SolarGroup Romania RO
solargroup logo

Érkezik a 100%-os lakossági napelem pályázat 2. ütem

Érkezik a100%-os lakossági napelem pályázat 2. ütem

Mivel hatalmas népszerűségnek örved a 100%-os lakossági napelem pályázat, ezért a kormány úgy döntött, hogy emelést hajt végre az erre szánt keretösszegen és az előbbi, pontszám alapján történő elbírálás helyett a jogosultsági feltételeket veszi alapul.

A vissza nem térítendő támogatással elérhető napelemes pályázat még a 2021. év végén indult el, melynek köszönhetően számos magyar háztartásnak nyílik lehetősége arra, hogy a környezetszennyező fűtési rendszereket megújuló energiaforráson alapuló, környezetbarát megoldásokra cserélhessék. Ebből kifolyólag a háztartások saját maguk által termelt áramot használhatnak, ami a rezsicsökkentés mellett újabb könnyebbséget jelent számukra.

Érdekesség, hogy ezelőtt leginkább az önkormányzatok és a vállalkozások profitálhattak ezekből a lehetőségekből, azonban mostanra a lakosság számára is elérhetővé vált a vissza nem térítendő napelemes támogatás.

Nem kell megijedni, hogy az 1. szakasz már lezárult, mert 2022-ben lesz még lehetőség a 2. szakaszban történő pályázásra, hiszen emelkedik a napelemes pályázati keretösszeg. Tekintettel arra, hogy az „RRF-6.2.1 Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” felhívás módosult (időkorlátban, határidőkben is), sokkal többen juthatnak hozzá napelemhez.

A linkre kattintva részletesen megtekinthető a módosult lakossági napelem pályázat felhívása.

Napelem telepítés pályázattal

Zöld energia a jövőnk!

Eddig sok problémát okozott a pályázatban való részvételnél, hogy akik ugyan az alapvető szempontoknak megfeleltek volna, nem érték el a megfelelő pontszámot ahhoz, hogy elnyerhessék a pályázatot. Jelenleg a Helyreállítási Terv keretében az átlagjövedelem alatti háztartások megkaphatják a 100%-os támogatást, nem kell az előbbi pontrendszernek eleget tenni!

Az ütemezett pályázatok négy szakaszban nyújthatók be, előző év december 6.-ától. Érdemes figyelni a felhívást, hiszen a megyénként vannak meghatározva a benyújtási időpontok. Baranya megye, Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád-Csanád megye, Somogy megye és Tolna megye esetében a beadás határideje 2022.09.19. 17:00 órától 2022.10.10. 18:00 óráig.

Azok az ingatlantulajdonosok, akinek a 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 Ft és 4.850.000 Ft közé esik, reális eséllyel pályázhatnak és nyerhetik el a támogatást!

A másik fontos változtatás a határidőkben történt, ugyanis fél évvel, illetve 8 hónappal több ideje lehet a pályázónak a fejlesztés megvalósítására!

Mire fordítható a nyert összeg?

  • napelem rendszer telepítésére
  • napelem rendszerre + hőszivattyúval történő fűtéskorszerűsítésre, illetve villamos energia tároló beépítésére és nyílászárók cseréjére kompletten.
napelem pályázattal

A 100%-os támogatást előfinanszírozással vehetik igénybe az illetékesek, így nem kell önerővel rendelkezni ahhoz, hogy megvalósulhasson a pályázat! A nyugdíj is jövedelemnek számít, ha esetleg valaki nem lett volna ebben biztos.

Minimum 500.000 Ft támogatás nyerhető, napelem esetén a maximum pedig 2.900.000 Ft. Az egyébként maximum összeg pedig bruttó 11.300.000 Ft, ami akkor elérhető, ha napelem rendszer telepítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamos energiatároló beépítésével és nyílászáró cserével együttesen történik.

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv célja, hogy Magyarország elmaradottabb vidékeinek felzárkóztatását támogassák ezzel. Sokan fűtenek fával, szilárd tüzelőanyaggal, ami nem csak a környezetvédelem szempontjából hátrányos, de sajnos ma már azt sem lehet mondani, hogy olcsó lenne. Az alacsony jövedelemmel rendelkező háztartások nagy része nem engedheti meg magának a gázfűtést. Számukra is hatalmas előrelépést jelenthet az elektromos fűtés, amit napelemmel valósíthatnak meg.

napelemtelepites

Mit fedez a pályázat költségvetése?

  • engedélyeztetés
  • villanyóra szabványosítás
  • akkumulátor felszerelés
  • kivitelezés
  • hőszivattyú rendszer és beépítése
  • nyílászáró csere.

Tehát az elnyert pályázati összeggel minden fedezhető, amire csak szükség van ahhoz, hogy korszerűsítsünk!

Mekkora napelemes rendszert kap a pályázó a támogatással?

Minden szempontból csak előnyökhöz juthatunk a támogatással, viszont arról is érdemes beszélni, hogy nem lehetséges bármekkora napelemes rendszert kérni, viszont később saját költségen bővíthető a rendszer. Az előző pályázat esetében a teljes évi fogyasztást vizsgálták a 2020-as évre tekintően, míg most aktuálisan csak a beadást megelőző utolsó hónapot veszik figyelembe az inverter teljesítményének kiszámításához. Ezért a felső határ 5 kWp névleges teljesítmény volt, míg a módosítással egybefüggően ez 6 kW-os teljesítményű inverter beszerelését is lehetővé teszi, amennyiben magas a villanyszámla.

Mire kell még figyelni, hogy megkaphassuk a támogatást?

Először is, az ingatlannak alkalmasnak kell lennie a felújításra, a tető állapotának lehetővé kell tennie a napelemek felszerelését! Ha nincs jó állapotban a tető szerkezete, akkor sajnos el lehet esni a támogatástól.

Hasonló szempont, hogy lakóingatlannak kell lennie, lakhatási céllal épültnek, amire a pályázatot benyújtjuk, hiszen nyaralóra vagy például hétvégi házra nem lehet támogatást kérni.

napelem pályázatok családoknak

A jogosultság alapja, hogy az átlagjövedelemnél kevesebb a háztartás jövedelme, vagyis a fent említett 4,85 millió forintot nem haladhatja meg az egy főre jutó éves jövedelem, melybe beleszámít a nyugdíj és a járulék is.

A 60 napnál régebbi köztartozás szintén kizáró ok! Ez alól kivételt képez a már részletben törlesztés.

Ha már megkezdődött a napelemes rendszer kiépítése, arra nem vehető igénybe a támogatás, tehát utólag nem igényelhető!

Aki önerőből, támogatástól függetlenül építtette ki a napelemes rendszert, az 2023-ig maradhat a szaldós elszámolási rendszerben. Azonban a pályázók esetében amint lejár a szaldós elszámolás időkerete, esetükben már bruttó elszámolás lesz érvényben.

Most, hogy ilyen kedvező irányba módosult a pályázat, nem szabad elmenni mellette! Sokan vannak, akik megfelelnek a kritériumoknak és számukra nagy segítség lehet az, ha teljes mértékben nem is fedi le a fogyasztást, de nagymértékű rásegítésként használni tudják a megújuló energia által termelt villamos energiát!

Az Otthonfelújítási támogatás, vagyis az 50%-os pályázat továbbra is elérhető azoknak, akik állami támogatással szeretnének napelemes rendszert telepíteni otthonukra.

Keresse bizalommal cégünket, amennyiben tapasztalt, megbízható napelemes rendszer kivitelezőre lenne szüksége!

TOVÁBB A KAPCSOLAT OLDALRA