SolarGroup Romania RO
solargroup logo

Hamarosan érkeznek az aszimmetrikus inverterek

Miért van szükség a fázisok szimmetrikus elosztására?

Az új bruttó elszámolás kapcsán fontos szerepet töltenek be az aszimmetrikus inverterek. A fázisszimmetria fontossága elsődleges lett a megfelelő inverter kiválasztásánál!

Aszimmetrikus fáziselosztás

A legtöbb ingatlanban már 3 fázisról történik az áramfogyasztás, persze még mindig van, ahol még 1 fázisú a hálózat, jellemzően a kisebb családi házak és lakások esetében.

A 3 fázis elosztása általában a következőképpen néz ki:

Egy fázisra van kötve a nappali, konyha, egy másikra a hálószobák és fürdőszoba, a harmadikra a kültéri vagy házon kívüli fogyasztók.

Elsőre semmi különös nincs ebben, mondhatjuk, hogy ezt szoktuk meg, viszont a napelem rendszerek virágzó korában különösen fontos lenne az egyenletes fázis elosztás, ami ebben a formában azonban korántsem teljesül!

Az egyik fázison több, a másik kettőn pedig kevesebb áram folyik, az energialeadás emiatt pedig nem egyenletes – ez az aszimmetrikus fázis elosztás.

A modern korral és számos elektromos eszközzel járó nagyobb áramigény mindenképp szükségessé teszi a 3 fázis kiépítését. Az egyenletes áramelosztást viszont csak úgy lehet megoldani, ha a hagyományos, szimmetrikus inverter helyett egy aszimmetrikus inverter kerül beépítésre.

Miért előnyös az aszimmetrikus inverter?

A szaldós elszámolásnál nem számított, hogy szimmetrikus vagy aszimmetrikus invertert építettek a napelemes rendszerbe, hiszen az áramszolgáltató ugyanazon az áron vásárolta meg a napelemmel termelt áramot, mint amennyiért a fogyasztó vásárolta. Ennélfogva nem jelentett problémát az, hogyha áramot kellett vételezni a napelemes termelés elfogyasztása mellett. Ezzel szemben az új telepítésű napelemes rendszerek a jelenlegi szabályok szerint a jövőben már bruttó elszámolásba fognak tartozni.

Hogyan működik az aszimmetrikus inverter, milyen előnyöket kínál, milyen problémákat old meg, kinek és miért érdemes ezt választani?

Fázis szimmetrikus inverter működése:

Ezek az inverterek mindig egyforma mennyiségben tudnak áramot leadni vezetékenként, vagyis minden fázison ugyanakkora árammennyiség jut el a fogyasztókhoz. Ez azért nem előnyös, mert valójában minden fázison más és más fogyasztási igényről beszélhetünk.

Egyszerűen megfogalmazva ennek hátrányait, anno amennyit a napelemes rendszerrel vissza tudunk táplálni a hálózatba, ugyanannyi kWh áramot fogyaszthattunk anélkül, hogy fizetni kellett volna a hálózatról jövő áramért.

Ezzel szemben az új bruttó elszámolási rendszer esetében nem kWh-ban történik az elszámolás, hanem forintban fejezik ki az elszámolás értékét. Tehát hiába termelünk annyit, amennyit elfogyasztunk, nem fog 0 Ft-ra kijönni.

Például ha az 1. fázison 2 kW a fogyasztás és 1 kW a termelés, a 2. fázison 1 kW termelés mellett 1 kW fogyasztás van, a 3. fázison pedig szintén van 1 kW termelés, azonban nincs fogyasztás – akkor alapvetően a hagyományos inverter mindhárom fázisra egyformán 1-1 kW-onként adja ki az áramot, ami így háromszor gyorsabban fogy el. Hiába maradt 2 kW felhasználatlanul, ha azt csak gazdaságtalan módon tudjunk továbbadni. Kevés olyan fogyasztási hely van, ahol egyenletesen oszlik el, megegyezik a vételezett és a hálózatra visszatáplált energia.

Aszimmetrikus inverter működése:

Ezek az inverterek szöges ellentétben állnak az előző inverterekkel, hiszen képesek eltérő teljesítményt leadni a különböző fázisokon, optimalizáltan a fogyasztók áramigényéhez. Minden fázisra annyi energiát továbbít, amennyit ott fel is használunk, függetlenül attól, hogy ezek mértéke akár nagyon különböző. Amennyiben marad fel nem használt napenergia, azt az energiatárolóba, akkumulátorba fogja tölteni, tehát nem táplálja vissza a hálózatra (amennyiben akkumulátoros tárolás is része a napelemes rendszernek). Pontosan tudja kezelni a fázisonként eltérő fogyasztásokat.

Kínálatunkban hamarosan megtalálhatóak lesznek az alábbi inverterek:

  • Fronius aszimmetrikus inverter
  • Fronius aszimmetrikus hibrid inverter
  • Fronius GEN24 aszimmetrikus inverter
  • Fronius Verto aszimmetrikus inverter
  • Huawei aszimmetrikus inverter

Ne mondjon le a napelemről a kedvezőtlenebb bruttó elszámolás miatt, hiszen a megfelelő technológiával ismét kimaxolhatja napeleme teljesítményét és élvezheti a zöld energia nyújtotta függetlenséget!