Napelemes rendszerek - SolarGroup napelemes rendszerek

Miért előnyösek a napelemes rendszerek? Tudnivalók napelemes rendszer témában:

Egy szebb, áramszámlától mentes jövő felé nézhetnek azok, akik a napenergiába fektetnek, hiszen egy folyamatosan rendelkezésre álló, illetve megújuló energiaforrásról van szó. Hosszú távon jelentősen csökkentheti az agyagi terheket, viszont több változat kapható és érdemes jól körüljárni a témát és az épület, a háztartás fogyasztásának megfelelő megoldást választani. Ebben szeretnénk mi segíteni most.

Ahhoz, hogy közelebbről is megismerjük a különféle rendszereket és könnyebb legyen a döntés, érdemes az alapoknál kezdeni.

Hogyan működnek a napelem rendszerek?

Az már egyértelmű, hogy a napenergiát hasznosíthatjuk ezekkel a rendszerekkel, méghozzá úgy, hogy közvetlenül villamos, azaz elektromos árammá alakíthatjuk. Ami szükséges hozzá: inverterek és napelemek és természetesen napenergia. 12V egyenáram, amit előállít, melyet közvetlenül fel is használhatunk, illetve igen, akár visszatáplálhatunk a hálózatba, azonban ehhez váltóárammá kell alakítani.

Kétféle rendszer által lehet megtermelni a villamos energiát és itt jönnek képbe a különböző típusok.

Milyen napelemes rendszer típusok vannak?

Hálózatra visszatápláló napelem rendszer

Legfőbb célja, hogy a saját szükségleteinket kielégítse, avagy megtermelje a háztartás számára szükséges villamos energiát.

Ahol van vezetékes áram, ott nem követelmény az akkumulátor telepítés a tároláshoz, hiszen lehetőség van a közüzemi hálózatba való visszatáplálásra. Az áramszolgáltatónak kötelező átvennie a zöld energiát, melyet éves periódusban számolnak el. Amennyiben nem lépjük túl a saját fogyasztásunkat, a szolgáltató ugyanazon az áron vételezi az áramot tőlünk, mint amennyiért ő adja nekünk. Csupán a különbözetet kell megfizetni, ha többet fogyasztottunk, mint amennyit termeltünk. Nem árt tudni, hogy bizonyos teljesítmény felett más szabályok vannak érvényben ezzel kapcsolatban.

Az a jó, ha annyit termelünk, mint amennyit fogyasztunk sőt, tanácsos valamivel kevesebbet, hiszen hálózathasználati díjat vonnak az áram árából, valamint a többlettermelés megtérítése túl sok adminisztrációval jár.

A napelem rendszer árak és részei:
 • inverter (a teljes ár kb. 15-20%-a)
 • oda-vissza mérő óra
 • napelem (kb. 50-75%-a az árnak)
 • tartószerkezet
 • szerelvények, kábelek

A legjobb hozamot a SolarEdge Inverter tudja adni, hiszen mindig a legmagasabb termelést veszi átlagnak, ugyanakkor a Fronius Inverter termékek között szintén előnyös megoldásokra találhatnak a kisebb és nagyobb háztartások egyaránt! Mindegyik felhasználóbarát funkciókkal rendelkezik, jövőbe mutató lehetőségekkel.

Szigetüzemű napelem rendszer

Ezen napelemes rendszerek segítségével olyan helyszíneken is lehetőség van megtermelni a megfelelő mennyiségű áramot, mint egy tanya vagy nyaraló ház, kisebb hétvégi vagy családi ház, ahol a villamos hálózatra történő csatlakozás lehetetlen vagy csak nehezen kivitelezhető a helyszíni adottságok miatt. Sőt, tilos hálózatra kötni! A rendszer sajátossága ez esetben az akkumulátor jelenléte, amiben a napelem modulok által megtermelt energia tárolása történik (12V vagy 24V). A kis teljesítményű fogyasztók számára ideális választás, amennyiben alapvető eszközöket kell ellátni árammal és ahol nem folyamatos a fogyasztás. Magasabb lehet a rendszer hatásfoka, hogyha nem használnak 230V váltakozó feszültségről fogyasztót, ilyenkor inverter sem kell, de inverterrel akár 230V feszültségű fogyasztók is üzemeltethetőek.

Részei:

 • napelemek (kb. 30%-a a teljes árnak)
 • akkumulátor (30%)
 • töltésszabályzó
 • inverter (40%-a az árnak)
 • fogyasztók (villamos hálózat)

Az egyik legbonyolultabb kategóriába tartozik ez a fajta rendszer, ezért érdemes mérlegelni, hogy hosszú távon milyen költségekkel jár a telepítés és fenntartás ez és a hálózatra történő csatlakozás között. Körülbelül 70%-kal többe kerülhet, mint egy hálózatra visszatápláló rendszer.

Mekkora napelemes rendszert érdemes telepíttetni?

Mindig egyéntől függő, hogy mekkora rendszerre lesz szükség. Alapul vehetjük azt, hogy minden háztartás annyi villamos energiát szeretne termelni, amennyit fogyaszt. Ebből következik, hogy a villanyszámla fogja adni a kiindulási pontot, az segít a kalkulációban. Kérdés, hogy egy év alatt hány kilowattórát fogyasztunk el? Emellett azt is kalkulálni kell, hogy mennyit fog termelni a rendszerünk, ami viszont sok tényezőtől függ: tájolás, dőlésszög, teljesítmény, na és persze a napos órák száma.

Természetesen ezt nem kell magunknak kiszámolgatni, hiszen erre vannak a szakemberek, akik jártasak az efféle számolásokban és tudnak segíteni abban, hogy a háztartásnak leginkább megfelelő napelem rendszert javasolhassák!

Napelem kalkulátor

Mi az áramszolgáltatói ügyintézés menete?
 • Az ügyfél benyújtja a HMKE igénybejelentő nyomtatványt. (fontos: ebből mindig a legfrissebb kell, melyet az E.ON honlapján lehet megtalálni)
 • A szolgáltató tájékoztatást nyújt a háztartási méretű kiserőmű csatlakozásának műszaki gazdasági feltételeiről. (átfutási idő 30 nap)
 • Az ügyfél benyújtja a csatlakozási dokumentáció kivonatot, melyhez csatlakoztatja a kötelező mellékleteket.
 • A szolgáltató elbírálja a dokumentációt, amely során engedélyezi a létesítést. (15 nap)
 • Kialakításra kerül a termelő berendezés, majd következik a készre jelentés.
 • Felszerelik a kétirányú mérőt, átprogramozzák, üzembe helyezik. (időpont egyeztetés szükséges)
 • A Hálózat Használati Szerződés módosítása. (kb. 30 nap átfutás)
 • Az ügyfél módosítja a Villamosenergia Vásárlási Szerződést a kereskedővel.

Jó hír, hogy nincs csatlakozási költség, ingyenes a csatlakozás.

Hogyan zajlik a napelem tisztítása?

Az elemek dőlésszöge nagyban meghatározza a tisztítás gyakoriságát. A szél és az eső is megteszi tisztító hatását, azonban a kellő hatékonyság érdekében olykor bizony nem árt eltakarítani a port és egyéb szennyeződéseket róluk. Ennek szükségességét abból vehetjük észre, ha már kevésbé hatékonyan működik a rendszer, ha láthatóan nem képes produkálni a megszokott százalékot és csökken a működése, vagyis az energiatermelés.

Mivel tisztítható? Csapvízzel semmiképp, annak keménysége és az ásványi anyagok kicsapódása miatt sem! Tisztított lágy vízre lesz szükség, ami nem hagy foltokat maga után a száradáskor és tisztítószert sem kell adagolnunk hozzá. Különböző speciális eszközökre lesz szükség továbbá, amelyek kifejezetten erre a célra lettek tervezve.

Mennyi ideig működik a napelemes rendszer?

Körülbelül 20-30 évig, vagy akár 40 évig is használható és nincs nagy különbség az alsó- és a felsőkategóriás termék árak között, ezért is éri meg jobban a minőséget választani! Esetleg egy inverter csere válhat szükségessé félidőben, viszont ha minőségileg kifogástalan anyagokkal rögzítették és kábelezték a rendszert, akkor ezeknek az alkatrészeknek nem lesz baja ez idő alatt, a degradáció minimális és a működést, hatékonyságot sem befolyásolja!

Mindig szakértő kezekre bízzuk a napelemek telepítését, mert más esetben komoly probléma lehet belőle a későbbiekben, ha nem így teszünk. Bizonyos termékek esetén nem szabad lejjebb adni a minőséget, hiszen súlyos ára lehet egy rossz döntésnek! Válasszon megbízható minőségű napelemes rendszer kínálatból!

További szolgáltatások kapcsán vagy ha árajánlatot szeretne, keressen minket bizalommal az elérhetőségeinken vagy pedig írjon nekünk mail –t!

Solargroup Energy Kft

1–9 termék, összesen 11 db