Napelemes rendszerek tervezése, a napelem tervezés lépései

Bármit készítünk, csinálunk előzetes tervezés nélkül általában kudarc a végeredmény.
Egy hosszútávú befektetés alapos tervezés hiánya nélkül pedig végképp kudarcra van ítélve.

Gondoljon bele. Mit szólna, ha pár év múlva derülne ki, hogy az elhanyagolt alapos felmérés miatt Önnek egy alul tervezett (kevesebbet termel) rendszere van. A kijavítása pedig csak sokkal drágábban kivitelezhető, mintha eredetileg megfelelően épült volna.

Amit javaslunk:

- Ne spóroljon a tervezésre szánt idővel.
- Megfelelő szakemberrel együtt tervezzen.
- Tájékozódjon minden garanciális feltételről.

napelem_tervezes

Miért éri meg napelem rendszert telepíttetni?

Függetlenné válhat, akár teljes mértékben is anélkül, hogy terhelné vele a környezetet. Tehát a napelemmel növelhető az ingatlan értéke, óvja vele a környezetet és a rendszer telepítése által lenullázhatja villanyszámláját! A megújuló energia Magyarországon is jó befektetés, a megtérülés szempontjából. Hogy mennyi energiát igényel egy átlagos családi ház, az többféle tényezőtől függ. Pályázat és támogatás mellett is igénybe veheti a napelemet, mely esetében érdemes pontosan utánajárni, hogy milyen mértékben jár a támogatás. Ez most a magyar családok számára igen kedvező ajánlatot jelenthet! (Weboldalunk főoldal felületén megtalálja ezeket a menüpontokat: pályázatok támogatások, ahol bővebben megtudhat mindent, ami számít)

A napelem tervezés, napelemes rendszerek tervezése során ezek a szempontok

 • inverter teljesítménye

 • napelemek száma és típusa

 • egyenáramú, váltóáramú vezetékek keresztmetszete

 • sztringek száma

 • egyéb berendezések

fejlec_ceges_napelem_ajanlat

Melyek a napelem tervezés lépései?

DCIM100MEDIADJI_0035.JPG
 • Hacsak nem az építkezés elején tart és eleve be van tervezve a napelem, akkor muszáj lesz alapos számításokat végezni azt illetően, hogy milyen lehetőségek adódnak az elhelyezésre. Milyen szempontok számítanak? Hogyan lehet hatékonyabb a rendszer? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni a tervezéskor, a kalkuláció során, természetesen személyre szabottan.

 • Első sorban azt kell tudni, hogy bár sok helyen olvasni arról, hogy napelemes rendszert házilag is lehet készíteni, azért ha arról van szó, hogy egy háztartást kell ellátni napenergiával, akkor inkább válasszuk a villamosmérnök nyújtotta segítséget a napelemes rendszerek tervezéséhez!

 • Arra is van lehetőség, hogy mi magunk tervezzük a rendszert, ilyenkor az áramszolgáltatóhoz beküldjük a terveket, majd azok elbírálják, és szükség szerint javítják. Azonban a tervezésben cégünk is segíteni tud!

Az E.on a következő lépésekben végzi a tervezést:

 1. A rendszer teljesítményének becslése
  Az éves elszámoló villanyszámla adja az alapot a becsléshez. Arra is gondolni kell, ha a későbbiekben valamilyen nagyobb fogyasztású eszközt vásárolunk.
 2. Napelemek kiválasztása
  Itt egyúttal a napelemek, napelem modulok számát is meghatározzák a tájolási lehetőségekhez mérten, de a típus meghatározására szintén kitér.
 3. Az inverter kiválasztása
  Attól függően, hogy hány panel és sztring szükséges a tervezett rendszerhez.
 4. Kábelek méretezése
  A kábel hossza és vastagsága kerül előtérbe ennél a lépésnél.
 5. A rendszer áttekintése
 6. Egyvonalas rajz készítése
 7. Beadandó papírok, valamint azok kitöltése
  A szolgáltató ezekre a dokumentumokra tart igényt: igénybejelentő, csatlakozási dokumentáció kivonat, egyvonalas terv, adóelőleg nyilatkozat.

Ezért fontosak a megfelelő lépések

Egy napelemes rendszer segítségével csökkenhet az elektromos áram fogyasztás kapcsán felmerülő költsége, sőt lenullázhatja azt! Nincs más dolga, mint kiválasztani a napelem típusok közül az Ön és háztartása számára legjobb rendszert. Ebben persze mi is részt vállalunk, hiszen legyen bármilyen kérdése, szakértő válaszokat tudunk adni!

 

 1. Először muszáj meghatározni, hogy körülbelül mekkora rendszerre lesz szükség. Ehhez az éves fogyasztás szolgál alapul, az alapján tudjuk kiszámolni a szükségleteket. Pontosabban, ha nem így kapjuk a számlát, hanem havi lebontásban, akkor ki kell számolni az éves áramfogyasztást kWh –ban. Ha a havi fogyasztást megszorozzuk 12-vel, akkor kapjuk meg az éves fogyasztást.

Erre az adatra mindenképp szükség lesz a tervezéshez, ez határozza meg, hogy mekkora rendszer tudja ellátni a háztartást.

Itt egy példa:

Havi áramfogyasztás: 200 kWh
Évi szinten: 12x200 kWh = 2400 kWh

Ha optimális az elhelyezése és tájolása a napelemeknek, akkor 1 kWp névleges teljesítményű rendszernél 1200-1250 kWh villamos energia termelését kapjuk.
Ha ezt vesszük alapul, akkor 1,2-vel kell elosztani az éves fogyasztásunkat, ebből következik a rendszer teljesítménye.
A számolás így néz ki: 2400/1,2=2000
Vagyis 2 kWp névleges teljesítményű rendszerre lesz szükség.

Nem szabad elfelejteni, hogy minden épület más, így a különféle adottságok meghatározóak lehetnek a telepítést illetően, ezért a fenti példa, valóban csak a szemléltetést szolgálja.

 

 1. Milyen inverterek közül választhat?

A szigetüzemű napelem rendszer és a napkollektor között eltérő a műszaki technológia, így a napelem rendszerek mindig egyediek, a tervezés és telepítés szempontjából alapos odafigyelést igényel, az adottságokhoz mérten: tető dőlésszög, tartószerkezet elhelyezési lehetőségek, stb. Van, aki fűtés miatt kívánja telepíteni a napelemet, míg mások csak szimplán áramot akarnak általa. Adott esetben a megtermelt energiát számos okos módon hasznosíthatjuk. Remek lehetőségek vannak, akár kisebb, akár a lehető legnagyobb mértékben történik a napenergia hasznosítása.

SMA inverter: kisebb háztartások számára.

A Fronius Inverter előnyei közé tartozik néhány pontba összefoglalva:

 • megfelelő a közüzemi hálózatra

 • biztonsági és védelmi funkciók állnak rendelkezésre

 • távfelületek biztosítása

 • saját fogyasztók egy részének vezérlését teszi lehetővé

 • adatnaplózás, monitorozás

 • egyszerű szervizelést biztosít: szabad aljzatok, nyitott interfész

 • egységes Snap inverter technológiával felszerelt

 • standard felszerelés, gyors üzembe helyezés

 • integrált adatkommunikációt nyújt, webszerver: WLAN, Ethernet, WiFi

20170330_120045

Típusok: Symo, Eco, Prymo, Galvo

A kiválasztásnál szintén több szempontot kell figyelembe venni, köztük a háztartás igényeit is. Általában egy napelem modul csoport teljesítményét a leggyengébb láncszem határozza meg, vagyis az a modul, amelyik a legrosszabbul teljesít. Emiatt lényeges a tájolásra kellő figyelmet fordítani. Mert amennyiben ebből a szempontból korlátozottak a lehetőségek, érdemes lehet a következő megoldással élni.

SOLAR EDGE INVERTER

Az egyre bővülő kínálatban olyan lehetőségek is rendelkezésre állnak, mint például a SolarEdge inverter, amely méltán jó választás, tekintve előnyeit: magas minőségű, nagy hatásfokkal működik, sőt az egyik legjobb! A legjobb benne, hogy alkalmazkodik a körülményekhez, vagyis az sem probléma, ha normál esetben nem tudna a napelemünk kellő energiát termelni az árnyékoltsága, tájolása miatt, hiszen ezzel a készülékkel az ilyen problémák is kiküszöbölhetők! Minden panel külön mérést tesz lehetővé, ezáltal csökken a kieső energia mértéke.

 • több energiát termel

 • hosszú távra tervezhetünk vele

 • az egyedi monitoring rendszer által panelek egyenkénti mérése

 • beépített tűzvédelmi kapcsoló

Ahhoz, hogy pontos, aktuális képet kaphasson az ügyfél a lehetőségeitől, kapcsolódó költségeiről, a helyszíni felmérés a legfontosabb lépés. Az ajánlatkérés ingyen elérhető szolgáltatás, ha velünk szeretne napelemet telepíttetni. Mivel a napelem működése, hatékonysága több speciális helyszíni adottságtól is függ, amikor tervezésre kerül a rendszer, mindezeket alaposan fel kell mérni. Az elején érdemes kitalálni, hogy esetleg a fűtési rendszerrel is szeretnénk összhangba hozni a napelemeket vagy más célunk van-e vele. A helyszíni adottságok, amelyek a leginkább meghatározóak, illetve ezzel együtt a tájolást is figyelembe kell venni, hiszen egy déli tájolású épületnél, (legyen az családi ház, ipari épület vagy bármi más) sokkal könnyebb meghatározni, hogy hol termel a jövőben elég energiát a napelemünk. Ráadásul oda nem kell többet felrakni panelből, mint sok másik épület esetén, ahol ugyanannyi energiára tart igényt a háztartás.

Számos nagyon fontos tényező van, ami befolyással bír a hatékonyságra. A napelem panel (monokristályos, polikristályos) és inverter élettartama függ a típustól is, de a garancia információk alatt mindig hiteles kalibrációt olvashatunk a Fronius termékeknél.

Ezért lényeges, hogy már a tervezésnél, még a kivitelezés előtt fény derüljön az esetleges nehézségekre, amelyeket ha időben fel tudunk fedezni, könnyedén túl lehessen lépni azokon. Minél jobb egy ház tájolása a nap, napos órák szempontjából, egyben annál több energiát nyerhetünk. Persze vannak olyan megoldások is, amivel tovább növelhető a hozam, ezek megismerésében és alkalmazásában számíthat ránk!

Évente tovább növekszik azoknak a száma, akik az ingatlan értékét szeretnék növelni, függetlenedni szeretnének a szolgáltatótól. Sok ember van, aki eleve hasonló indíttatással keres és vesz ingatlant. A lakossági megkeresések mellett a cégek is látják a benne lévő potenciált, így mind a két esetben gyakori az ügyintézés és tervezés, telepítés terén való segítségnyújtás részünkről. A referenciák és tapasztalataink azt erősítik meg, hogy az általunk telepített napelemek egyre inkább idő előtt hozzák a várt megtérülést!

Keressen minket bizalommal a további, rendszerrel kapcsolatos kérdéseivel, személyre szabott választ adunk!

Számolja ki Ön is napelem rendszerét!

Kattintson a gombra és megnyíló oldalunkon számoló programunk kitöltése után személyre szabott ajánlattal keressük meg.