SolarGroup Romania RO
solargroup logo

A LONGi rekordhatékonyságú cellát fejleszt

A kínai modulgyártó LONGi kifejlesztett egy kristályos szilícium heterojunkciós hátérintkezős (HBC) napelemet, amely 27,09%-os konverziós hatásfokkal büszkélkedhet, megdöntve a LONGi saját hatékonysági rekordját az ilyen típusú cellák tekintetében.
A hatékonyságot a németországi Hamelin Napenergia-kutató Intézet tanúsította, és ezzel megdönti a LONGi szilícium HBC cellák konverziós hatékonysági rekordját, amelyet 2022 novemberében 26,81%-ra állított fel. A LONGi megjegyezte, hogy az új cella elsődleges technológiai innovációja a felhasználás. egy „teljes lézeres mintázó eljárás”, amely felváltja a fotolitográfiai eljárást – amelynek során UV-fényt használnak vékonyréteg-komponensek előállítására, például a napelemekben használtakat –, amelyeket általában az ilyen típusú cellák előállítására használnak.
„Az innováció a vállalkozások versenyképességének alapja, és a LONGi elkötelezett amellett, hogy a napenergiából a legjobbat hozza ki egy zöld világ felépítéséhez” – mondta a LONGi alapítója és elnöke, Li Zhengou. „Mi, a LONGinál hiszünk abban, hogy a napelemek kulcsfontosságú szerepet fognak játszani a világméretű energiaátmenetben.”
Bár a cég nem részletezte, hogy a cella milyen közel áll a kereskedelmi megvalósításhoz, ásványi összetétele optimizmusra adhat okot a napenergia szektorban. Az új cella az átlátszó, vezetőképes oxidrétegekben az indium egyötödét használja fel, mint egy hagyományos napelemnek. Az indium az ilyen rétegek előállításához használt fém, de a lerakódások világszerte ritkák, az US Geological Survey (USGS) jelentése szerint az indium nagy részét egy külön ércből, a cink-szulfid ércszfaleritből nyerik ki.
Az USGS jelentése szerint 2021-ben a kínai finomítók 530 tonna indiumot állítottak elő, ami a 920 tonnás globális termelés több mint felét jelenti, és a napenergia-ágazat ilyen ásványtól való függésének csökkentése segíthet kezelni Kína dominanciáját a globális napenergia-gyártó szektorban. .
Tavaly novemberben a LONGi külön konverziós hatékonysági rekordot döntött meg, ezúttal egy perovszkit tandem napelem esetében, 33,3%-os értékkel .
A hír a különböző típusú hátsó érintkezős napelemek iránti növekvő érdeklődést követi, mivel a napelemek hátoldalán elhelyezett csatlakozási infrastruktúra több elülső részt nyit meg a napfény számára, ami potenciálisan javítja a cella általános konverziós hatékonyságát. A hátsó érintkező cellák valószínűleg a TOPCon (tunnel oxide passsived contact) cellákat követik, mint a cellatechnológia következő jelentős innovációját, és a LONGi munkája csak felgyorsítja ezt az átmenetet.
A LONGi azt is bejelentette, hogy a Jiaxing-i gyártóbázisát a Világgazdasági Fórum „globális világítótorony-gyárként” ismerte el, és ez az első napelem-modul-gyártó bázis, amely ilyen elismerést kapott. A létesítmény csatlakozik a WEF Global Lighthouse Network hálózatához, mint egy olyan gyártóüzem, amely felöleli a „technológiás műveleteket”, például az automatizálást és a mesterséges intelligenciát.

Kép: napelem cellagyártás a LONGi gyárban.

Cikk forrása: pv.tech