SolarGroup Romania RO
solargroup logo

Hamarosan jön az új napelemes pályázat!

Lantos Csaba energiaügyi miniszter megerősítette, hogy 2024. januártól újra megnyitják az új telepítések számára a villamosenergia hálózat 93%-át.

Jelenleg már 245 ezer háztartás rendelkezik napelemes rendszerrel és a kormány céljai között szerepel a fogyasztók önellátásra való törekvésének elősegítése.

Termeld magad, tárold magad” – foglalta össze ennek lényegét Lantos Csaba.

Ennek érdekében 75 milliárd forintos keretösszeggel jelenik meg az új Napenergia Plusz pályázat jövő évben.

A pályázatra azok jelentkezhetnek majd, akinek még nincs napelemes rendszerük és napelemet és akkumulátort is telepítenének. Ehhez az állam 2/3-os támogatást nyújtana.

A vg.hu írását idézve:

„Meglepetésnek nevezte, hogy országosan csökkent az áramfogyasztás tavaly október óta. Ez részben éppen napenergiaforgalom növekedésének az eredménye. Azt mondta, kormányzati alapértelmezés, hogy az összenergia fogyasztást csökkenő pályán tartsák, miközben GDP-növekedés történik. Szerinte Magyarország energiapályája egyértelműen a napelemhez kötődik. A napenergiaforgalomban 2022-ben ezer megawatt új telepítés jelentkezett, ami az idén biztosan meghaladja az 1500-at. Összesen 5500 megawattnyi telepítés van, ebből 2200 háztartási 3300 pedig ipari.

Az volt a cél, hogy 2030-ra elérjék a 6 ezret, de ez már jövőre bekövetkezik. „Amikor szépen süt a nap, bizonyos órákban az áramtermelés 90 százalékát napelemek adják már most is. Ez Pakssal kiegészülve teljes karbonmentességet jelent az áramban. Csakhogy mivel éjszaka a napelem nem termel, új igény keletkezett a zöldáram tárolására, mert különben elvész” – mutatott rá. Jelezte, hogy 2030-ra megvalósulhat, hogy az ország energiaigényének 29 százalékát itthon termeljék meg.”

Regisztráljon az alábbi linken és a pályázat hivatalos megjelenése után kollégánk felveszi önnel a kapcsolatot!

Pályázatok, Támogatások