SolarGroup Romania RO
solargroup logo

NAPELEM TELEPÍTÉS - SZERELÉS - ÁRAK

Kétségtelen, hogy a napenergia jelenti a jövőt, ami egyre inkább bebizonyosodik.

Hogyan fogjon bele, milyen teendők várnak Önre, mint felhasználóra és ránk, mint napelem kivitelező cégre?

Szeretnénk bemutatni, hogyan zajlik a napelem telepítése és milyen lépéseken keresztül juthat el odáig, hogy a napelem rendszer kulcsrakész legyen!

Miért bízza cégünkre a napelem telepítést?

Tapasztalt kivitelezőként tisztában vagyunk vele, hogy a helyszíni felmérés, az előzetes kalkulációk, a pontos napelem tervezés mennyire fontos!

Tekintve, hogy vagy 5 ezer kivitelezési munkálaton vagyunk túl, mi tényleg segíthetünk a legjobb rendszer megtalálásában. Mindig személyre szabottan támogatjuk megbízóinkat, akár cég, akár magánszemély az ügyfél.

100%-os garancia = 100%-os ügyfél-elégedettség!
Számunkra fontos, hogy minőségi munkát végezzünk. Kínálatunkban a legjobb napelemes rendszerek sorakoznak fel, köztük kimagasló arányban az áramszolgáltatók által elfogadott inverter és napelem választékkal.

Kiemelkedő szakértelem a felméréstől a tervezésen át a telepítésig!
Lépést tartunk a megújuló napelem kínálattal, kollégáink folyamatosan képezve vannak, hogy a legjobb munkát nyújthassuk megrendelőinknek. Támogatjuk, hasznos tanácsokkal látjuk el az ügyfeleket!

Mennyibe kerül? – Napelem telepítés árak.

Mivel a napelemes rendszer telepítése nem olcsó mulatság természetes, hogy az ember szeretne minden lépést jól átgondolni és kellő időt eltölteni a választásokkal. Az alapos mérlegeléshez azonban kellő információra van szükség a gyártók sokaságáról, ezért is igyekszünk minden szempontból átfogó jellemzést adni a különböző lehetőségekről, hogy Ön biztosan az igényeinek legjobban megfelelő napelem rendszert kaphassa!

Mennyibe kerül a napelem? A napelem telepítési árak többféle költségből tevődnek össze. Több tétel is van, amivel számolni kell, ha napelemes rendszert szeretne, plusz meghatározó a végső ár szempontjából az is, hogy milyen körülmények között zajlik a rendszer kiépítése. A körülmények alatt azokat a tényezőket értjük, melyek hatással vannak a rendszer hatékonyságára. Nincs két egyforma háztartás – annyi biztos!

Az ingatlan villamos energia ellátásához szükséges teljesítmény a legfőbb irányelv. Ebből kiindulva kell meghatározni, hogy mekkora rendszerre lesz szüksége a háztartásnak és egyben ezért is különösen fontos a sokrétű előzetes helyszíni felmérés, majd ezután a gondos tervezés. Viszont a helyszíni felmérést és az éves fogyasztást figyelembe véve már sokkal pontosabb kalkulációkat kaphatunk és kaphatnak az ügyeleink arról, mennyibe kerül végül a napelem rendszerük! A megfelelő gyártó kiválasztásában segíthetünk, s ha egyedi igényei vannak, mert már tudja mit szeretne, akkor is számíthat ránk!

Pontosan miből tevődik össze a napelem rendszer?1. napelem inverter

Az inverter körülbelül a teljes rendszernek a 15-20%-át teszi ki anyagilag.

2. napelem panel
A panelek kerülnek a legtöbbe, minél több kell belőlük, annál többe kerül majd a rendszer, melynek 50-75%-át is kitehetik.

3. napelem tartószerkezet
A tartószerkezet ára ezekhez képes eltörpül, viszont a tetőre telepített napelemek miatt ez is elmaradhatatlan rész, egyben kiadás.

mennyibe kerül - napelem szerelés árak

A napelem szerelés további elemei:

A napelem szerelés során szükség lesz még továbbá kábelekre és szerelvényekre, valamint az oda-vissza mérő óra sem maradhat el. A fel nem használt energiát a hálózat fogadja, hogyha megfelel az ügyfél a hozzá szabott feltételeknek. Na és persze a szakemberek munkája, mely egyben a telepítés munkadíja. Mi van akkor, ha a hálózatot bővíteni kell a napelemhez? Amennyiben hálózatbővítés szükséges, mint csatlakozási feltétel, abban az esetben újabb kiadással kell számolni, azonban ne ijesszen el senkit – minél drágább a villamos energia (és jelenleg épphogy a rezsicsökkentés fogja vissza), annál hamarabb megtérül a napelemes rendszer!

A költségek, vagyis a napelem telepítésének ára attól is függ, hogy milyen céget bízunk meg vele, illetve milyen szolgáltatónál vagyunk. De a legnagyobb részét az árnak a rendszer mérete határozza meg,  ám erre a telepítést követően már nincs lehetőségünk csak bővítéssel. Szerencsés, ha megbízható, a feladatra alkalmas céget bíz meg. A napelemtelepítés költsége kapcsán szó volt már a tartószerkezetről, aminek árát az is befolyásolja, hogy mennyi napelem panel kerül felszerelésre, mert minél több, annál több tartószerkezet fog kelleni. Hogy a solar paneleket hová helyezzük, az sem mindegy, mert lehet tetőre, ráadásul többféle tetőtípus létezik, illetve ugyanakkor lehet talajra is telepíteni azokat.

A készre jelentésig hosszú utat kell bejárni, azonban nem feltétlenül kell, hogy hosszas hónapokba teljen, mire üzemképes lesz a rendszer. Vannak olyan költségek is, amelyeket a szolgáltató felé kell megfizetni, ilyen például a hálózathasználati díj, mely a 4 kWh feletti rendszerekre vonatkozik, ezen teljesítmény alatt azonban nem kell fizetni.

Gondoljon a jövőjére, a nap mindig süt!

Mekkora legyen a napelemes rendszer teljesítménye?

Talán ez a legfontosabb kérdés, ami nyilván a leendő költségekre is hatással van. Azonban első sorban azt kell eldönteni, hogy milyen mértékben szeretnénk kiváltani az ingatlan energiafogyasztását. A telepítés költségét ugyanis ez a részlet gyökereiben határozza meg. Az ingatlan alapterülete és a fogyasztása nagy jelentőséggel bír, ezen belül számolni kell azzal is, ha esetlegesen megváltoztatnánk a fűtés módját (például klímára váltanánk gázfűtés helyett), ha új fogyasztók kerülnek be az épületbe. A rendszerteljesítmény meghatározásánál a villanyszámla, vagyis az áramfogyasztás határozza meg, hogy mekkora teljesítményű inverterre lesz szükség, hogy ki tudja elégíteni a felhasználók szükségleteit!

Az inverter árát alapjaiban a teljesítmény határozza meg. Ha később több fogyasztó kerül a házba, akkor azzal érdemes előre kalkulálni és olyan teljesítményű invertert választani, ami le tudja fedni a későbbi megemelkedett fogyasztást. Napelemmel később is bővíteni lehet a rendszert, azonban az inverterre ez már nem igaz, melyet ebben az esetben ki kellene cserélni és újra kellene engedélyeztetni. Jobb ezt elkerülni, nem igaz? A munkapontok száma a tájolás és dőlésszög függvényében szintén változhat. Vannak továbbá olyan funkciók, amelyek bizonyos esetekben elhanyagolhatók, máskor muszáj alkalmazni őket. Ezek megléte szintén növelheti az inverterek árát, viszont csökkenti a balesetek veszélyét. Ezek részleteiről bátran érdeklődjön a napelem telepítést végző cégünknél!

Ezen túl a napelemek száma és természetesen azok típusa, egyben hatékonysága szintén fontos szempontot képeznek azzal kapcsolatban, hogy mekkora rendszerre, milyen inverterre és hány darab napelem panelre lesz szükség annak érdekében, hogy a ház villamos energia fogyasztását fedezni tudjuk. Akár csak részben, akár teljes egészében szeretne függetlenedni az áramszolgáltatótól, a pontosság érdekében minden részletet alaposan ki kell vizsgálni és minden lehetőséget számításba venni – ezért is van szükség szakemberre a napelem telepítéshez! Továbbá azért, mert nem meg van határozva az is, hogy ki szerelhet napelemet, mivel a napelem bekötése házilag nem javasolt!

 Mi befolyásolhatja a teljesítményt?

A napelemes cég, a szakemberek feladata, hogy azokat a körülmények figyelembevételével tervezzenek, melyek olykor kifejezetten előnyösek, illetve hátrányosak az adott helyzetben. Ezen előnyök és akadályok figyelembe vételével mindig a legjobban termelő rendszert fogják tudni javasolni, hogy a felhasználó az elképzeléseihez legközelebb álló megoldást kaphassa napelem rendszerével!

Tehát, ha már tisztában vagyunk azzal, hogy milyen mértékű a kiváltandó villanyszámla, a rendszer kiválasztása és a telepítés megtervezése máris kezdetét veheti. A háztartás villamosenergia szükségletének kalkulációja kWh alapon történik. Éves fogyasztását úgy számolhatja ki, hogy a havi számla összegét felszorozza 12-vel. Az eredmény egyenlő a névleges teljesítménnyel. A névleges teljesítmény egyfajta irányvonal, vagyis amennyiben a teljes fogyasztást napelemmel kívánja fedezni, úgy nagyobb teljesítményű inverterre lesz szüksége, ugyanis a névleges teljesítmény körülbelül 90-95%-át tudja fedezni a rendszer, ha megegyező teljesítményű invertert választunk a fogyasztáshoz.

Már említettük, de szeretnénk ismételten kiemelni, hogyha tervei szerint a jövőben, illetve a telepítést megelőzően vagy azzal egyidejűleg nagyobb lesz a fogyasztás (pl. elektromos fűtési rendszer, elektromos autó töltési igénye miatt), akkor azt érdemes már az első találkozáskor jelezni a napelemes cégnek, hogy ezeket is bele tudják kalkulálni a leendő rendszerbe!

napelem teljesítmény

Nézzük tételesen, hogy a teljesítményre milyen körülmények vannak hatással:

Tetőfelület tájolása

A megfelelő teljesítményhez mindenképpen szükséges adat, mely az előállított áram meghatározásában játszik szerepet. Optimálisan a déli tájolás volna ideális, hiszen ez a legkedvezőbb a hatékonyság szempontjából. Minden egyéb esetben kisebb-nagyobb mértékű veszteséggel kell számolnunk a teljesítményt illetően attól függően, milyen tájolással valósítható meg a napelem telepítése.

A tetőfelület dőlésszöge

A teljesítmény veszteséggel járhat, hogyha nem megfelelő szögben érkeznek a napsugarak a tetőre. De mégis mi lenne az ideális szög? A 35-40%-os dőlésszög az, ami optimálisnak mondható, mivel így éri a legtovább merőlegesen a paneleket a napsugár.

Árnyékolás

Egy nagy fa lombkoronája, egy kémény, a szomszédos épület esetleg „útban lehet” a maximális teljesítmény elérésének szempontjából, ezzel pedig számolni kell a szerelés során. Ha árnyékoló hatás éri a tető felületén lévő napelem modulokat, csökkenthet a teljesítményük, ez az egyik legfontosabb tényező a kalkulálásnál. Az is igaz, hogy felhős időben nem fogunk tudni annyi napenergiát nyerni, mint mondjuk a nyári napsütésben. Viszont, az időjárással lehet számolni a rendszer telepítése során és azzal is mind, ahol egy állandó tereptárgy, fix körülmény vet árnyékot a modulokra, ennek megfelelően lehet finomítani az elhelyezést, elősegítve a modulok optimális működését.

A napelem rendszer árak pontosítása az ajánlatkérés során történik meg. Hogy egy átlagos fogyasztásúnak nevezhető ingatlannál mennyi megtermelt áramra van szükség, hány napelemet, mekkora teljesítményű invertert kell felhelyezni, az a legtöbb esetben nagyon eltérő. Ahhoz, hogy pontosan meg lehessen határozni az költséget, külön helyszíni felmérésre van szükség. Az árajánlat ekkor áll össze, éppen ezért pontos árajánlatot akkor tudunk adni, amikor ez megtörtént. Hogy az egész házra teljesen, maximum kereteken belül megtermelhessük a szükséges villamos energiát, a helyszíni felméréssel együtt, a begyűjtött adatok segítségével történő kalkulációk kellenek, előzetes fogyasztás alapján történő számítások. Ez a folyamat végbe mehet úgy is, hogy az ügyfél részéről nem emészt fel több energiát, mint amennyire feltétlenül szükség van. Ehhez, mint kivitelező, ily módon járulunk hozzá, hogy minél hamarabb, minél jobb minőségű, hatékony megoldásokat élvezhessen, amit általunk elérhetnek azok, akik a napelem rendszerek telepítési feladatait ránk bízzák. A napelemeket, a teljes rendszert nem csak saját anyagi keretből lehet finanszírozni, hanem igénybe vehető állami finanszírozású ingyenes lakossági pályázat, többek között rendelkezésre állnak olyan lehetőségek is, mint az otthonfelújítási támogatás is a projektre 2022-ben is, bruttó elszámolás mellett. Ezeknek köszönhetően egyre több családi ház esetén állhat rendelkezésre, hogy nem az áramszolgáltató felé fizeti a számlát, hanem saját magának termelhet áramot, aminek a többletét akár szaldó elszámolás mellett táplálhat vissza a hálózatra. Napkollektor felszerelése esetében más technológia elérhető, így ha szeretne zöldebb és függetlenebb lenni, akkor rövid idő alatt megtérülő befektetésre lelhet magas szintű megoldásokkal, okos technológiával felszerelt rendszerekkel, a tetszés szerint választható kis- és nagy hozamú napelemekkel.

Az alábbi kérdésekre választ kaphat blog bejegyzéseinkből, melyeket az „Újdonságok” menüpontra kattintva érhet el: Mire számíthatunk a kínai napelemekkel? Melyik inverterekbe van beépítve tűzbiztonsági kapcsoló? Meddig elérhető az RRF-6.2.1 támogatás, pályázat Budapest városában vagy a környező településeken?

Bármilyen kérdése lenne a napelem telepítése kapcsán, forduljon bizalommal cégünkhöz! Legújabb napelemes hírek, referenciák megtekinthetőek honlapunkon.

Számolja ki Ön is napelem rendszerét!

Kattintson a gombra és megnyíló oldalunkon számoló programunk kitöltése után személyre szabott ajánlattal keressük meg.
Select your currency
EUR euró