SolarGroup Romania RO
solargroup logo

Szigetüzemű napelem otthonra

Mi az a szigetüzemű napelemes rendszer, miért és kinek jó választás?


A napelemes rendszerekre egyre nagyobb igény van, hiszen lehetővé teszi, hogy különböző mértékben, sőt akár teljesen függetlenek lehessünk az áramszolgáltatótól.

A hálózatra visszatáplálással azonban gondok akadtak amiatt, hogy megszaporodtak a napelemek, hiszen mint azt a médiában hallhattuk, nem bírja el a rendszer az egyre növekvő betermelést a házakra felszerelt napelemekről, így októberben jött a kormány általi döntés:

Már csak szigetüzemű, akkumulátorral rendelkező napelemes rendszer telepíthető Magyarországon.

 

Szigetüzemű napelem otthonra

A jelenleg is tartó energiaválság miatt egyre többen döntöttek úgy, hogy akár pályázati úton, akár saját finanszírozásban, de napelemmel szerelik fel otthonukat, hogy csökkentsék a magas gáz- és áram árak miatti kiszolgáltatottságukat. Tekintve, hogy nagyobb az igény a napelemek telepítésére, mint amit a hálózat be tud fogadni – kizárólag saját háztartáson belül lehet felhasználni a napelemmel termelt energiát – változtak a szabályok.

Ennek okán szeretnénk megismertetni a szigetüzemű napelem működését és előnyeit, hogy biztosítsuk: nem kell lemondani a megújuló energiáról és a vele járó előnyökről!

 

Mi a sziget üzemű napelemes rendszer lényege?

Akár a többi napelemnél, a szigetüzemű is a napelemmel történő áramellátást hivatott biztosítani. De honnan ered ez az elnevezés, mit jelent, hogy szigetüzemű a napelem? A szigetüzem jelentése, hogy a napelemes rendszer önálló egységet képez az áramellátásban és nem kapcsolódik a hálózati áramellátó rendszerhez. Ezzel szemben egy teljesen független, különálló szigetet alkot saját, belső rendszerrel.

Egyébként az elektromos hálózattal párhuzamosan is alkalmazható, ilyenkor viszont törekedni kell arra, hogy nappal helyben elhasználjuk a megtermelt energiát, hogy csak éjszaka kelljen a hálózatról áramot vételezni.

Eddig ugyan nem ez a fajta megoldás volt az elsődleges annak, aki napelemet akart, azonban egyre szaporodik azok száma, akik a szigetüzem mellett döntenek. Ennek oka nyilvánvaló: emelkedő rezsiárak. A szigetüzemmel egy alternatív, hálózatfüggetlen megoldást kaphatnak a fogyasztók, akik ezzel a rendszerrel kiválnak a fogyasztók sorából. Egy jól megépített szigetüzemű rendszer csökkenti egy átlagos családi ház fogyasztását, ha engedik a körülmények és szerencsénk van, akkor pedig megoldható, hogy vissza tudjunk táplálni, illetve szükség esetén a hálózatról vételezzük a hiányzó energiát.

Minden napelemes rendszer kapcsán felmerül a kérdések között, hogy: Milyen mértékben lehet függetlenedni az adott megoldással?

A nap mindig süt, mi csak segítünk Önnek munkára fogni!

———————————-

A nap energiája ingyen van, de használata nem csak anyagi megfontolásból jó, a környezetvédelem is fontos szempont!

Zöldenergia vállalkozóknak

A válasz:

Saját erőből tarthatja fenn a háztartás áramellátását abban az időszakban, amikor termel a napelem, de saját akkumulátorral teljes mértékben függetlenül a hálózattól!

Először azt hangsúlyoznánk ki, és erre még kitérünk nemsoká, hogy a szigetüzem segítségével ott is megoldható az áramellátás, ahol egyébként ez nem volna lehetséges, például az épület izoláltsága miatt.

Kinek ajánljuk a szigetüzemű rendszert?

Eleinte azokon a helyeken volt jellemző a szigetüzem használata, ahol nem állt rendelkezésre elektromos áram, illetve az túl messze volt/van és csak nagyon körülményes és költséges lenne az áram bevezetése az ingatlanba. Ez lehet akár egy tanya, horgász nyaraló vagy bármi hasonló hely, ahol kell az áram, de nehezen hozzáférhető.

Ma már ajánljuk mindenkinek, aki:

  • szeretne kevésbé függeni a hálózattól, szolgáltatótól
  • magas áramfogyasztás, magas áramszámla esetén
  • a későbbi áremelkedések ellen védve lenni
  • ingadozó feszültség, áramkimaradások elkerülésére
  • vállalkozásoknak, ahol nagy fogyasztás jellemző és most rendkívül megugrottak a számlák
  • gyárak esetében.


Az imént felsorolt példák mind arra mutatnak rá, hogy gyakorlatilag egy magán háztartástól kezdve, az ideiglenesen használt ingatlanokon át a legnagyobb áramfelhasználású intézményekig, cégekig, gyárakig bárki számára nagy előrelépést jelent a szigetüzemű rendszer telepítése!

A szigetüzemű rendszer előnyei:

 

  • Ingyen áram
  • Biztonságot jelent
  • Környezetvédelem
  • Értéknövelő

 

A későbbiekben részletesen szót ejtünk arról is, hogy milyen bejelentési kötelezettségekkel jár az, ha valaki ilyen rendszert szeretne telepíteni. A szigetüzemnél egyébként sokkal egyszerűbb az egész folyamat – ez az egyik előnye az egésznek.

A legfőbb előnyök között szerepel az, hogy a szigetüzemű rendszerekkel tényleg teljes mértékben le lehet válni a hálózatról, amennyiben arra van igény.

Ezen túl viszont úgyanúgy választhatjuk azt a megoldást is, miszerint szigetüzemű rendszerünk mellett maradunk a hálózaton és ha valamilyen oknál fogva nem áll rendelkezésünkre áram, akkor azt a hálózatról vételezzük.

A kivitelezés gyors, sokkal gyorsabb mint egyébként szokott lenni. Nem kell engedélyekre várni, nem kell minősített, a szolgáltató engedélyével rendelkező szakembert megbízni a kivitelezéssel.

Ha akarjuk és önálló-önellátó áramtermelést és fogyasztást szeretnénk, akkor egy akkumulátorral mindez megoldható!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!


KÜLDJÖN ÜZENETET!


Hogyan működik a szigetüzemű napelem akkumulátor?

Abban tér el a hagyományos napelemes rendszertől, hogy a megtermelt áram nem egy kétirányú mérőóra felé kerül leadásra, mint a hálózatra visszatáplálásnál, hanem az energiát egy akkumulátorba tölti be. Ez az elraktározott energia korlátozott ideig  és mennyiségben tárolható, viszont később helyben, saját célra tudjuk felhasználni. Fontos megjegyezni, hogy nem lehet csak úgy bármilyen akkumulátorra csatlakoztatni, direkt erre a célra megfelelő akkumulátorra lesz szükség!

Töltésvezérlő található benne, ami átalakítja az energiát és gondoskodik róla, hogy nehogy túltöltés  keletkezzen, ami kisüléssel járna.

Azok a cellák, amelyek a napelemen találhatóak, 12V-os, 24V-os vagy 48V-os feszültséget állítanak elő. Ahhoz, hogy a napelemmel nyert energiánkat a háztartásban található készülékek, gépek hasznosítani tudják, át kell alakítani az egyenáramot váltóárammá. Erről az inverter gondoskodik, ami mint már említettük, felépítésében eltér a hálózatra visszatápláló inverterektől. Ez egy bonyolultabb szerkezet, ezért a megépítése is bonyolultabb.

Huawei napelem akkumulátor

Kérdése van hívjon! 06 20 270 0838

Szigetüzemű napelemes rendszer házilag is megvalósítható?

Bár rengeteg fórum, blog foglalkozik a szigetüzemű napelem rendszerek megépítésével, arra mindenképp gondolni kell, hogy mivel eleve a napelemes rendszer egy speciális rendszert jelent, nem véletlen, hogy szakemberek foglalkoznak vele. Természetesen van rá lehetőség, hogy otthon, házilag építsük meg a saját rendszerünket, saját kivitelezés által, ez rengetek kutatómunkát, utánajárást igényel, nem beszélve arról, hogy milyen körültekintőnek kell lenni nem csak a megépítésénél, hanem az alkatrészek kiválasztásánál is, hogy megbízható, alacsony kockázatú rendszert működtethessünk elkerülhető balesetek nélkül!

A másik lényeges szempont a tájolás, ami nagyban meghatározza azt, hogy milyen mértékben tudunk napenergiát nyerni. A napsütéses órák számától, a napelemek tájolásától, dőlésszögétől és típusától is függ az, hogy mennyi napenergiával számolhatunk.

Tekintettel arra, hogy egy ilyen rendszer ára magasabb a hagyományos rendszerekénél, plusz erre jön még rá a szakember általi kiépítés, telepítés, sokan döntenek úgy, hogy maguk vágnak bele a megépítésbe. Számos esetben lehet siker a vége a dolognak, ám a megfelelő információk, a hozzáértés hiánya kisebb-nagyobb problémákat okozhat. 

Kell-e engedélyeztetni a szigetüzemű rendszert?

A hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni abban az esetben, ha szigetüzemű rendszert szeretne, amelynek bejelentési kötelezettsége van, de engedélyeztetési kötelezettsége nincs!

A 2008.01.01.-től érvényben lévő Villamos Energia Törvény szerint a HMKE, vagyis a háztartási méretű kiserőmű (maximum 50kVA) kapcsán nem kell építési engedély! Azonban vannak bizonyos műszaki és biztonsági feltételek, amelyeknek eleget kell tenni.

Mérőóra-csere sem szükséges és az áramszolgáltató engedélye sem kell. Abban az esetben kell a szolgáltatónak bejelentést tenni, ha szeretnénk a hálózatra is csatlakozni mindamellett, hogy a szigetüzemet választjuk.

Mennyibe kerül a szigetüzemű napelem rendszer otthonra?

Megtérül? Érdemes költeni rá?

Egy egész háztartást ellátó szigetüzemű napelemes rendszer kiépítési költsége magasabb, mintha az eddig elérhető hálózatra tápláló megoldásokat választanánk. Azonban ennek a rendszernek is megvannak a maga előnyei, és bár a megtérülési idő a szigetüzemnél kinyúlik, az átlagos napelemekhez mérve hosszú is lehet. Azonban bizonyos esetekben ezek még mindig eltörpülnek a jelenlegi állapotokhoz viszonyítva.

Számolni kell azzal, hogy mivel ez a rendszer több alkatrészből áll a hagyományos rendszerekhez képest (pl. speciális tartószerkezet), így a meghibásodási esélyek is megnövekedhetnek. Ezt a kockázatot azonban érdemes vállalni, ha szeretnénk bebiztosítani magunkat a jövőben. Kit tudja, hogy meddig élvezhetjük magánemberként a kormány általi segítséget, a támogatott árú áramot. A legfontosabb a folyamatos tájékozódás!

 

napelem szigetüzem

 

Milyen szigetüzemű inverter kell Önnek?

Ha már ezt a fajta napelemes megoldást választja valaki, akkor a cél az esetek többségében az, hogy a napenergia fedezze a háztartás áramfogyasztási szükségleteit. Ennek megfelelően kell kalkulálni, amikor terítékre kerül a megfelelő méretű rendszer megtervezésénél a napelemek száma, az inverter típusa, az akkumulátor kiválasztása és az egyéb alkatrészek, elemek megtalálása és összehangolása. Inverterek sokasága elérhető már, melyek más és más megoldásokat kínálnak, amelyek alapján egyszerű megtalálni, hogy mekkora teljesítményű rendszerre van szükség az áram biztosításához vagy a villanyszámla kiváltásához. A teljesítmény például számos olyan tényezőtől függ, ami befolyásolja a hozamunkat. Az előzetes felmérés okos döntés, mert annak köszönhetően biztos alapokkal rendelkezhetünk a rendszer mérete, a panelek száma, stb. terén, hogy minél rövidebb idő alatt számolhassunk megtérüléssel.

 

Cégünk szakértő megoldásokkal áll rendelkezésére, amennyiben sziget üzemű napelemes rendszert szeretne telepíteni!