SolarGroup Romania RO
solargroup logo

Napelemes rendszerek tervezése, a napelem tervezés lépései

Bármit készítünk, csinálunk előzetes tervezés nélkül általában kudarc a végeredmény.

Egy hosszútávú befektetés alapos tervezés hiánya nélkül pedig végképp kudarcra van ítélve.

Gondoljon bele. Mit szólna, ha pár év múlva derülne ki, hogy az elhanyagolt alapos felmérés miatt Önnek egy alul tervezett (kevesebbet termelő) rendszere van. A kijavítása pedig csak sokkal drágábban kivitelezhető, mintha eredetileg megfelelően épült volna.

Amit javaslunk:

– Ne spóroljon a tervezésre szánt idővel.
– Megfelelő szakemberrel együtt tervezzen.
– Tájékozódjon minden garanciális feltételről.

Miért éri meg napelem rendszert telepíttetni?

Függetlenné válhat, akár teljes mértékben is anélkül, hogy terhelné vele a környezetet. Tehát a napelemmel növelhető az ingatlan értéke, óvja vele a környezetet és a rendszer telepítése által akár lenullázhatja villanyszámláját! A megújuló energia Magyarországon is jó befektetés a megtérülés szempontjából. Hogy mennyi energiát igényel egy átlagos családi ház, az több tényezőtől is függ. 

Pályázat és támogatás mellett is igénybe veheti a napelemet, mely esetében érdemes pontosan utánajárni, hogy milyen mértékben jár a támogatás. Ez most a magyar családok számára igen kedvező ajánlatot jelenthet! Aktuális pályázatokról ide kattintva tájékozódhat.

A napelem tervezés, napelemes rendszerek tervezése során ezek a szempontok

Melyek a napelem tervezés lépései?

Általánosságban a következőek szükségesek a tervezéshez:

 1. A rendszer teljesítményének becslése
  Az éves elszámoló villanyszámla adja az alapot a becsléshez. Arra is gondolni kell, ha a későbbiekben valamilyen nagyobb fogyasztású eszközt vásárolunk.
 2. Napelemek kiválasztása
  Itt egyúttal a napelemek, napelem modulok számát is meghatározzák a tájolási lehetőségekhez mérten, de a típus meghatározására szintén kitér.
 3. Az inverter kiválasztása
  Attól függően, hogy hány panel és sztring szükséges a tervezett rendszerhez.
 4. Kábelek méretezése
  A kábel hossza és vastagsága kerül előtérbe ennél a lépésnél.
 5. Beadandó dokumentumok kitöltése
  Villamos-energia szolgáltatónként más-más dokumentumok szükségesek. Ezeket részletesen elküldjük ügyfeleinknek és segítünk a kitöltésükben.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Egy napelemes rendszer segítségével drasztikusan csökkenhet az elektromos áram fogyasztás kapcsán felmerülő költsége! Nincs más dolga, mint kiválasztani a napelem típusok és inverterek közül az Ön és háztartása számára legjobb rendszert. Mindebben természetesen szakértő kollégáink is segítenek Önnek!

 1. Először a legfontosabb meghatározni, hogy körülbelül mekkora rendszerre lesz szükség. Ehhez az éves fogyasztás szolgál alapul, az alapján tudjuk kiszámolni olyan napelemes rendszer méretét, amely fedezi a megrendelő villamos energia szükségletét. Pontosabban, ha nem így kapjuk a számlát, hanem havi lebontásban, akkor ki kell számolni az éves áramfogyasztást kWh –ban. Ha a havi fogyasztást megszorozzuk 12-vel, akkor kapjuk meg az éves fogyasztást.
  Erre az adatra mindenképp szükség lesz a tervezéshez, ez határozza meg, hogy mekkora rendszer tudja ellátni a háztartást.

Itt egy példa:

Havi áramfogyasztás: 200 kWh
Évi szinten: 12×200 kWh = 2400 kWh

Ha optimális az elhelyezése és tájolása a napelemeknek, akkor 1 kWp névleges teljesítményű rendszernél 1200-1250 kWh villamos energia termelését kapjuk.
Ha ezt vesszük alapul, akkor 1,2-vel kell elosztani az éves fogyasztásunkat, ebből következik a rendszer teljesítménye.
A számítás így néz ki: 2400/1,2=2000
Vagyis 2 kWp névleges teljesítményű rendszerre lesz szükség.

Nem szabad elfelejteni, hogy minden épület más, így a különféle adottságok meghatározóak lehetnek a telepítést illetően, ezért a fenti példa, valóban csak a szemléltetést szolgálja.

A HELYSZÍNI FELMÉRÉS FONTOSSÁGA

Ahhoz, hogy pontos, aktuális képet kaphasson az ügyfél a lehetőségeitől, kapcsolódó költségeiről, a helyszíni felmérés a legfontosabb lépés. 

Az ajánlatkérés ingyen elérhető szolgáltatás, ha velünk szeretne napelemet telepíttetni. Mivel a napelem működése, hatékonysága több speciális helyszíni adottságtól is függ, amikor tervezésre kerül a rendszer, mindezeket alaposan fel kell mérni. Az elején érdemes kitalálni, hogy esetleg a fűtési rendszerrel is szeretnénk összhangba hozni a napelemeket vagy más célunk van-e vele. A helyszíni adottságok, amelyek a leginkább meghatározóak, illetve ezzel együtt a tájolást is figyelembe kell venni, hiszen egy déli tájolású épületnél, (legyen az családi ház, ipari épület vagy bármi más) sokkal könnyebb meghatározni, hogy hol termel a jövőben elég energiát a napelemünk. Ráadásul oda nem kell többet felrakni panelből, mint sok másik épület esetén, ahol ugyanannyi energiára tart igényt a háztartás.

Számos nagyon fontos tényező van, ami befolyással bír a hatékonyságra. A napelem panel (monokristályos, polikristályos) és inverter élettartama függ a típustól is, de a garancia információk alatt mindig hiteles kalibrációt olvashatunk a Fronius termékeknél.

Ezért lényeges, hogy már a tervezésnél, még a kivitelezés előtt fény derüljön az esetleges nehézségekre, amelyeket ha időben fel tudunk fedezni, könnyedén túl lehessen lépni azokon. Minél jobb egy ház tájolása a nap, napos órák szempontjából, egyben annál több energiát nyerhetünk. Persze vannak olyan megoldások is, amivel tovább növelhető a hozam, ezek megismerésében és alkalmazásában számíthat ránk!

Évente tovább növekszik azoknak a száma, akik az ingatlan értékét szeretnék növelni, függetlenedni szeretnének a szolgáltatótól. Sok ember van, aki eleve hasonló indíttatással keres és vesz ingatlant. A lakossági megkeresések mellett a cégek is látják a benne lévő potenciált, így mind a két esetben gyakori az ügyintézés és tervezés, telepítés terén való segítségnyújtás részünkről. A referenciák és tapasztalataink azt erősítik meg, hogy az általunk telepített napelemek egyre inkább idő előtt hozzák a várt megtérülést!

Keressen minket bizalommal a további napelemes rendszerrel kapcsolatos kérdéseivel és mi személyre szabott választ adunk!

Számolja ki Ön is napelem rendszerét!

Kattintson a gombra és megnyíló oldalunkon található számoló programunk kitöltése után személyre szabott ajánlattal keressük meg!
Select your currency
EUR euró