SolarGroup Romania RO
solargroup logo

A Fronius gyárban jártunk a napokban

Cégünk részt vett a „Fronius Production Power Summit” rendezvényen Linz-ben, ahová Európa legnagyobb disztribútorait hívták meg egy stratégiai beszélgetésre, illetve tájékoztatták a gyár új fejlesztésiéről is ezeket a partnereket.

Az osztrák cég 76 éve 100% családi tulajdonban van és marad is, emelte ki Elisabeth Engelbrechtsmueller Strauss, a Fronius vezérigazgatója. A cégcsoport továbbra is nagy figyelmet fordít arra, hogy az alapanyagok gyártása és beszerzése is Európában történjen, ami egyedülálló a napelemes iparágban. Szlogenjük is ezt tükrözi: „Helyieknek helyi gyártású terméket”.

Az új gyáregységükben a „State of art” elnevezésű teljesen automatizált gyártósort állították be a termelésbe, mely az egyik legmodernebb robotizált technológia.  A gyártói kapacitás 200%-kal növekedett az előző évekhez képest, ezáltal a gyártási, és szállítási idők is lerövidültek.

Az jövőbeni gyártás főként a hibrid inverterekre fókuszál. 5 gyártósoron kizárólag a Fronius Symo GEN24 inverterek készülnek, ezen belül is többféle típusból választhatnak a felhasználók. A hibrid inverterek az akkumulátoros energiatárolás iránti egyre növekvő igényt hivatottak kiszolgálni, ugyanis lehetővé teszik akkumulátor csatlakoztatását a napelemes rendszerhez. Folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Fronius Symo GEN24 hibrid invertereknél a a Full Backup átkapcsolási idő radikálisan csökkenni fog.

2024-ben újabb akkumulátor jelenik meg a piacon, mely szintén kompatibilis lesz a Fronius invertereivel,  ez pedig az új LG Enblock ESS energiatároló. A termék adatlapja itt tölthető le 

A Fronius Smart Meter-ek tekintetében olyan szoftverfeljesztést jelentettek be, mely lehetővé teszi egyszerre több inverter szabályozását is egyidőben.

A jövőbeni termékpalettát az alábbi ábrán szemléltetjük. 

Természetesen az elektromosautó töltők is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak, mind a lakossági, mind vállalati felhasználók körében.

Az Európai Unió továbbra is támogatja a megújuló energia térhódítását. Walburga Hemetsberger a SolarPower Europe-tól kiemelte, hogy az EU célja 2030-ra 100 GW-nyi napelemes rendszer telepítése.