SolarGroup Romania RO
solargroup logo

Drágulnak az energia árak- nő a villanyszámla. Mit lehet tenni?

Milyen lehetőségeink vannak, ha megszűnik az állami támogatás és teljes áron kell villamos energiát vásárolni?

Aki nyitott szemmel jár, az egy ideje már látja, hogy komoly változások közelednek. Ezt nem csak a benzinár emelkedése sugallja, hanem úgy általában a régóta tartó energiaár növekedéséből is tudható, hogy ennél már csak nehezebb lehet a jövőben fenntartani az autót, a házat.

Persze a rezsicsökkentésre még támaszkodhatunk, ám kérdés, hogy meddig? Mi lesz, ha kormányváltás lesz? Vajon meddig marad a benzinár stop? Ezeket a kedvezményeket valahonnan elveszi az állam, pontosabban a jelenlegi kormány, hogy a népnek kedvezni tudjon, ami nem kis terhet ró a költségvetésre, hogy élhetőbbé tegye a mindennapokat. Az is kérdéses, hogy valójában honnan van erre keret és mennyi ideig élvezhetjük ezt a könnyítést, tekintettel arra, hogy a szomszédban háború zajlik és senki sem tudhatja biztosan, mit hoz a honlap, a jövő hét, a következő hónap… Rossz ezt hallani és lehet, hogy sokan most lépnek el az oldalról, de beszélni kell róla!

dráguló energia

Zöld energia a jövőnk!

Aki realista, az biztosan tervez. Ez a legtöbb, amit most tehet, hiszen mi átlagemberek nem tudunk tenni az áremelkedések ellen, csak megtanulhatunk együtt élni vele. Ha azon töri a fejét, hogyan is lehetne „olcsóbban” áramhoz jutni a jövőben, akkor bizonyára az első gondolata Önnek is a napelem felé terelődik, jogosan!

Bármi történjen a jövőben, még ha fizikailag nem is kerülünk bele a háborúba előfordulhat, hogy Oroszország is szankciókkal sújtja a különböző országokat vagy bármilyen más módon megnehezíti, ellehetetleníti a gázhoz való hozzáférést. A gáz ára jelenleg csakis a rezsicsökkentés miatt „kedvező”, a benzin pedig még a hatósági ár ellenére sem nevezhető annak. Sajnos ez a jelenlegi helyzet. És pontosan ezekből kiindulva feltételezhetjük, hogy könnyebb biztosan nem lesz megfizetni a benzinárat és a gázárat, nem beszélve a villanyszámláról, ami bizony az euró árfolyamát tekintve, az áram árának tőzsdei ingadozása miatt sem nevezhető stabilnak.

Egy átlagos család áramfogyasztása olyan havi 12.000 – 14.000 Ft közé tehető, de ez csak az alsó határ. Rengeteg körülmény miatt különbözhet az átlagfogyasztás az egyes háztartásokban, ami szintén nem elhanyagolható tényező. Tulajdonképpen a világítás, elektronikai eszközök és háztartási gépek fogyasztásán túl lehetnek még extra dolgok, amik áramot fogyasztanak, nem beszélve arról, hogy ki mennyit használ ezekből.

Tisztában van vele, hogy pontosan miből is áll össze a villanyszámla?

Megint csak egy átlagos háztartást vegyünk alapul, ahol semmilyen kedvezmény nincs (úgy érten nincs H-tarifa, éjszakai áram, stb.). Esetükben az egyetemes A1 árat figyelembe véve a hozzá tartozó RHD, vagyis a rendszerhasználati díj a következő elemekből áll:

  • Elosztói forgalmi díj.
  • Átviteli díj.
  • Elosztói alapdíj.

A következő táblázatban az e.ON lakossági ügyfelek számára meghatározott árakat mutatjuk be:

aram áremelkedés

Tudja, mennyi lenne a havi rezsi, ha holnaptól piaci áron kellene fizetnie a villanyszámlát?

Ha nem lenne a rezsicsökkentés, akkor a 27% ÁFA és a fogyasztás díja, valamint az RHD összesen a jelenlegi villanyszámlájának körülbelül négyszeresét tenné ki! Bizony, nagyon nagy szerencse, hogy van segítség, de mint már hangsúlyoztuk: ki tudja meddig?

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy biztos lábakon álljunk és ne kelljen attól tartani, hogy hamarosan már a többszörösét fogjuk fizetni a villanyszámlának?

Egy kicsit vonatkoztassunk el attól, hogy Ön most egy napelemes cég által írt cikket olvas, mert ettől függetlenül is tény, hogy a napelemes rendszer nyújthat egyedül biztos alapot a jövőben, ezt senki sem cáfolhatja meg! Plusz 2023-ban is még lesz szaldó elszámolás, tehát akár még hamarabb megtérülhet a napelemre fordított pénzünk, mint azt elsőre gondolnánk.

Áremelkedések sora, háború… Ki tudja, mit hoz még a jövő? Ha van némi félretett pénzünk, akkor pedig sürgősen fel kellene mérni a lehetőségeket azzal kapcsolatban, hogyan tudná akár a teljes háztartás fogyasztását lefedni napelemmel! Azt még talán vakon is el lehet mondani, hogy az átlag felhasználóknak kb. 2 millió forintjába kerülne egy olyan rendszer, ami képes kiváltani a napi rutin során használt elektromos eszközök üzemeltetését. Ha a gázról is lemondana, akkor pedig a fűtés is megoldható elektromosan, ehhez pedig további körülbelül egy millióra lenne szükség hozzávetőlegesen. Leszögeznénk, hogy ezeket saccra lehet csak kijelenteni, de a valóságban nem lenne nagy eltérés!

napelem kivitelezes

Viszont! Ha egy jól megtervezett rendszert szereltet fel, akkor biztos lehet benne, hogy az valóban képes lesz a teljes háztartást ellátni árammal még akkor is, ha a fűtés is elektromos. Ezért fontos jó céget választani a kivitelezés elvégzéséhez, ugyanis amennyiben jók a számítások, amit egy tapasztalt, hozzáértő cég meg fog tudni oldani, akkor egy megbízható, minden igényt lefedni képes napelemes rendszerrel teheti biztossá a jövőbeni áramellátást!

Azt gondolja, hogy a tűzifa olcsóbb, mint a gáz? Hát téved! Nem csak az áremelkedés okoz problémát a fával való fűtésnél, hanem az alapanyag hiánya is, ugyanis nagyon képben kell lenni ahhoz, hogy relatíve jó áron és időben be tudjuk szerezni a tűzifát. No és természetesen a legtöbb esetben nekünk kell még dolgozni vele, fát hasogatni, stb., hogy készen álljon a fa a felhasználásra.

tüzifa

Ezeket a tényeket figyelembe véve jogos, hogy a csapból is az folyik, hogy váltson zöld energiára. Az árak emelkedésével együtt egyre rövidül a megtérülési idő és a jelenkori napelemek már 25-30 évig képesek helyt állni, tehát erre az időre biztosan meg van oldva a háztartás áramellátása!

Mivel a forint hol brutálisan gyengül, hol stagnál, érdemes minél előbb belefogni a napelemes rendszer telepítésébe, mert egyre csak drágább lesz az is és lehet, hogy ma még simán belefér a spórolt pénzbe, de lehet, hogy jövőre már esélytelen lesz a vásárlás.

Főleg amíg a szaldó elszámolás érvényben van, ez 2023 végét jelenti, addig akár azt is érdemes lenne megfontolni – főleg a jelenlegi háborús helyzetben – hogy a gázfűtést is napelemmel váltja ki!

Egyre több ingatlanon és nem csak magánházakon, hanem vállalkozások épületein is találkozhatunk napelemmel. Mindenkinek megéri hosszú távon, sőt az aktuális helyzetet nézve már egészen rövid távon nagy hasznot hozhat, ha napelemet telepítünk a tetőre.

A napenergiát senki sem veheti el tőlünk, akár még ha nemsokára meg is szűnik a rezsitámogatás, akkor is lesz megbízható energiaforrásunk, a Nap! Ez az egyetlen biztos pont, ha olcsón fenntartható házat szeretne, amihez még mindig vannak állami támogatások, melyekről szintén találhat ismertető cikket a SolarGroup oldalán!

TOVÁBB A KAPCSOLAT OLDALRA