SolarGroup Romania RO
solargroup logo

Hibrid napelemes rendszer és visszwatt védelem

Egyre fontosabb a hatékony energiatárolás, mivel egyre drágább az energia. A napelemes rendszerek iránti érdeklődés növekszik az utóbbi években, illetve az elmúlt 1-2 évben hatalmasat ugrott. Az elektromos hálózat terheltsége is növekedett ezzel együtt, ami problémákat vetett fel.

Most, hogy már nincs lehetőség hálózatra visszatápláló napelemes rendszert telepíteni, még fontosabb beszélni azokról az alternatívákról, amelyek szóba jöhetnek, amennyiben függetlenedés céljából napelemes rendszert szeretne valaki.

A napenergia felhasználása hatalmas előrelépés mindenkinek, aki kisebb vagy nagyobb mértékben, de függetlenedni szeretne az áramszolgáltatótól. A tiszta energiának köszönhetően a fogyasztók számára a nap nagy részében rendelkezésre áll a napenergia. Napenergiából üzemeltethetjük a háztartásban található elektromos berendezéseket, kis- és nagygépeket, a klímát (hűtés-fűtés) vagy akár a hőszivattyút – mindenki olyan mértékben válhatott le eddig is a hálózatról, amennyire szeretett volna.

Azonban most különösen fontos, hogy ne engedjük el a napelemes rendszer telepítését (mert még mindig nagyonis kifizetődő), hanem találjunk egy megoldást, amivel fedezni tudjuk a fogyasztásunkat (akár csak részben is) anélkül, hogy visszatáplálnánk a hálózatba!

Hibrid üzemű napelemes rendszer – új kapuk nyílnak meg előttünk!

Mi az a hibrid napelem rendszer?

Abban tér el a hagyományos rendszerektől, hogy egyszerre hálózatra visszatápláló rendszer és egyúttal képes szigetüzemben is működni. Az áramfelhasználást külön-külön és egyszerre is lehetővé teszi.

Ennek az egésznek a lelke az inverter. Mivel a napenergia mint egyenáram kerül az inverterbe, annak feladata az, hogy váltakozó árammá alakítsa, ami felhasználásra készre teszi az áramot.

Tekintve, hogy jelenleg már nem lehet napelemes rendszerrel a hálózatra visszatáplálni, ezért csak olyan rendszerben lehet gondolkodni, ami saját akkumulátoron tárolja a napenergiát.

hibrid napelemes rendszer

A hibrid inverterek tehát gyakorlatilag átalakítóként működnek, egyenáramból váltóáramot csinálnak, ugyanakkor másik különlegességük, hogy akkumulátor csatlakoztatását is lehetővé teszik!

A hagyományos akkumulátorok alkalmazása kifejezetten veszélyes, nem szabad napelemmel használni ezeket, speciális akkumulátorra van szükség. Fel is robbanhat az akku, ha hagyományosat fogunk be a rendszerbe, hiszen azok egyszeri, nagy energia leadására lettek kitalálva, ellenben a napelemhez olyan akkumulátorra van szükség, ami folyamatos kisütést is elbír.

Az akkumulátorok számára  kedvező, 10-25 °C hőfokot kell biztosítanunk. Az energiatárolók közötti megfelelő keresztmetszetű kábeleket kell használni, a sorbakötést biztonsági okokból szakember végezze!

Vannak fórumok, csoportok az interneten, közösségi médiában, ahol jótanácsokkal látják el azokat, akik szigetüzemű napelemet szeretnének üzemeltetni otthon. Itt gyakran látni, olvasni, hogy „pár használt akkuval” megoldható a szigetüzem. De ezt semmiképp sem ajánljuk tekintve, hogy milyen balesetveszélyes. El lehet gondolkodni azon, hogy megéri-e házi bütykölésbe kezdeni, van inkább még költ a rendszerére az ember a biztonság érdekében.

Kockázatos az interneten vásárlás, ugyanis nem csak a termékminőséggel bukhatunk, hanem ugorhat a garancia is, hiszen sok termékre, amit külföldről rendelnek az emberek, eleve nincs garancia. A másik dolog, ami problémás lehet, hogy nem jár a rendszerhez szervíz és nincsenek alkatrészek.

A nap mindig süt, mi csak segítünk Önnek munkára fogni!

———————————-

7-szeresére nőtt a villanyszámla? Van megoldás, kérjen Hibrid napelemes rendszert!

Zöldenergia vállalkozóknak

 

Megbízható terméket szeretne?

 

A speciális napelem inverterek 10 év garanciával is megvásárolhatók, ami ténylegesen többet is elbír egyébként – akár 10.000 ciklust is kibírnak gyártótól függetlenül!

 

Miért éri meg hibrid rendszerben gondolkodni?

  1. Az első indok egyértelműen az, hogy jelenleg nincs más választása annak, aki napelem rendszert szeretne, de nyugalom, ez cseppet sem kompromisszumos megoldás, sokkal inkább jelent a tervezettnél nagyobb előrelépést, nagyobb mértékű függetlenedést.
  2. A második nyomós oka annak, miért jó választás: a megtérülés. A többletenergiát eltárolhatjuk magunknak és nem kell visszatáplálni, amiért kedvezőtlenebb árat fizetnek az elszámolásnál.
  3. További érv mellette, hogy mint már említettük: egyszerre képes visszatáplálni és szigetüzemben is működni. Bár a visszatáplálásban a mai napon nem nagyon kell gondolkodnia az új felhasználóknak, eljöhet az idő, amikor ismét lesz erre lehetőség. Addigis marad az akkumulátoros szigetüzem, ami egy energiahordozó, tároló segítségével lehetővé teszi a helyben történő felhasználást! Az energiatároló hirtelen felmerülő hálózati áramszünet esetén is elérhető áramot biztosít.

 

A hibrid napelemes rendszer árak nyilvánvalóan magasabbak a többinél, viszont jóval többre is képesek, mint egy hagyományos napelemes rendszer! Teljes függetlenséget tesz lehetővé, a nappal megtermelt áramot azonnal helyben vagy elraktározva éjszaka is fel tudjuk használni.

Jellemzően a reggeli órákban és délután, valamint este fogy a legtöbb áram. Napközben, mikor dolgozunk, a gyerekek óvodában, iskolában vannak, akkor nem fogyasztunk szinte semmit, csupán az áram alatt lévő háztartási eszközök fogyasztanak. Tehát a hagyományos napelemes rendszerek megtérülési ideje hosszabb, mint egy akkumulátoros rendszeré.

A lakosság áramfogyasztása egyre csak nő főként azért, mert egyre több eszköz található meg a háztartásokban (ezt számos felmérés támasztja alá), s egyre nagyobb igény van a különféle elektromos eszközökre. Nehezen mondunk le azokról a gépekről, készülékekről, amiket eddig is használtunk, tehát a spórolás, tudatos fogyasztás mellett szükség lett más alternatívára. A hibrid napelem rendszerrel, vagyis az akkumulátoros napelemes rendszerrel háztartásunk energiaellátásának jelentős részét vagy akár egészét is biztosítani lehet. Plusz a technológia miatt az áramkimaradás alatti áramellátást is biztosíthatjuk, s a visszwatt védelem remek kiegészítés, hogy megfeleljünk a visszatáplálási szabályoknak! Szó szerint csupán a hibrid rendszerre van szükség, valamint az egyébként is szükséges tartószerkezet kell hozzá.

 

Hibrid napelemes rendszer a nagyobb biztonságért!

 

Kérdése van hívjon! 06 20 270 0838

 

Az általunk termelt energia tényleg helyben fogyasztható!

 

Nagy kihívást jelent, sőt mondjuk ki, hogy egy átlagos fogyasztó pontot nézve lehetetlen összehozni azt, hogy az éppen megtermelt energiát ott és akkor fel is használjuk. A háztartások energiaszükséglete és a napelemek termelési intenzitása sajnos nem alkot közös metszetet, így hát mindenképp áramot kell vásárolni. Kivéve, ha hibrid rendszer van a házon, mert az hatékonyan tárolja el a napelemmel gyűjtött energiát. Egy napelem optimalizáló segítségével pedig még hatékonyabbá tehető a termelés.

Milyen hibrid inverterek léteznek?


A minősített inverterek listáján olyan berendezések szerepelnek, amelyek szigetüzem átkapcsolására is alkalmasak, ilyenek például a Fronius hibrid rendszerek. Sok másik gyártó is jelen van a piacon, de nézzük most azt, ami már bizonyított:

A Fronius termékek megbízhatóságukról ismertek, valamint sokoldalúan tudják kiszolgálni a különböző igényeket napelemes rendszer kategóriában. Bár az akkumulátortöltő rendszerek fejlesztésével foglalkozó osztrák céget 1945-ben alapították, 1992-ben került új fókuszba a fotovoltaika. 2001-ben nyitottak gyártat Pettenbachban, majd nem sokkal később, 2002 és 2007 között már az amerikai piacot is meghódította az osztrák termék!

Az olyan információk, mint például a teljesítmény, a beépített kommunikáció által könnyedén elérhetőek. Ebben egy laptop vagy az egyik mobiltelefon lehet segítségünkre.

Cégünk nem csak a telepítésben, hanem a rendszer megtervezésében és a hozzávaló napelemek és a megfelelő teljesítményű hibrid inverter kiválasztásában, beszerzésében egyaránt szakértő segítséget nyújt – személyre szabottan, az Ön igényeihez!

 

Hibrid inverter VEGYE NAGYKEREKEDELMI ÁRON!

 

Engedélyeztetés:

A hibrid napelemes rendszer engedélyeztetése megegyezik a hagyományos rendszerek engedélyeztetésével, de az üzembehelyezést megelőzően jelezni kell a szolgáltató felé, hogy ilyen inverterünk van. A hibrid rendszerekkel kapcsolatos kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal!

 

Napelemes rendszer, visszwatt védelem

VISSZATÁPLÁLÁS VÉDELEM – VISSZWATT VÉDELEM

413/2022. (X. 26.) Korm. rendelet:

„a háztartási méretű kiserőmű helyezhető üzembe, amely kizárólag saját villamosenergia fogyasztásának kielégítése érdekében termel villamos energiát, az így üzembe helyezett háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának lehetősége ideiglenesen felfüggesztésre kerül.
A 2022. október 31. napját megelőzően tett igénybejelentések alapján megvalósított háztartási méretű kiserőművek a közcélú hálózatra feltáplálhatnak!”

A visszwatt védelem lényege: A napelem rendszer nem táplálhat vissza a közüzemi hálózatra és csak annyit termelhet amennyit a felhasználó pillanatnyilag igényel – elhasznál. A visszwatt védelem tehát fontos szerepet tölt be a hibrid rendszereknél.

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT, FEKTESSEN BE A JÖVŐJÉBE! VÁLLALKOZÁS ESETÉN KIMAGASLÓ MEGTÉRÜLÉSSEL SZÁMOLHAT!