ro RO

Napelemmel javíthatok az ingatlan energetikai besorolásán?

Napelemmel javíthatok az ingatlan energetikai besorolásán?

A válasz egy egyértelmű IGEN! De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg, mitől is függ a besorolásunk és térjünk ki arra, hogyan lehet javítani rajta.

Az energetikai besorolás az ingatlan várható, becsült energiaigényét mutatja meg.

Mivel jelenleg óriási kereslet indult meg az energiahatékony otthonok iránt, a lakások egyre népszerűbbek. Jellemzően kisebb alapterületűek, könnyebben fenntarthatóak, kedvezőbb rezsiköltségekkel rendelkezhetnek.

Aki családi házban él és azt szeretné eladni a közeljövőben, annak rendkívül előnyös befektetés lehet, ha olyan felújításokkal növeli ingatlana értékét, amelyek az energiahatékonyságra irányulnak.

Melyek ezek?

Új, korszerű nyílászárók, megfelelő szigetelés, energiahatékony rendszerek fűtéshez, hőszivattyú és nem utolsó sorban a napelemes rendszer!

Amennyiben eladásra szeretné kínálni ingatlanát, érdemes napelemmel felszerelni azt, hiszen már egy átlagos méretű rendszerrel is hatalmas előrelépést lehet elérni a fogyasztást ileltően!

Az energetikai minősítés, a hatályos energetikai besorolási osztályok AA++-tól JJ-ig terjedhetnek. A legjobb minősítést kizárólag azok az ingatlanok kaphatják meg, amelyek a minimális energiaigényű kategóriába tartoznak.

A használatbavételi engedély megszerzéséhez 2022. június 30. után BB energetikai besorolás szükséges, tehát azok az ingatlanok, amelyek elérik a KNE (közel nulla energiaigényű) referencia szintet.

Épület Energetikai Besorolás napelemmel

A meglévő ingatlanokra nem vonatkozik efféle előírás, esetükben nincs semmilyen kötelezően elérendő energia szint. 2016 óta van érvényben az új rendszer, a dupla betűjelzés, ezt megelőzően egy betűjelzésű szabályozás alapján sorolták be az ingatlaokat.

A kitűzött cél a BB energteikai besorolás!

A BB energiaosztály elérésének feltételei:

A BB energiaosztály csak akkor elérhető, ha megújuló energiaforrásból származik az ingatlan energiafelhasználásának legalább 25%-a, és az egyesített energetikai mutató lakóépületeknél legfeljebb 100 kWh/m2év. A megújuló energia felhasználás helyettesíthető az energetikai mutató maximum 76 %-os értékével is.

Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 81 és 100 kWh/m² közé esik, akkor az ingatlan megkaphatja a BB energetikai besorolást. A közel nulla energiaigényű épületek kapcsán tehát olyan paraméterekkel kell számolni, mint a beépíthető nyílászárók minősége, a hőszigetelés mértéke, valamint bizonyos megújuló energiaforrások kötelező alkalmazása.

Mivel a BB besorolású épületek rezsiköltsége alacsony, sokkal élhetőbbek, ezáltal nagyobb eséllyel találhatunk bérlőt, vevőt az ingatlanra – amennyiben ez a cél. Az üzemeltető rezsiköltségei alacsonyak, ami egy lakásban is lehetséges feltéve, hogy az egész épület, avagy a teljes társasház esetében elérték a lakások a megadott szintet az energetikai besorolásban, máskülönben maradnak a CC kategóriában. Na és persze ne feledkezzünk meg arról, hogy a besorolásban a speciális feltételek között szerepel az, hogy csak megújuló energiaforrást is hasznosító épület kaphatja meg a kívánt besorolást!

Pont emiatt van az, hogy Magyarországon kevés a BB besorolású ingatlan, sokan ragadnak meg a CC besorolásnál. Viszont egy családi ház, különálló ingatlan esetében a felszerelt napelem közelebb hozza a várt besorolást, vagyis a KNE követelményeknek megfelelő szintet a napelem rendszer segítségével érdemes megközelíteni!

Bár kötelezően elérendő energetikai osztály a használt lakóingatlanok esetében nincs, eladásnál mindenképp döntő szempont lesz a ház fogyasztása, energiaigénye.

A mai világban (főként a szomszédos háborúval összefüggő szankciók közepette, melyek minden magyar embert érintenek valamilyen formában) édes kevés a szép új nyílászáró, mert csak úgy lehet kifejezetten alacsony a rezsink, pontosabban csak úgy élhetünk közel nulla energiaigényű ingatlanban, ha az megfelelően van szigetelve, az ablakok és ajtók jó hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek és az épülethez valamilyen megújuló energiaforrást hasznosító rendszer is elérhető.

Váltson napelemre, nulláza le a villanyszámlájét és legyen háza a legjobb energetikai besorolású!

———————————-

Ne várja meg, amíg késő lesz, cselekedjen minél előbb, hogy minél hamarabb megtérülhessen napelem rendszere!

Zöldenergia vállalkozóknak

Hogyan lehet olcsóbban fenntartható a háza?

A megújuló energia használatához a következő rendszerek állnak rendelkezésre: hőszivattyú, napkollektor és napelemes rendszer. Ezeknek a telepítése is anyagi ráfordítást igényel, azonban a korszerűsítésre szánt többletköltség gyorsan megtérül azáltal, hogy a ház a továbbiakban megfelelő energiahatékonysággal fenntarthatóvá válik!

A csapból is a napelem folyik, ami nem véletlen, mert egyre nagyobb szükség van az olyan megoldásokra, amelyek nagy mértékben képesek enyhíteni a háztartások és a vállalkozások energiafelhasználási terheit.

Abban az esetben, ha megújuló energiát hasznosító rendszert telepítene, érdemes lehet foglalkozni azzal, hogy a fűtési rendszer hőszivattyúval működjön, ezen túl arra is van lehetőség, hogy a teljes áramfogyasztást napelemes rendszerrel váltsa ki!

Akár évtizedeket át úgy használhatja majd ingatlanát, hogy annak nincs rezsije!

Mit kell ezért tenni?

A BB energetikai besorolás szerint kötelező megújuló energiát előállító rendszert telepíteni. De miért csak a fogyasztás 25%-át biztosítaná megújuló energiával, amikor a 100%-át is lehetne?

Ha az árakat nézzük, arányaiba véve nem sokkal drágább beruházás egy olyan napelemes rendszert telepíttetni, ami teljes mértékben lefedi az épület fogyasztásához szükséges villamos energia előállítását. Még a fűtés is lehet kimagasló hatékonyságú egy napelem és hőszivattyú kombinációval!

Bár elsőre összetettnek tűnhet egy olyan rendszert építeni, ami mind a háztartási gépek, elektromos eszközök fogyasztását fedezi, plusz még a fűtés is megoldható vele, valójában könnyedén megvalósítható!

Az elektromos fűtési lehetőségek között az infrapanel, klíma, padlófűtés egyaránt szerepet kap, azonban mind közül a legjobb megoldást még mindig a hőszivattyú jelenti, ami a napelem rendszerrel könnyedén kombinálható.

Nekünk, a Solargroup Energy Kft-nek nem jelent gondot a napelemes rendszer tervezés, emlyet mindig személyre szabottan készítünk el. Mindig meg lehet találni azt a megoldást, ami képes közelebb vinni az ügyfélt a teljes függetlenséghez.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

KÜLDJÖN ÜZENETET!

Mitől függ az energetikai besorolás?

Az energetikai tanúsítvány kapcsán a besorolást, a minősítési osztályok elérését százalékos viszony határozza meg:

Épület Energetika besorolás táblázat

Ez a 12 osztály jól jellemzi számunkra azt, hogy mekkora különbségek lehetnek az egyes ingatlanok között, hiszen míg régen csupán 10 osztályba sorolták a lakóingatlanokat, ma már több részletre terjed ki az energiafelhasználás hatékonyságát célzó vizsgálat.

Ha megnézzük a BB és CC kategória 100%-os határértékét, ez a száz százalék azt jelenti, hogy a becsült energiafogyasztás megfelel a hatályos előírásoknak, tehát egy jó, élhető ingatlannak ide kellene tartoznia.

Ahol korszerűtlen a fűtés, rosszak a nyílászárók és nincs szigetelés vagy az nem megfelelő – ott akár háromszoros is lehet a lakóépület energiafogyasztása!

Ami érdekesség, hogy két látszólag egyforma ingatlan között is óriási eltérések lehetnek az energiafogyasztást nézve. Pontosan ezért vannak azok a vizsgálatok, melyek  irányt mutatnak az energetikus szakembernek a pontos számításokhoz:

  • Az épület felület-térfogat arányának kiszámítása.
  • A fajlagos hőveszteség-tényező kiszámítása.
  • Nyári túlmelegedés kockázatának elemzése.
  • Nettó fűtési hőenergia-igény kiszámolása.
  • Fűtési rendszer veszteségeinek meghatározása.
  • Melegvíz-ellátás nettó hőenergia igényének és veszteségének kiszámítása.
  • Légtechnikai rendszerek veszteségével kapcsolatos számítások.
  • Az épület hőszigetelő képességének vizsgálata, beleértve az épületet határoló szerkezeteket.
  • Megvizsgálni milyen energiaforrásból és mekkora hatásfokkal lehet pótolni az épület hőveszteségét.
Napelemes ház energetikai besorolása Solargroup

Számos szempont van tehát, amivel számolni kell az épület energetikai besorolásánál, de jó hír, hogy ezeken mindig lehet javítani!

TOVÁBB A KAPCSOLAT OLDALRA