SolarGroup Romania RO
solargroup logo

Napelem támogatások összehasonlítása

Sajnos nincsen pályázat, kérem látogasson vissza később!

 

[wpbb post:title]

Miről szól valójában a 100%-ban vissza nem térítendő napelemes pályázat?

Az egész ország felkapta a fejét annak hírére, hogy 100%-os napelem pályázat vált elérhetővé 2021-ben. A pályázati kiírás első változata gyakorlatilag azt sugallja az embereknek, hogy bárkinek, sőt inkább mindenkinek jár az ingyenes napelem rendszer, pedig mint megszoktuk, sehol sincs kolbászból a kerítés!

A napelemes rendszer egy sokszorosan megtérülő befektetés, főleg akkor, ha nem függünk senkitől a finanszírozást illetően, de természetesen van a támogatások között is előnyös lehetőség!

Cikkünkben mind az előnyökre, mind a hátrányokra szeretnénk rámutatni, hiszen önmagában napelemben gondolkodni egy felelős terv a környezetre-, valamint a háztartás jövőbeli függetlenségére nézve, mert szuper lehetőségeket rejt magában, csak nem mindegy milyen forrásból valósul meg!

Még itt a cikk elején ki kell józanítsuk az olvasót sajnos, a csalódások elkerülése végett: számos gyenge pont van, ami miatt sokan elesnek a 100%-os pályázattól, illetve ha mégis valamilyen módon beleférnek a keretbe, akkor sem biztos, hogy ebben kell gondolkodni, hiszen rengeteg kötöttséggel kell számolniuk! Mutatjuk miért érdemes átgondolni a dolgokat és azt is megmutatjuk, hogy milyen egyéb támogatással élhetnek azok, akik a napenergia által szeretnének függetlenebbé válni a szolgáltatótól!

Nézzük a lehetőségeket!

Most éppen kétféle napelemes támogatás érhető el Magyarországon:

Fussuk át gyorsan közösen a fontos részleteket, hiszen az ördög mindig a részletekben rejlik!

Az előbbi, kecsegtetően hangzó támogatással elméletben 100 százalékban kap támogatást az ingatlan tulajdonos, míg a családok számára elérhető Otthonfelújítási támogatásban 50% a visszatérítés mértéke.

De melyik éri meg valójában?

Nem egyszerű feladat, sőt egyfajta kihívást jelent, hogy a pályázati anyagot értelmezzük, illetve érdemben meg is értsük.

A következő táblázatban a legfontosabb szempontokat gyűjtöttük össze, ami alapján a bonyolult pályázati anyag kibogarászása nélkül is átlátható, érthető módon tehet különbséget bárki a pályázatok között:

napelemes támogatások A 100%-os támogatásnál meghatározó, hogy mennyi volt az utolsó villanyszámla!
* Ha nem csak napelemre pályázunk, akkor viszont szükség lesz az energetikai tanúsítványra.

MÉG MINDIG BIZONYTALAN! VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

[contact-form-7 id=”5289″ title=”Napelem támogatások összehasonlítása”]

Nézzük a számokat!

100%-os napelem pályázat hátrányai:

A pályázat elbírálása nem történik meg egyik napról a másikra, sőt! Bizony lassú folyamat, mire révbe ér a projekt, amit az is bizonyít, hogy a megszokottól eltérően eleve tágabb időlimitet határoznak meg az egyes folyamatok kapcsán. Nem beszélve arról, hogy mire minden szükséges dokumentumot összegyűjtünk. Nehéz anyagilag pontosan tervezni, mert az idő során a költségek is megnövekedhetnek, függően a piaci körülményektől.

Keresethez kötik a támogatás igénybevételét, így csak azok az ingatlan tulajdonosok tudják igénybe venni a támogatást, akiknek az előző évben 4.850.000 Ft alatt van az előző évi jövedelmük.

Pontrendszer szerint történik a bírálat, mely alapján maximum 4 pontot ér a 18 év alatti gyermek, illetve max. 3 pontot adnak lakóhelytől függően. Igencsak nehézkes így a kellő pontokat összeszedni, hogy pozitív bírálat alá essünk és elnyerjük a pályázatot, ugyanis kevesen lesznek, akik mondjuk 7 ponttal rendelkeznek.

A támogatott rendszerméret úgy kerül kiszámításra, hogy az éves fogyasztást elosztják 1100-al. A maximummal: 5500kWh éves fogyasztással számolva jön ki az 5kWp maximum érték. Ebből következik a fajlagos költség maximumának kiszámítása is, mely ez esetben 5kWp szorozva 485.645 Ft fajlagos költséggel egyenlő: 2.428.225 Ft. Átlagosan egyébként 3-4kWp-vel számolhatunk (már ha az átlagfogyasztók közé tartozunk).

Tisztában kell lenni azzal is, hogy nem lehet túltermelés! Az előző évi fogyasztás alapján határozzák meg a rendszerméretet, ezért körülbelül annyi termelésre számíthatunk, mint amennyi a fogyasztásunk.

A kötöttségek között szerepel továbbá, hogy ha úgy adódik, akkor a szaldó elszámolásból bruttó lesz még akkor is, ha az kedvezőtlenebb a pályázó számára, akinek mindezt vállalnia kell aláírásával. Mit jelent a Szaldo elszámolás?

Amiről még szó esett, az ingatlan eladásának lehetősége. Ha már napelemmel szerel fel valaki egy házat, azt nyilván a saját kényelme és biztonsága miatt teszi, tehát nem valószínű, hogy néhány hónap múlva eladná, de olykor születnek kényszerhelyzetek. Lehetőség van persze eladni, de ezzel a támogatással lényegében csak olyan személynek lehetne eladni az ingatlant 3 évig, aki szintén megfelel a pályázati feltételeknek és hát sajnos egyre jobban megnyilvánul, hogy ezekből a személyekből nincs olyan sok, mint elsőre gondolnánk!

Otthonfelújítási támogatás hátrányai:

Meg kell előlegezni a költségeket az állam felé, tehát rendelkeznünk kell egy akkora összeggel, amit napelemre vagy más, a pályázatnak megfelelő felújításba, korszerűsítésbe kezdenénk. Csak ezután lehet visszaigényelni a kiadások felét, melyeket számlákkal kell igazolni.

Az egyik lényeges feltétel ennek a pályázatnak az elnyerésében, hogy legalább egy 25 éven aluli személy állandó lakcímmel legyen bejelentve és nyilván életvitelszerűen ott éljen.

Itt a fajlagos költség maximumát tekintve ütközhetünk esetleg némi ellentmondásba. Azonban ha elkezdünk számolgatni, akkor viszont észrevehetjük, hogy a tényleges fajlagos költség csökken a rendszer méretének növekedésével.

Most egy kicsit ennek a támogatásnak az előnyeire is kitérnénk, méghozzá kezdve azzal, hogy nem csak a napelem férhet bele a támogatásba, hanem a nyílászárók korszerűsítésére egyaránt igénybe lehet venni. Pozitívum még sokaknak, hogy támogatott hitelből is megvalósítható az Otthonfelújítási pályázattal történő napelemes rendszer telepítése, ami szintén egy plusz pont ezen támogatás mellett!

Talán mostanra elúsztak a bárányfelhők és kitisztult a kép a pályázati feltételekkel kapcsolatban. Végtére is jobban látszik már, hogy melyik pályázatnál milyen, pontosabban mennyi hátránnyal és előnnyel számolhatunk. Így akár eredményt is hirdethetünk.

Persze még mindig fennáll a lehetősége annak, hogy saját erőből finanszírozza a projektet, amennyiben a napelemes rendszerrel szeretné biztosítani otthona áramellátását, ami jó dolog, hiszen a rendszerbe fektetett pénz mindenképpen megtérül! Ha mégsincs rá keret, számos banki hitel enged utat a szabad felhasználásra, amit akkor érdemes megfontolni, ha nem felelünk meg a pályázati feltételeknek, azonban szeretnénk kihasználni a megújuló energia nyújtotta előnyöket!

Most, hogy tiszta vizet öntöttünk a pohárba, talán könnyebben megy a számolás is amellett, hogy mérlegelni tudunk pro és kontra, és mindenki el tudja dönteni, hogy milyen forrásból érdemes a napelemes rendszert finanszírozni.

napelem támogatások összehasonlítása