SolarGroup Romania RO
solargroup logo

Elektromos fűtés napelemmel

ELEKTROMOS FŰTÉS NAPELEMMEL – ZÉRÓ ÁRAMFOGYASZTÁS!

A napelemek által termelt villamos energia segítségével gazdaságosan fűtheti fel otthonát kílmával, hőszivattyúval többek között! Az elektromos fűtés napelemmel felelős döntés, mert a jól megválasztott napelemes rendszerrel nem csupán az áramszolgáltatótól, hanem a gázszolgáltatótól is függetlenné válhat és akár 5 éven belül megtérülhet befektetése, ha jó megoldást választ!

A napelemes felhasználók száma egyre csak növekszik, ami érthető, hiszen egy jól megtervezett, az ingatlan adottságaihoz megfelelően méretezett napelem rendszerrel lényegében nullára csökkenthető a villanyszámla! Nem csoda, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a napelemes elektromos fűtés iránt.

fűtés napelemmel

De milyen fűtési rendszert válasszunk, mivel éri meg fűteni? Klímával, hőszivattyúval, infrapanellel vagy elektromos kazánnal? Milyen lehetőségek vannak még?

Tudta, hogy egy könnyűszerkezetes házban akár egyetlen hajszárítóval is felfűthetjük a szobát? Most biztosan felvonta a szemöldökét erre a mondatra, de ha tényleg olyan jó hőtartással rendelkezik egy ilyen ingatlan (megfelelő szigeteléssel, korszerű nyílászárókkal van ellátva), akkor ez valóban lehetséges!

De miért lehet ez számunkra érdekes?

Egy korszerűsített ingatlan (korszerű ablakok, ajtók, szigetelés) lehetőséget teremt arra, hogy a fűtéssel is spórolhasson.  Amennyiben hálózatra visszatápláló napelemes rendszer telepítésén gondolkozik, akkor érdemes lenne belekalkulálni a fűtést is, vagyis számításba venni az elektromos fűtést napelemmel, ami a megtérülési időt illetően minden túlzás nélkül 5-6 év is lehet!

 

A következőkben azt szeretnénk bemutatni, hogy egy 80 m²-es és egy 140 m²-es ingatlan esetében mekkora befektetést igényel a napelemes fűtési rendszer?

A fűtési energia igénye függ a ház méretétől, annak szigeteltségétől fogyasztói szokásoktól és a külső hőmérséklettől is. A feltüntetett értékek megközelítőek, pontos napelem méretezéshez helyszíni felmérés szükséges!

A növekvő energiaárak egyelőre kisebb mértékben vannak hatással a lakosságra, – ellenben más környező országokkal -, amit a rezsicsökkentésnek köszönhetünk. De mi lesz akkor, ha ez a támogatás esetleg megszűnik? Mit tehetünk, hogy a lehető legtöbbet spóroljunk hosszú távon otthonunk fenntartását illetően?

Tervezzen velünk okosan a jövőre nézve!

Vegyük egy 4 fős háztartás fogyasztását, mely hozzávetőlegesen legalább 230 kWh. A villanyszámla tehát olyan 7000-9000 Ft körül mozoghat napjainkban fűtés nélkül, havi szinten. Ezt legfőképp a világítás, konyhai és fürdőszobai gépek, elektromos eszközök teszik ki. Ha erre még rájön az elektromos fűtés is, akkor igencsak megugrik a számla. Viszont ha egyébként is napelemmel tervez, akkor ajánlott belevenni a fűtést is, mert megéri a némileg nagyobb befektetés, már rövidtávon is!

FŰTSÖN NAPENERGIÁVAL! VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

[contact-form-7 id=”5296″ title=”ELEKTROMOS FŰTÉS NAPELEMMEL – ZÉRÓ ÁRAMFOGYASZTÁS!”]

ELEKTROMOS FŰTÉS NAPELEMMEL! ITT VANNAK A JÓ MEGOLDÁSOK!

KLÍMÁS FŰTÉS NAPELEMMEL

Megnőtt azoknak a háztartásoknak a száma, ahol csak klímával fűtenek. A külső levegőt, valamint az elektromos áramot használja fel a fűtéshez (eszköztől függően hűtést is lehetővé tesz). Ez a rendszer gyorsan kiépíthető, akár egy nap alatt, ráadásul többféle változatban elérhetőek az inverteres kílma berendezések. Energiatakarékos, főleg ha napelemmel működik.

Ez az egyik legjobb, legegyszerűbb és persze legnépszerűbb rendszer a korszerű megoldások közül. Minimális karbantartást igényel, folyamatosan tartja a hőfokot a lakótérben, mindig meleg otthonba térhetünk haza. Segítségével elkerülhető a penészedés.

fűtés klímával

HŐSZIVATTYÚS FŰTÉS NAPELEMMEL

Ez a rendszer a környezetből vonja ki a hőt (levegőből, vízből, földből) és adja le a lakótérben. Az általa megtermelt elektromos áram segítségével a vizet is fel tudja fűteni. Ugyan a hőszivattyú beruházási költsége magas, a fogyasztása sokkal kisebb, mint például egy elektromos kazáné. Még a nagy hidegben is termeli az energiát, és ahogyan a klímák sokasága, úgy a hőszivattyú is használható légkondicionálásra.

fűtés napelemmel

ELEKTROMOS KAZÁN ÉS INFRAPANEL

Az elektromos kazán is felmerülhet, mint opció, viszont azt tudni kell, hogy egy infrapanelhez hasonlóan, ez sem a legmegfelelőbb, mert bár alacsony a karbantartási költsége, a fenntartás szempontjából nem a legjobb választás. Utóbbi bár kiemelkedően magas hőérzetet ad, kifejezetten költséges megoldás a fenntartása. Egy régi építésű családi háznál ugyanis akár évi 13 ezer kWh energiára lenne szükség a felfűtéshez. Amennyiben korszerű nyílászáróink vannak és a ház szigetelése is megfelelő, akkor csökkenthető a fogyasztás, kb. 8500 kWh körülire. Ehhez társulna továbbá a meleg víz előállításához szükséges energia, ami ha 4 fővel számolunk, körülbelül 2500 kWh.

Ha mindezt összehasonlítjuk egy átlagos fogyasztással, amiben benne vannak a konyhai gépek, elektronikai eszközök és persze a világítás, akkor 3000 kWh-val számolhatunk.

PADLÓFŰTÉS

Az infrakábel és infraszőnyeg szintén ebbe a kategóriába tartozik a hagyományos, vizes rendszer mellett. Utóbbi olcsóbb, mint egy hőszivattyús rendszer, azonban ha valami probléma jelenik meg, annak feltárásához a padlót is bontani kell. Az infrás változatok szintén olcsóbbak és mindössze néhány órába telik a kiépítésük.

hőmérő

ELEKTROMOS RADIÁTOR

Számos változata létezik, mind a méreteket illetően, mind a megjelenést, formát tekintve. Egyedileg szabályozhatjuk és amennyiben lekapcsoljuk a fűtést, a samottal bélelt hőtároló lekapcsolás után is sugározza a meleget. Bár jól hangzik, a kiépítése drágább, mint az első napelemes fűtési megoldásoké, és vízmelegítésre nem alkalmas.

Összevetve ezeket a rendszereket, kettő emelkedik ki mind közül, amelyek rövid távon biztosítják a megtérülést, ez pedig a klímás fűtés és a hőszivattyús fűtés. Előbbi kevésbé drága, azonban kiemelkedően hatékony. Utóbbi, a hőszivattyú beépítése és a kész rendszer sokat elvesz a költségvetésből, de ugyanennyit hozzá is tesz a későbbiekben a megtérülés szempontjából!

Mi lesz, ha nem süt a nap, hogyan lesz áram?

Nyilván szükség van napfényre, hogy áramot lehessen termelni, azonban a jelenleg elérhető rendszerek esetében az sem baj, ha hó fedi a paneleket vagy esetleg jég, hiszen ilyenkor is termelnek áramot. Vannak olyan rendszerek, amelyek gyakorlatilag árnyékban is magas hozamot tudnak produkálni!

Nyaralók és nyaraló méretű házak esetében sem ritka a napelemes rendszerek telepítése, aminek oka, hogy a legtöbbször ezekben az ingatlanokban nincs gáz bevezetve, így a fűtési lehetőségek is korlátozottak. A napelem által termelt áram azonban megoldást jelenthet ezekre a nehézségekre!

A legfontosabb kérdések a napelemes fűtéssel kapcsolatban:

Mekkora a felfűteni szükséges lakótér?

Milyen az ingatlan hőszigetelése?

Mivel szeretne fűteni és ezek a rendszerek mennyire hatékonyak?

Mekkora a rendszer kiépítésének költsége?

Ezekre a kérdésekre jobbára mindenki más és más válaszokat adna, ezért is fontos, hogy megtörténjen a helyszíni felmérés, az igények felmérése, valamint ezzel együtt a lehetőségek összevetése. Viszont az nem kérdés, hogy ezekhez szakemberre lesz szükség!

A napelemes fűtés beruházás előnye, hogy az épület akár teljesen független lehet a szolgáltatóktól. Energetikai szempontból az árammal való fűtés nem csak gazdaságosabb, hanem a környezetbarát technológia idő előtt megtérülést hozhat. Attól függően, hogy a klíma csak hűt vagy fűt is, elektromos fűtésre is alkalmazható a berendezés, ami nem csak modern és kényelmes megoldás, hanem figyelembe véve, hogy mennyi jelenleg a villamos energia ára, akár kevesebb is lehet vele a kiadásunk. Főleg abban az esetben, ha megújuló energiát tudunk felhasználni a a fűtés működtetéséhez is.

A napelemes rendszer részt vállalhat továbbá a melegvíz előállításában, igaz, csak az adott rendszerrel, amely képes erre. Attól függően, hogy mennyit fogyasztunk évente, mennyi az éves áramfogyasztás, úgy érdemes számolni, aszerint kell felmérni, hogy mekkora napelemes rendszerre lesz szükség. A felmérés általában ingyenes, egy egyszerű űrlap kitöltésével megtudhatja, hogy az Ön ingatlana esetén mekkora teljesítményű inverter fog kelleni.

Még az előtt, hogy bele kezdene a tárgyalásokba napelemes cégekkel, ajánlott felmérni a kínálatot, illetve utánajárni, hogy a hasonló cégek milyen ajánlatokkal tudnak szolgálni, hiszen két egyformának tűnő cégben is lehetnek óriási különbségek. Természetesen több támogatás jár a többgyermekes családoknak, illetve azoknak, ahol sok feltétel egyesül, hiszen pontrendszer szerint ítélik meg, hogy ki lesz jogosult majd a pályázatokra.

Okos megoldás pályázaton keresztül megspórolni a kiadások felét, de még nem kell kétségbe esni akkor sem, ha éppen nem felel meg a kritériumoknak, mert bármikor és bárhogyan is valósulnak meg a napelemmel kapcsolatos vágyai, csak nyerhet a befektetéssel, ebben biztos lehet! Saját zsebből finanszírozva a napelemet nem kell kötöttségekhez alkalmazkodnia, az elszámolás is korrekt, tehát minden szempontból pozitívumot kap a dologgal! Akár idővel is bővítheti rendszerét, így amikor közel elég pénz gyűlik össze arra, hogy kiépítésre kerüljön a napelem, előre tervezhet ennek fényében, mégsem kell azonnal finanszírozni a komplett, végleges rendszert. Gyors megtérülés mellett igényelhet most napelemet bárki!