szervizeljük. Mindezt azért, hogy a legjobb hatásfokkal, hibamentesen üzemeljenek a felépített rendszereink.

Erőműveknél és főleg az állványos megoldásoknál érdemes évente felülvizsgálatot tartani. Utána húzzuk a csavarokat, csatlakozókat, megvizsgáljuk a bekötéseket. A kábelrögzítések, kötegelők hamarabb elhasználódhatnak, ezeket is cseréljük.
Megmérjük egyenként a stringeker, ellenőrizzük a string biztosítékokat, illetve túlfeszültség védelmeket, szükség esetén cseréljük a solar csatlakozókat.

Az invertereknél nem marad el a szoftverek naprakészen tartása, hiszen Frónius nagykereskedőként vannak olyan beállítások, melyekhez cégünk férhet hozzá. Így javítjuk a rendszer hatásfokát, biztosítjuk optimális működését.

Amennyiben elégedetlen rendszere teljesítményével, vagy szakszerű felülvizsgálatra van szüksége, hívja kollégánkat az alábbi számon»» +36 (20) 270 08 38

Gyakorta kapjuk felméréseinken ezt a kérdést, ezért röviden elmondjuk, hogy mi a különbség a két rendszer között.

A legnagyobb különbség a kettő napelemes rendszer között a megtermelt energia tárolásában rejlik.

Szigetüzemű rendszerről akkor beszélünk, ha a megtermelt villamos energiát, amit napelemeink termelnek, akkumulátorokban tároljuk el. Ez a rendszer egyik előnye és hátránya is.
Előnye, hogy helyben tudjuk magunknak elraktározni az az energiát, így nem függünk a hálózattól. Hátránya, hogy az akkumulátorok tároló kapacitása véges és maguknak az akkumulátoroknak is van tárolási vesztesége, igaz ez csekély.
Az akkumulátoros rendszerek leggyakrabban a mezőgazdaságban tűnnek fel, ahol a hálózattól távol van szükség energiára. Ilyenek pl. vadriasztók, villanypásztorok. Ámbár az utakon is egyre többet látunk ilyen különálló napelem rendszereket, mint kamerák, vészt jelző villogók. Érdemes elgondolkodni a hálózattól távol eső nyaralók, tanyák, horgászhelyek létrehozásánál is.

Hálózati visszatáplálásról akkor beszélünk, ha napelemek által megtermelt energiát átalakítjuk váltakozó feszültségre és így látjuk el fogyasztásunk helyét. Ehhez egy speciális ad-vesz óra – ami két irányba mér – és inverter kell. Így saját otthonunk áramellátását biztosítani tudjuk. Amennyiben többlet energiánk van azt vissza tápláljuk a hálózatba és amikor szükségünk van visszavételezzük.
Természetesen előfordulhat, hogy jóval többet termelünk, mint amit felhasználunk. Ilyen esetben az áramszolgáltató megveszi tőlünk a felesleget. Azt viszont tudni kell, hogy ez nem igazán jó üzlet, hiszen olcsóbban veszi meg, mint amennyiért ugyanannyi energiát vételeznénk vissza a hálózatból fogyasztóként.
Ezért is kell a pontos, alapos felmérés, hogy rendszerünk optimálisan üzemeljen.

Érdekli milyen rendszer lenne Önnek a legjobb? Kérjük kattintson kalkulátorunkra és kollégánk a megadott paraméterek alapján segít egy jó napelem rendszer kialakításában.

Számolja ki Ön is napelem rendszerét!

Kattintson a gombra és megnyíló oldalunkon számoló programunk kitöltése után személyre szabott ajánlattal keressük meg.