Napelem, napelemes rendszer árak

A napelem rendszer árak első ránézésre magasabbnak tűnhetnek, mint amire számított, ugyanakkor mindennek az alapja, hogy napelemre költeni garantáltan megtérülő befektetés!

Bár az árak tájékoztató jellegűek, hiszen a napelem árak nagyban függnek a rendszer méretétől. Hogy mit szeretne pontosan az ügyfél (részleges vagy teljes fogyasztást lefedni napelemmel, napelemes fűtés, stb.), elég-e a napelem rendszer a jövőben vagy várható későbbi bővítés.

Nálunk a minőségi napelem rendszer árak részét képezi a napelem inverter, a panelek és a szerelés, valamint a tartozékok, melyekre szükség lesz. Hogy fény derüljön rá, az Ön esetében milyen napelem rendszer árak azok, melyekkel tovább számolhat, először érdemes megismerni a lehetőségeket. Prémium invertert és panelt kaphat, akár háztartási-, akár ipari méretű napelem rendszer az, amit szeretne, az eddigi Solargroup referenciák is bizonyítják, hogy minden ügyfél igényét ki tudjuk szolgálni. Ha felkeltettük a napelemek iránti érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal, vegye fel velünk a kapcsolatot személyre szabott ajánlatért!

 

Miért előnyös a napelem? Tudnivalók napelem témában:

Egy szebb, áramszámlától mentes jövő felé nézhetnek azok, akik a napenergiába fektetnek, hiszen egy folyamatosan rendelkezésre álló, illetve megújuló energiaforrásról van szó. Hosszú távon jelentősen csökkentheti az agyagi terheket, viszont több változat kapható és érdemes jól körüljárni a témát és az épület, a háztartás fogyasztásának megfelelő megoldást választani. Ebben szeretnénk mi segíteni most.

Ahhoz, hogy közelebbről is megismerjük a különféle rendszereket és könnyebb legyen a döntés, érdemes az alapoknál kezdeni.

Hogyan működnek a napelem rendszerek?

Az már egyértelmű, hogy a napenergiát hasznosíthatjuk ezekkel a rendszerekkel, méghozzá úgy, hogy közvetlenül villamos, azaz elektromos árammá alakíthatjuk. Ami szükséges hozzá: inverterek és napelemek és természetesen napenergia. 12V egyenáram, amit előállít, melyet közvetlenül fel is használhatunk, illetve igen, akár visszatáplálhatunk a hálózatba, azonban ehhez váltóárammá kell alakítani.

Kétféle rendszer által lehet megtermelni a villamos energiát és itt jönnek képbe a különböző típusok.

 

Milyen napelemes rendszer típusok vannak?

  • Hálózatra visszatápláló napelem rendszer

Legfőbb célja, hogy a saját szükségleteinket kielégítse, avagy megtermelje a háztartás számára szükséges villamos energiát.

Ahol van vezetékes áram, ott nem követelmény az akkumulátor telepítés a tároláshoz, hiszen lehetőség van a közüzemi hálózatba való visszatáplálásra.

Az áramszolgáltatónak kötelező átvennie a zöld energiát, melyet éves periódusban számolnak el, nem havi elszámolás alapján. Amennyiben nem lépjük túl a saját fogyasztásunkat, a szolgáltató ugyanazon az áron vételezi az áramot tőlünk, mint amennyiért ő adja nekünk. Csupán a különbözetet kell megfizetni, ha többet fogyasztottunk, mint amennyit termeltünk. Nem árt tudni, hogy bizonyos teljesítmény felett más szabályok vannak érvényben ezzel kapcsolatban.

Az a jó, ha annyit termelünk, mint amennyit fogyasztunk sőt, tanácsos valamivel kevesebbet, hiszen hálózathasználati díjat vonnak az áram árából, valamint a többlet termelés megtérítése túl sok adminisztrációval jár.

Milyen napelem panelek léteznek?

Két főbb változata van a szolár paneleknek. A polikristályos napelem és monokristályos az, amiből választhatunk. Ezek többségében a gyártási, előállítási folyamatukban térnek el egymástól, de különbség esetükben az is, hogy hatékonyságuk sem egyforma. A monokristályos az átlagoshoz képes magas, pontosabban magasabb hatásfokkal működik az egész éves termelést nézve, viszont nem mindenhol tudja ezen előnyös tulajdonságait érvényesíteni. Hazánkban nem süt egész évben 0-24 a nap, tehát a polikristályos még mindig több felhasználót tudhat magáénak itthon.

Ezek az információk csak tájékoztató jellegűek, ugyanis a helyszíni felmérés lesz az, ahol az adott feltételek vizsgálatát követően, az egyedi körülmények alapján pontos tájékoztatást tudunk adni.

A tető dőlésszöge is meghatározó a napelemmel való áramtermelés során, de az árnyékoló tereptárgyak szintén befolyással vannak arra, hogy melyik panel típust érdemes választani. Van- e már napkollektor a tetőn, ha igen, elegendő hely lesz a napelemek számára?

Egyéb rendszer szintű különbségek is léteznek, beépített biztonsági funkciók, túlfeszültség elleni védelem.

A napelem rendszer árak 2022-ben és annak részei:

inverter (a teljes ár kb. 15-20%-a)
oda-vissza mérő óra
napelem (kb. 50-75%-a az árnak)
tartószerkezet (erős, időtálló alumínium)
szerelvények, kábelek

A legjobb hozamot a SolarEdge Inverter tudja adni, hiszen mindig a legmagasabb termelést veszi átlagnak, ugyanakkor a Fronius Inverter termékek között szintén előnyös megoldásokra találhatnak a kisebb és nagyobb háztartások egyaránt! Mindegyik felhasználóbarát funkciókkal rendelkezik, jövőbe mutató lehetőségekkel.

  • Szigetüzemű napelem rendszer.

Ezen napelemes rendszerek segítségével olyan helyszíneken is lehetőség van megtermelni a megfelelő mennyiségű áramot, mint egy tanya vagy nyaraló ház, kisebb hétvégi vagy családi ház, ahol a villamos hálózatra történő csatlakozás lehetetlen vagy csak nehezen kivitelezhető a helyszíni adottságok miatt. Sőt, tilos hálózatra kötni! A rendszer sajátossága ez esetben az akkumulátor jelenléte, amiben a napelem modulok által megtermelt energia tárolása történik (12V vagy 24V). A kis teljesítményű fogyasztók számára ideális választás, amennyiben alapvető eszközöket kell ellátni árammal és ahol nem folyamatos a fogyasztás.

Magasabb lehet a rendszer hatásfoka, hogyha nem használnak 230V váltakozó feszültségről fogyasztót, ilyenkor inverter sem kell, de inverterrel akár 230V feszültségű fogyasztók is üzemeltethetőek.

Részei:

napelemek (kb. 30%-a a teljes árnak)
akkumulátor (30%)
töltésszabályzó
inverter (40%-a az árnak)
fogyasztók (villamos hálózat)

Az egyik legbonyolultabb kategóriába tartozik ez a fajta rendszer, ezért érdemes mérlegelni, hogy hosszú távon milyen költségekkel jár a telepítés és fenntartás ez és a hálózatra történő csatlakozás között. Körülbelül 70%-kal többe kerülhet, mint egy hálózatra visszatápláló rendszer.

Mekkora napelemes rendszert érdemes telepíttetni?

Mindig egyéntől függő, hogy mekkora rendszerre lesz szükség. Alapul vehetjük azt, hogy minden háztartás annyi villamos energiát szeretne termelni, amennyit fogyaszt. Ebből következik, hogy a villanyszámla fogja adni a kiindulási pontot, az segít a kalkulációban. Kérdés, hogy egy év alatt hány kilowattórát fogyasztunk el? Emellett azt is kalkulálni kell, hogy mennyit fog termelni a rendszerünk, ami viszont sok tényezőtől függ: tájolás, dőlésszög, teljesítmény, na és persze a napos órák száma.

Természetesen ezt nem kell magunknak kiszámolgatni, hiszen erre vannak a szakemberek, akik jártasak az efféle számolásokban és tudnak segíteni abban, hogy a háztartásnak leginkább megfelelő napelem rendszert javasolhassák!

Ha az előre vetített kiadás több mint amit megengedhet magának, érdemes lehet a pályázat, támogatás lehetőségekkel élni, akár 100%-os támogatáson keresztül is megtörténhet napelemes rendszerének telepítése.

Napelem kalkulátor

Amennyiben már fixen eldöntötte, hogy napelemeket szeretne, de nincs tisztában a lehetőségeivel, úgy az első lépés, hogy felkeres minket. Kollégáink kimennek a helyszínre, ott felmérést végeznek, majd megbeszélik Önnek, hogy az adott háztartás esetében, a körülményeket figyelembe véve milyen napelemekről lehet szó, amelyek eleget tudnak tenni elképzeléseinek. (Hány kWp rendszerrel lehet számolni, okos napelemet szeretne-e, támogatással vagy önerőből finanszírozná napelemét, stb.)

Ha minden részletet tisztáztunk, akkor már megtörténhet az ajánlatkérés. A rendelkezésre álló információk alapján néhány napon belül pontos ajánlatot adunk Önnek.

Mi az áramszolgáltatói ügyintézés menete?

Budapest és bármely város esetében a helyben illetékes szolgáltatóhoz kell fordulni a telepítés igényével kapcsolatban.

  1. Az ügyfél benyújtja a HMKE igénybejelentő nyomtatványt. (fontos: ebből mindig a legfrissebb kell, melyet az E.ON honlapján lehet megtalálni)
  2. A szolgáltató tájékoztatást nyújt a háztartási méretű kiserőmű csatlakozásának műszaki gazdasági feltételeiről. (átfutási idő 30 nap)
  3. Az ügyfél benyújtja a csatlakozási dokumentáció kivonatot, melyhez csatlakoztatja a kötelező mellékleteket.
  4. Engedélyeztetés: A szolgáltató elbírálja a dokumentációt, amely során engedélyezi a létesítést. (15 nap)
  5. Kialakításra kerül a termelő berendezés, majd következik a készre jelentés.
  6. Felszerelik a kétirányú mérőt, átprogramozzák, üzembe helyezik. (időpont egyeztetés szükséges)
  7. A Hálózat Használati Szerződés módosítása. (kb. 30 nap átfutás)
  8. Az ügyfél módosítja a Villamosenergia Vásárlási Szerződést a kereskedővel.

Jó hír, hogy nincs csatlakozási költség, ingyenes a csatlakozás.

Hogyan zajlik a napelem tisztítása?

Az elemek dőlésszöge nagyban meghatározza a tisztítás gyakoriságát. A szél és az eső is megteszi tisztító hatását, azonban a kellő hatékonyság érdekében olykor bizony nem árt eltakarítani a port és egyéb szennyeződéseket róluk. Ennek szükségességét abból vehetjük észre, ha már kevésbé hatékonyan működik a rendszer, ha láthatóan nem képes produkálni a megszokott százalékot és csökken a működése, vagyis az energiatermelés.

Mivel tisztítható? Csapvízzel semmiképp, annak keménysége és az ásványi anyagok kicsapódása miatt sem! Tisztított lágy vízre lesz szükség, ami nem hagy foltokat maga után a száradáskor és tisztítószert sem kell adagolnunk hozzá. Különböző speciális eszközökre lesz szükség továbbá, amelyek kifejezetten erre a célra lettek tervezve.

Mennyi ideig működik a rendszer?

Körülbelül 20-30 évig, vagy akár 40 évig is használható és nincs nagy különbség az alsó- és a felsőkategóriás termék árak között, ezért is éri meg jobban a minőséget választani! Esetleg egy inverter csere válhat szükségessé félidőben, viszont ha minőségileg kifogástalan anyagokkal rögzítették és kábelezték a rendszert, akkor ezeknek az alkatrészeknek nem lesz baja ez idő alatt, a degradáció minimális és a működést, hatékonyságot sem befolyásolja!

Mindig szakértő kezekre bízzuk a napelemek telepítését, mert más esetben komoly probléma lehet belőle a későbbiekben, ha nem így teszünk. Bizonyos termékek esetén nem szabad lejjebb adni a minőséget, hiszen súlyos ára lehet egy rossz döntésnek! Válasszon a megbízható minőségű napelemes rendszereink kínálatból!

További szolgáltatások kapcsán, vagy ha árajánlatot szeretne, keressen minket bizalommal az elérhetőségeinken vagy pedig írjon nekünk mail –t!

Solargroup Energy Kft

inverter_2

10 KW-os napelemes rendszer

Általunk forgalmazott napelemekre 10 év gyártói garancia, továbbá 10 év 90%-os, és 25 év 80%-os teljesítménygaranciát biztosít a gyártó. Fronius inverterekre 5 év garanciát biztosít a gyártó, illetve igény esetén bővíthető. A csomag tartalma: 25 db Longi Solar LR5-54HIH 410M , 410WP-os monokristályos napelem modul K2 Rozsdamentes rögzítéstechnikai készlet 25 db napelem-modul egy sorba ferde […]

Tudjon meg többet »»
inverter_2

12 KW-os napelemes rendszer

Általunk forgalmazott napelemekre 10 év gyártói garancia, továbbá 10 év 90%-os, és 25 év 80%-os teljesítménygaranciát biztosít a gyártó. Fronius inverterekre 5 év garanciát biztosít a gyártó, illetve igény esetén bővíthető. A csomag tartalma: 31 db Longi Solar LR5-54HIH 410M , 410WP-os monokristályos napelem modul K2 Rozsdamentes rögzítéstechnikai készlet 31 db napelem-modul egy sorba ferde […]

Tudjon meg többet »»
inverter_2

15 KW-os napelemes rendszer

Általunk forgalmazott napelemekre 10 év gyártói garancia, továbbá 10 év 90%-os, és 25 év 80%-os teljesítménygaranciát biztosít a gyártó. Fronius inverterekre 5 év garanciát biztosít a gyártó, illetve igény esetén bővíthető. A csomag tartalma: 38db Longi Solar LR5-54HIH 410M , 410WP-os monokristályos napelem modul K2 Rozsdamentes rögzítéstechnikai készlet 38 db napelem-modul egy sorba ferde tetőre […]

Tudjon meg többet »»
inverter_2

20 KW-os napelemes rendszer

Általunk forgalmazott  napelemekre 10 év gyártói garancia, továbbá 10 év 90%-os, és 25 év 80%-os teljesítménygaranciát biztosít a gyártó. Fronius inverterekre 5 év garanciát biztosít a gyártó, illetve igény esetén bővíthető. A csomag tartalma: 50 db Longi Solar LR5-54HIH 410M , 410WP-os monokristályos napelem modul K2 Rozsdamentes rögzítéstechnikai készlet 50 db napelem-modul egy sorba ferde […]

Tudjon meg többet »»

3 KW-os napelemes rendszer

Általunk forgalmazott napelemekre 10 év gyártói garancia, továbbá 10 év 90%-os, és 25 év 80%-os teljesítménygaranciát biztosít a gyártó. Fronius inverterekre 5 év garanciát biztosít a gyártó, illetve igény esetén bővíthető. A csomag tartalma: 8 db Longi Solar LR5-54HIH 410M , 410WP-os monokristályos napelem modul K2 Rozsdamentes rögzítéstechnikai készlet 8 db napelem-modul egy sorba ferde […]

Tudjon meg többet »»
inverter_2

4,6 KW-os napelemes rendszer

Általunk forgalmazott napelemekre 11 év gyártói garancia, továbbá 10 év 90%-os, és 25 év 80%-os teljesítménygaranciát biztosít a gyártó. Fronius inverterekre 5 év garanciát biztosít a gyártó, illetve igény esetén bővíthető. A csomag tartalma: 13 db Longi Solar LR5-54HIH 410M , 410WP-os monokristályos napelem modul K2 rozsdamentes rögzítő készlet 13 db napelem-modul egy sorba ferde tetőre […]

Tudjon meg többet »»
inverter_2

5 KW-os napelemes rendszer

Általunk forgalmazott napelemekre 10 év gyártói garancia, továbbá 10 év 90%-os, és 25 év 80%-os teljesítménygaranciát biztosít a gyártó. Fronius inverterekre 5 év garanciát biztosít a gyártó, illetve igény esetén bővíthető. A csomag tartalma: 13 db Longi Solar LR5-54HIH 410M , 410WP-os monokristályos napelem modul K2 rozsdamentes rögzítő készlet 13 db napelem-modul egy sorba ferde tetőre […]

Tudjon meg többet »»
inverter_2

6 KW-os napelemes rendszer

Általunk forgalmazott napelemekre 10 év gyártói garancia, továbbá 10 év 90%-os, és 25 év 80%-os teljesítménygaranciát biztosít a gyártó. Fronius inverterekre 5 év garanciát biztosít a gyártó, illetve igény esetén bővíthető. A csomag tartalma: 15 db Longi Solar LR5-54HIH 410M , 410WP-os monokristályos napelem modul K2 Rozsdamentes rögzítéstechnikai készlet 15 db napelem-modul egy sorba ferde tetőre […]

Tudjon meg többet »»
inverter_2

7 KW-os napelemes rendszer

Általunk forgalmazott napelemekre 10 év gyártói garancia, továbbá 10 év 90%-os, és 25 év 80%-os teljesítménygaranciát biztosít a gyártó. Fronius inverterekre 5 év garanciát biztosít a gyártó, illetve igény esetén bővíthető. A csomag tartalma: 18 db Longi Solar LR5-54HIH 410M , 410WP-os monokristályos napelem modul K2 Rozsdamentes rögzítéstechnikai készlet 18 db napelem-modul egy sorba ferde […]

Tudjon meg többet »»
inverter_2

8 KW-os Napelemes Rendszer

Általunk forgalmazott napelemekre 10 év gyártói garancia, továbbá 10 év 90%-os, és 25 év 80%-os teljesítménygaranciát biztosít a gyártó. Fronius inverterekre 5 év garanciát biztosít a gyártó, illetve igény esetén bővíthető. A csomag tartalma: 20 db Longi Solar LR5-54HIH 410M , 410WP-os monokristályos napelem modul K2 Rozsdamentes rögzítéstechnikai készlet 20 db napelem-modul egy sorba ferde […]

Tudjon meg többet »»