SolarGroup Romania RO
solargroup logo

A napelem tájolása

Napelem ideális tájolása

Rövid válaszunk IGEN, kicsit hosszabban pedig talán az egyik legkritikusabb pontja a helyes dőlésszög megválasztása a napelemes rendszernek.

Maga a dőlésszög befolyásolja, hogy a nap sugarai hogyan érkeznek a panel felületére, mert befolyásolja a rendszer teljesítményét. A napsütéses órák száma szintén plusz szempont lehet, amikor a napelem paneleket választjuk ki. Így jelentősen növelheti, illetve rossz tervezés miatt csökkentheti a rendszer hatékonyságát, termelékenységét.

Természetesen a legjobb az lenne, ha a panel folyamatosan követné a nap járását, mint a napraforgó. Ilyen egyéb jellegű megoldások vannak európai szinten is, azonban tudni kell, hogy ez a megoldás még nagyon megdrágítja a teljes rendszer kivitelezését.

napraforgo napelem napelem tájolása

Mi lehet a megoldás?

Természetesen az alapos helyszíni felmérés és tervezés. Azonban van egy elfogadott irányvonal, hogy Magyarországon déli tájolás esetén 35˚-os dőlési szöget szokás megadni. Így érve el a rendszer optimális kihasználását.

Mint látható és olvasható a napelemek megfelelő tájolása segíti a telepített rendszer hatékony működését. Hiába vesszük meg a legdrágább panelt, ha napelem felszerelésénél nem megfelelően járunk el.
Ezért mi is minden telepítésnél megnézzük azokat meteorológiai adatokat, melyek a telepítés helyére vonatkoznak. Így tudunk pontos kivitelezést végezni.

A napelemes rendszer optimális elhelyezése tehát több szempontból is fontos! Az első dolog, amit érdemes szem előtt tartani, hogy minél kevesebb dolog legyen a környezetében, ami árnyékot vet a panelekre, mert ellenkező esetben akár 30-50%-os kiesést jelent a termelésben az ideális hozamhoz képest! A hozamcsökkenést okozhatja villanyoszlop, egy fa vagy fák, valamint a tető.

napelem tartószerkezet

Hogyan lehet elérni a lehető legjobb teljesítményt a napelem tájolásával?

Napelem tájolása.

Az ideális napelem tájolás úgy néz ki, hogy biztosítjuk a 30-40 fok beállítást dél irányába. A panelek felületét lehetőleg merőlegesen érje a napfény, avagy a beesési szög 90 fok legyen, dél vagy dél-nyugati irányban, a napelemeket ugyanis így nagyobb mértékben éri a napfény.

Melyik tájolás milyen előnyökkel és hátrányokkal jár?

Muszáj figyelembe venni, hogy egyes tájolások között nagy különbség lehet. A solar panelek telepítése esetében úgy termel a legjobban a rendszer, ha tartjuk a déli tájolást. A működése szempontjából így nyerhető a legtöbb energia.

Amennyiben ezt valamilyen okból nem lehet betartani, úgy a dél-kelet és dél-nyugat irányú tájolást javasoljuk, viszont a rendszert ilyenkor olyan 5%-os veszteséggel működtethetjük. Ez még mindig az egyik legjobb lehetőség, mivel a nyugati vagy keleti tájolásnál ez már 15%-os kiesést fog okozni, nem beszélve az északi tájolással járó hátrányokról. Az egyik legfontosabb tényező, hiszen a tájolás során olyan jövőbe mutató előnyöket szerezhetünk, ami a költségeket tekintve sem mindegy, mivel gyorsabb megtérülést okozhat.

A napelem tájolása lapostető esetén akkor megoldható, ha kellő teherbírással rendelkezik a felület. Hogyha adottak a körülmények, a panelek rögzítéséhez azonban létezik jó tartószerkezet.

A cégünk tevékenységére vonatkozó referenciák mellett biztos lehet benne, hogy gondos tervezéssel a legoptimálisabb tájolást tudjuk biztosítani.

Mi lehet a B-terv, hogy optimalizálni lehessen a teljesítményt?

Ha túl nagy lesz a veszteség, azért mert nem lehet a megfelelő irányban telepíteni a napelemet, ha nincs más megoldás, szükség szerint a tartószerkezet egy garázson, melléképületen vagy akár a földön szintén elhelyezhető, mind alkalmas lehet erre. Persze ebben a megoldásban azzal is számolni kell, hogy esetleg több tartószerkezetre, aláépítményre lesz szükség, ami további kiadásokat vethet fel.

Minden alternatív megoldást fel kell mérni ahhoz, hogy a lehető legmagasabb hozammal termelhessen a napelem. Ahol a háztetőre csak komoly kompromisszumokkal lehet telepíteni napelemet, mert például jelentősen csökkenne a hozam, ott a melléképületek által is megoldható a felszerelés.

Mikor nem lehet a tetőre napelemet szerelni?

Abban az esetben, ha túlságosan széttagolt a tető vagy az nem bírná a terhelést, olyankor sincs veszve minden, érdemes alaposabb számításokat végezni, hogy hol tudna a legjobb körülmények között és a legmagasabb hozammal termelni a napelemünk.

Két probléma is felmerül azzal együtt, ha nem tudja viselni a terhet a tető, mert ilyenkor nem csak a napelemek sérülnek, hanem a tetőszerkezet is, ezek javítása pedig jelentős költségekkel járna.

Bizonyos esetekben előfordul, hogy csak a földre telepíthetők egy napelemes rendszernek a panelei. A teljesítmény és hozam miatt annak nincs sok értelme, hogy például északra nézzenek.

Miért probléma ha nem megfelelő a napelemek tájolása?

Amennyiben a tájolás nem megfelelő vagy túlságosan árnyékos a helyszín, akkor ugyebár hozamcsökkenés várható. Ezzel együtt pedig megnő az időtartam, ami alatt megtérülne a befektetés. Minél jobb a napelem hozama, a megtérülés is annál rövidebb időn belül várható, akár 5-6 éves megtérüléssel!

Már kedvező lakossági pályázat, támogatás által is ki tudja használni a napenergia előnyeit, aminek köszönhetően akár az egész háztartás független lehet a szolgáltatótól: nem csak árammal, hanem fűtéssel együtt is!

Segítünk a pontos tájolásban! Bízza napelemes rendszerét profikra!

Amennyiben gondolkodik napelem rendszer telepítésén, kérjük mindenképpen kalkulátorunk segítségével jelezze telepítési helyét és a lehetőségeket. Így kollégánk már felkészülve tud Önhöz kimenni és ajánlatot adni.

Kalkulátorunkat itt éri el >>