SolarGroup Romania RO
solargroup logo

A napelemes csatlakozási stopot a kormány fokozatosan oldaná fel

Az MNNSZ cikke alapján:

„A tavaly október végétől elrendelt lakossági napelemes hálózati csatlakozási stop kapcsán „most azon dolgozunk, hogy felülvizsgáljuk, hol és milyen ütemezésben lehet finomhangolni, fokozatosan feloldani az ideiglenes korlátozást” – mondta a Mandinernek adott interjúban Lantos Csaba. Az energiaügyi miniszter hozzátette, hogy még mintegy 100 ezer olyan háztartás van, amely az október végi jelentkezési határidőig jelezte a hálózati csatlakozási igényét, így tehát ők még tároló telepítése nélkül betáplálhatnak a hálózatba. Arra a kérdésre, hogy a 100 ezer háztartás után mikor engednek telepíteni új napelemeket, amelyek szintén betáplálhatnak a hálózatba, úgy reagált: „Azon leszünk, hogy mielőbb, akár már idén.”

A számos energetikai kérdést körbejáró interjúból tegnap már közzétettünk egy kivonatot az MTI alapján. Ma a teljes interjú átnézése alapján a fenti témánál az interjúkészítő azt feszegette: a kormány a tavaly októberi döntéskor arra hivatkozott, hogy „a magyar áramhálózat nem bír el több napelemet, ám ez nem igaz egyformán az ország minden pontjára. Miért érvényes a döntés mégis az egész országra?” Erre Lantos Csaba lényegében azt üzente, hogy túl gyors volt a napelemek terjedése és el kell végezni bizonyos hálózatfejlesztéseket, és ezzel párhuzamosan lehet majd fokozatosan feloldani a csatlakozási stopot, amely egyébként csak a lakosságra érvényes, az ipari méretű napelemekre nem.

A miniszter emlékeztett rá: „Gyorsan bővül Magyarországon a napelempark, 4 gigawatt felett járunk. Jelen pillanatban 170 ezer háztartási méretű kiserőmű már termel. Van bent további 100 ezer, tavaly októberig benyújtott igény, ezek idővel fel fognak kerülni. Itt húztuk be átmenetileg a féket, de aki nem táplál fel a hálózatra, az ma is telepíthet. Ipari méretű erőműből további 5 gigawattra van kiadott engedély. Ezek is meg fognak épülni, a beruházóknak most kellett nyilatkozniuk, biztosítékot adniuk.”

Bővebben: https://www.portfolio.hu/uzlet/20230317/kiderult-fokozatosan-oldana-fel-a-napelemes-csatlakozasi-stopot-a-kormany-603492