SolarGroup Romania RO
solargroup logo

Fronius Ohmpilot

SEGÍTHETÜNK?

HÍVJON MOST! +36 20 246 86 00

0.00

Cikkszám: 74105d373a71 Kategória:

MELEGVÍZ NAPELEMMEL

 

Számos napelemes rendszer tulajdonosban felvetődik a kérdés, hogy hogyan tudná még hatékonyabban felhasználni a napenergiáját. Telepítőként Önre van szükség ilyenkor, hogy támogassa ügyfeleit a napelemes rendszerük optimalizálásában, és megmutassa nekik, hogyan takaríthatnak meg energiaköltségeket és válhatnak függetlenebbé az intelligens megoldásokkal. A Fronius hőtermelési megoldásaival különféle lehetőségeket mutatunk meg Önnek arra vonatkozóan, hogy a többlet-napenergiából hogyan lehet hőt nyerni, és hogyan használható fel maximálisan saját célokra a saját termelésű áram.

Sok szempontból előnyös a rendszer tulajdonosok számára a meleg víz napelemmel történő előállítása: növelik a napelemes rendszerük saját fogyasztási arányát, csökkentik az energiaköltségeket, kímélik a fűtési rendszerüket, és nagy lépést tesznek a fosszilis energiahordozóktól való függetlenség felé.

Fronius Ohmpilot

ALAPSZINTŰ MELEGVÍZ-ELŐÁLLÍTÁS FRONIUS INVERTERREL

A Fronius invertereibe négy digitális bemenet és kimenet van beépítve, amelyekkel könnyen csatlakoztathatók más gyártók komponenseihez, például hőszivattyúhoz, medenceszivattyúhoz vagy légkondicionálóhoz. Ezeket a fogyasztókat ezután a napelemes rendszer többletenergiájától vagy a napelemes termeléstől függően vezérlik, és napenergiával működtetik. Ezzel a rendszertulajdonosok még hatékonyabban használhatják fel a saját termelésű energiájukat, és például hőszivattyú segítségével meleg vizet állíthatnak elő a napenergiájukból.

 

AZ ELŐNYÖK ÁTTEKINTÉSE:

 • Energiaköltségek csökkentése
 • Más gyártók komponenseinek közvetlen vezérlése
 • A napelemes rendszer többletenergiájának közvetlenül használata, például hőszivattyú vezérlésével
 • Az inverter integrált funkciója pluszköltségek nélkül

 

ÍGY MŰKÖDIK AZ ALAPSZINTŰ HŐTERMELÉSI MEGOLDÁS MELEG VÍZ NAPELEMMEL TÖRTÉNŐ ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ:

Az inverter digitális bemeneteivel és kimeneteivel a fogyasztókat úgy lehet szabályozni, hogy lehetőleg elsősorban napenergiával működjenek. Energiatöbblet-küszöbértékek segítségével meghatározható az a teljesítmény, amelynél az I/O be-, illetve kikapcsol. A meghatározott küszöbérték elérésekor bekapcsolnak a fogyasztók, például a hőszivattyú. Az energiatöbblet-küszöbértékek mellett lehetőség van előírt működési idő vagy fogyasztói rangsorolás beállítására is a napelemes rendszer saját fogyasztásának optimalizálásához.

 

INTELLIGENS MELEGVÍZ-ELŐÁLLÍTÁS A FRONIUS OHMPILOT SEGÍTSÉGÉVEL.

Az Ohmpilot az első számú választás, amikor a napelemes rendszerek tulajdonosai meleg vizet szeretnének előállítani a napenergiájukkal. A fogyasztásszabályozónak köszönhetően a napenergia még hatékonyabban használható fel melegvíz-előállításra. Az egyébként a nyilvános hálózatba táplált többlet-napenergia az Ohmpilot segítségével közvetlenül a fogyasztókhoz jut el, például fűtőrúdhoz, törölközőszárítóhoz vagy infrasugárzó fűtéshez. A napelemes rendszer termelte legkisebb többleteket is fokozatmentesen felhasználja a fűtőrúd, azok nem kerülnek be a hálózatba.

A napelemes energiát így a lehető legjobban felhasználják a saját háztartásban, és a saját fogyasztás aránya akár 100 százalékra is növelhető. Ez nemcsak a napelemes rendszer megtérülésére, hanem az energiaköltségekre is hatással van. A nyári hónapokban a melegvíz-felhasználás szinte teljes egészében napenergiával fedezhető. Az elsődleges fűtés általában teljesen kikapcsolva marad, ami természetesen növeli a fűtési rendszer élettartamát is.

 

AZ ELŐNYÖK ÁTTEKINTÉSE:

 • Az elsődleges fűtés élettartamának meghosszabbítása
 • A napenergiával történő melegvíz-ellátás évente több mint 8 hónapon át túlnyomórészt lehetséges
 • A saját fogyasztás aránya akár 100%-ra növelhető
 • Fokozatmentes vezérlés 0 és 9 kW között, a napelemes rendszer többletenergiájának optimális felhasználása érdekében
 • Energiaköltségek csökkentése
 • Visszwattos rendszerrel kombinálva is használható
 • A rövid idejű, rossz időjárási időszakok ideálisan áthidalhatók

 

A SAJÁT FOGYASZTÁS NÖVELÉSE A FRONIUS OHMPILOT SEGÍTSÉGÉVEL.

Az eredmény a Fronius Ohmpilot rendszerrel: A napelemes rendszer többletenergiája nem kerül a villamos hálózatba, hanem a melegvíz-előállítás használja fel, amíg a melegvíz-kazán el nem éri a beállított célhőmérsékletet. A saját fogyasztás akár 100%-ra növelhető egy adott napon.

 

ÍGY MŰKÖDIK A HŐTERMELÉSI MEGOLDÁS A FRONIUS OHMPILOT KÉSZÜLÉKKEL.

Az Ohmpilot olyan fogyasztásszabályozó, amely a napelemes rendszer többletenergiáját a bojlerben történő melegvíz-készítéshez használja. A meleg víz melegítése ezért nem hagyományos hőforrással, például olajfűtéssel vagy pelletfűtéssel történik, hanem napenergia állítja elő. Ennek a megoldásnak nagy előnye a fokozatmentes, 0 és 9 kW közötti vezérlés, így a napelemes áram különösen hatékonyan használható. Ezenkívül a Fronius Ohmpilot más ohmikus fogyasztók, például törölközőszárító vagy infrasugárzó fűtés vezérlésére is képes.

 

TELJES POTENCIÁL: FŰTÉS OHMPILOTTAL ÉS HŐSZIVATTYÚVAL.

Mind a hőszivattyús alapszintű megoldás, mind az Ohmpilot számos előnnyel jár. Aki a teljes potenciált ki akarja használni, egyszerűen kombinálja a két megoldást.
Természetesen az alapszintű hőtermelési megoldás is fokozatosan bővíthető és optimalizálható.

 • hőszivattyú előnye nagy hatékonysága – a hőszivattyú típusától függően akár 5 rész hőt is előállít egy rész áramból.
 • hőszivattyú hátránya lomhasága– a sok be- és kikapcsolási ciklus csökkenti az élettartamát.

A hőszivattyúval rendelkező háztartások terhelési görbéjén jól látható, hogy a hőszivattyú milyen gyakran kapcsol be és ki egy nap folyamán.

Itt jön be a képbe a puffertartállyal kombinált Ohmpilot. Ez a gyors fogyasztásszabályozó wattra pontosan használja a napelemes rendszer többletenergiáját, és például fűtőrúdon keresztül felmelegíti puffertartályban lévő meleg vizet. Ez azt jelenti, hogy a hőszivattyúnak nem kell olyan gyakran működnie, és meghosszabbodik annak élettartama.

Az Ohmpilot további előnye, hogy a puffertartályban vagy a kazánban magasabb hőmérsékletet képes előállítani, mint a hőszivattyú, amelynél ennek határértéke általában kb. 55 °C. Ily módon a több napig tartó rossz időjárás időszakai anélkül hidalhatók át, hogy a hőszivattyúnak be kellene kapcsolnia, ami viszont az élettartam meghosszabbítását eredményezi.