SolarGroup Romania RO
solargroup logo

Napelem tisztítás

Új szolgáltatásunk a napelemmosás, mellyel akár 30%-kal növekedhet villamos energiatermelése!

napelem tisztítás

Miért fontos tisztán tartani a napelemeket?

 
 • A szennyeződések, por, madárürülék, falevelek, stb. hatására a napelemek teljesítménye jelentősen csökkenhet
 • A napelemek szakszerű, rendszeres tisztításával biztosítható a maximális kapacitás
 • A napelemek élettartamát is meghosszabbítja a rendszeres karbantartás
 • Akár 30%-kal is kevesebbet termelhet a szennyezett napelem

 

Bízza ránk napelemei professzionális tisztítását! Speciális napelemmosó eszközünk segítségével akár 30%-os teljesítménynövekedés is elérhető!

Ne álljon neki házilag, mivel a normál csapvízben található sók és ásványi anyagok további lerakódásokat okozhatnak a paneleken! Önnek csupán a folyóvizet kell biztosítania, a többit csapatunk megoldja!

Speciálisan napelemek tisztítására kifejlesztett gépünkkel és profi csapatunkkal segítünk Önnek, hogy napelemes rendszere maximális kapacitással, esztétikusan és hosszútávon üzemeljen!

NÖVELJE NAPELEME ÉLETTARTAMÁT RENDSZERES, SZAKSZERŰ TISZTÍTÁSSAL!

Hogy a napelem rendszer jól működjön és kellő hatékonysággal termeljen energiát, gondoskodnunk kell arról, hogy minden feltétel adott legyen ehhez. Onnantól kezdve, hogy a napelemes szakemberek üzembe helyezték a rendszert, az ezt követő időkben mindent meg kell tenni azért, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a rendelkezésre álló napenergiából. Ide tartozik az is, hogy szükség esetén megtisztítjuk a paneleket, hogy azok a képességeikhez mérten fogadhassák be a napfényt. Ezzel kapcsolatban merül fel a kérdés, hogy házilag vagy szakemberrel tisztíttassuk meg a paneleket.

Napelem tisztítás házilag – melyek a buktatók?

A napelem panelek speciális bevonattal vannak ellátva, amelyek mind a kémiai és fizikai hatásokra érzékenyek. Több okból is károsodhat ez a bevonat, amely a termelés csökkenését, a panelek károsodását okozhatja.

 • Először is, nem mindegy, hogy mikor végezzük a tisztítást. A tisztítás veszélyei közé tartozik a nappali, meleg időben történő napelemtisztítás. A felmelegedett panelek ugyanis az alacsonyabb hőmérsékletű vízzel érintkezve legrosszabb esetben meg is repedhetnek!
 • Tilos a magasnyomású mosó használata, hiszen ezek az elektromos gépek túlságosan nagy nyomást gyakorolnak a napelemekre, így azok felülete károsodhat. A túl nagy nyomás hatására meg is repedhetnek vagy eltörhetnek, ami magával vonja az idő előtti cserét, a napelemek idő előtti cseréje pedig meghosszabbítja a rendszer megtérülési idejét.
 • Kerülni kell a csapvíz használatát a napelem tisztítása során, mert az kemény víz, amiben olyan ásványi anyagok és sók vannak, amelyek lerakódásokat képeznek. A vízkő lerakódások nem csak csökkentik a rendszer teljesítményét, hanem egyéb károkat okozhat benne. Mi a tisztításhoz ugyan folyó víziet használunk, azonban a rendelkezésünkre álló napelem tisztító gép kiszűri a napelemre káros anyagokat.
 • A tisztítószerek alkalmazása veszélyes a napelemre, nem szabad vegyszerekkel tisztítani a felületeket, hiszen azok esetleges maró hatása szintén problémákat okoz. A speciális bevonat károsodásával épp úgy csökken a teljesítmény, ráadásul a panelek élettartama is lecsökken, sőt tönkre is lehet tenni, ha nem vigyázunk.

 

Megéri egyáltalán házilag csinálni?

Sokkal inkább az a kérdés, miért éri meg a professzionális tisztítást választani. Az interneten található DIY – „csináld magad” videók éppen hasznosak is lehetnek, de elég macerás megteremteni minden körülményt a napelem tisztításához. Illetve számos kockázatot rejt magában a házilag történő tisztítás, hiszen az egy véletlen mozdulat hatására megrepedhet, nem megfelelő eszközök használatával pedig a panel felületében tehetünk kárt.

A válasz tehát arra, hogy megéri-e, a legtöbb esetben NEM!

Milyen gyakran kell elvégezni a tisztítási munkát?

Ha mégis minden feltétel rendelkezésre áll ahhoz, hogy sajátkezűleg megtisztítsa napelemeit, akkor a fenti tanácsokra ügyelve álljon neki. Évente egy alkalommal célszerű elvégezni a mosást, ám olyan helyen, ami mezőgazdasági terület mellett van, ahol sokkal koncentráltabban van jelen a por és egyéb szennyeződések, akár évi két alkalommal is elvégezhető a napelemek tisztítása. A hónapok, évek alatt fokozatosan rakódnak le a különféle szennyeződések. Az időjárással nem lehet felvenni a harcot, lehetetlen kedvünkre befolyásolni ezt. Viszont már megvan a lehetőség a biztonságos tisztításra, ami megbízhatóbb termelést eredményez és még abban is segít, hogy minél tovább működhessen jól napelemes rendszere!

A következő szabályokat mindenképp tartsa be:

 • Használjon desztillált vizet csapvíz helyett!
 • Puha szivaccsal tisztítsa meg a felületeket, ne dörzsölje túl erősen!
 • Hajnalban vagy sötétedéskor végezze a tisztítást, ne forróságban!
 • Használjon biztosító felszerelést a tetőn a balesetek elkerülése érdekében!
 • Szükség szerint speciális napelem tisztító folyadék beszerzését javasoljuk a makacs szennyeződésekhez!

Napelem tisztítás – mikor végezze szakember?

Annak érdekében, hogy a napelem rendszer a képességeihez mérten maximális energiát termeljen, tisztán kell tartani a paneleket. Nem, az eső nem fogja kellőképp letisztítani, mert általa csupán ideiglenes, ráadásul csupán felületi tisztítást érhetünk el. Ez is csak akkor igaz, ha nincsen szaharai homok vagy más légköri szennyeződés a csapadékban. A zsíros, lerakódott koszrétegeket sem képes leoldani egy eső, ami egyébként sem szárad meg cseppmentesen, szélsőséges helyzetek esetén pedig további szennyeződésekkel is számolnunk kell.

Idő előtt amortizálódhatnak a napelem panelek, ami hatással van a megtérülésre is. A gyártó által biztosított termelési garanciát szintén nem lehet ilyen körülmények között érvényesíteni, ezért jobb odafigyelni a rendszeres tisztításra. Aki azt szeretné, hogy hatékonyan, mégis kíméletesen történjen a tisztítás, annak nincs más dolga, mint hozzáértő kezekre bízni a munkát. 

A karbantartás és felülvizsgálat jó módja annak, hogy minél tovább működjön problémamentesen a napelemes rendszer. A panelek tisztításáról a rendszer tulajdonosának kell gondoskodni, erre a legtöbb esetben a garanciális feltételek is kitérnek. A napelem szerviz szolgáltatások keretein belül szakszerű tisztítást biztosíthatunk Önnek.

Egyúttal sort keríthetünk egy olyan jellegű felülvizsgálatra is, ahol a panelek állapotát vizsgáljuk. A szakemberrel történő napelem tisztításnak, karbantartásnak egyúttal a másik része lehet egy ilyen általános vizsgálat.

 

Gépünkről

napelem tisztítás géppel
 • 4 lépcsős szűrés

 • 5 micronos előszűrő, ami kiszűri a nagyobb szennyeződéseket

 • 5 micronszén előszűrő, ami kiszűri a klórt

 • 4040 fordított ozmózis (RO) szűrő membrán, ami az oldott anyagok / szennyeződések 98%-át eltávolítja

 • DI gyantaszűrő, ami 000ppm-re lágyítja a vizet

Töltse ki alábbi űrlapunkat és kollégáink keresni fogják!

Napelem tisztítás