SolarGroup Romania RO
solargroup logo

Az EU szankciókkal sújtaná Magyarországot a megújuló energia korlátozása miatt

 width=

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a Európai Unió Bíróságához fordul és pénzügyi szankciók kiszabását kéri a három tagállammal szemben, amiért nem ültették át nemzeti jogszabályba az EU megújuló energiáról szóló irányelvét. Írja a pv-magazine.com.

A tagállamoknak 2021. június 30-ig be kellett építeniük az uniós irányelveket a nemzeti jogukba. 2022 májusában a bizottság közölte, hogy indokolással ellátott véleményt küldött Horvátországnak, Németországnak, Magyarországnak, Portugáliának és Romániának, mert nem adtak nekik „világos és pontos tájékoztatás arról, hogy mely nemzeti rendelkezések ültetik át az irányelv egyes rendelkezéseit.”

 A bizottság minden országnak két hónapot adott az átültetési kötelezettség teljesítésére.

„A mai napig Horvátország, Magyarország és Portugália az egyetlen három tagállam, amely elmulasztott bejelenteni egyetlen megfelelési táblázatot vagy magyarázó dokumentumot sem, amely meghatározná, hogy hol ültették át az irányelv egyes rendelkezéseit. Ezért a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé utalja ezeket a tagállamokat” – áll az Európai Bizottság közleményében.

A 2018-ban elfogadott megújulóenergia-irányelv jogi keretet biztosít a megújuló energia fejlesztéséhez a villamos energia, a fűtés, a hűtés és a közlekedés területén az elmúlt évtizedben. 2030-ra kötelező uniós szintű célt tűz ki legalább 32%-ban megújuló energiaforrásból, és intézkedéseket tartalmaz a megújuló energia támogatásának költséghatékonyságának biztosítására. Ezenkívül egyszerűsített adminisztratív eljárásokra szólít fel a megújuló energiával kapcsolatos projektek esetében.

Forrás: https://www.pv-magazine.com/2023/02/16/croatia-hungary-portugal-to-face-eu-sanctions-for-not-promoting-renewables/