Napelemes rendszerek a mezőgazdaságban

Napelemes rendszerek terménytárolókra, mezőgazdasági épületek tetejére vagy talajra telepítve

A napelemes áramtermelés és a mezőgazdaság együtt szuper lehetőségeket rejt! Miért hagyná ki bárki ezt, ha egyszer egyre nagyobb a kereslet a megújuló energiára, valamint a hozzá szükséges rendszerekre, amelyekhez akár már támogatással, pályázattal is hozzáférhetnek a gazdák!

Azoknak ajánljuk a napelemet (pályázattól és támogatásoktól függetlenül), akiknek fontos az energia megtakarítás, ezzel együtt a költségcsökkentés, valamint aki tervezhető kiadásokkal szeretne számolni energia terén. Ne feledjük azt sem, hogy értéknövelő beruházás a napelemek telepítése!

Cégünk napelemet telepít terménytárolókra, termény tisztítókra, valamint mezőgazdasági épületekre.

napelem-Csorvasi-Gazdak-4

Napelem mezőgazdasági pályázat, támogatások:

A mezőgazdasági napelemről már 2017-ben születtek bejelentések, miszerint a terv, hogy Magyarország minimalizálja importszükségletét a jövőben. Ugyan ezek a következő 10-20 évre szóló tervek, az érintetteket arra bíztatják, hogy minél több csatlakozási pontot létesítsenek. A kiserőművek által megtermelt áramot az állam kötelezően átvenné. Ez állt az akkori bejelentésben, mely mostanra már kézzelfogható lett.

A megfelelő pályázat bevonásával a napelemes rendszer tervezése, engedélyeztetése és kivitelezése már a mi feladatunk!

Gazdaként az Ön dolga annyi, hogy a megfelelő pénzügyi- és üzleti tervvel megpályázza a szabad felhasználású, vissza nem térítendő támogatást, mellyel közel 5 millió forintra tehet szert.

A pályázók körébe tartozik az: őstermelő, egyéni vállalkozó, szociális szervezet, melyek mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére fordíthatják a VP2-6.3.1-20 jelölésű pályázati támogatást.

napelemes rendszerek a mezőgazdaságban

Milyen követelményeknek kell megfelelni a pályázathoz?

A 2020-as évre vonatkozóan igazolni kell, hogy:

 • a mezőgazdasági termelés értéke eléri a 3000 euró STÉ-t, viszont nem haladja meg a 6000 euró STÉ-t.

 • vagy a fentiekkel egyenértékű bevétellel rendelkeztek az adott évben, ami származhatott mezőgazdasági termelésből vagy mezőgazdasági termékek feldolgozásából.

 • a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban az életvitelszerű tartózkodási helye, illetve a szociális szövetkezet bejegyzett székhelye a jogosult településen, illetve ilyen vidéki térségben volt.

A vissza nem térítendő átalány jellegű állami támogatás szerint a pályázó nem köteles elszámolni azzal, hogyan került felhasználásra az összeg, így lényegében szabad felhasználású, amit ennek fényében pedig érdemes lehet napenergia termelésre fordítani, saját célra.

Mik a kötelező vállalások?

 • A pályázó 9 hónapon belül megkezdi a támogatás felhasználását.

 • Miután kézhez vette a támogatói okiratot, a következő 24 hónapon belül részt vesz egy két napos képzésen.

 • A működési időszakban fenntartja őstermelő vagy egyéni vállalkozó státuszát.

 • Vállalja, hogy a 4. évre legkésőbb meghaladja a 6000 euró STÉ üzemméretet, vagy a mezőgazdaságból származó bevételt, ami ezzel megegyezik.

napelem-Csorvasi-Gazdak-1

Az elbírálás módja, a győztes pályázó kiválasztása pontozási rangsor szerint történik, mely során figyelembe veszik a pályázati anyag kidolgozottságát is.

Pályázat beadásának időpontja:

Amennyiben eddig lemaradt az első-, második-, harmadik-, negyedik szakaszról, melyek közül az utóbbi 2021. október 18.-án járt le, akkor se aggódjon, még van lehetősége részt venni a későbbi szakaszokban, melyek határideje:

Ötödik szakasz: 2022. február 14. - 2022. február 28.
Hatodik szakasz: 2022. május 18.  – 2022. május 31.

Hogyan működik a napelemes rendszer a mezőgazdaságban?

napelem-Csorvasi-Gazdak-2

Vannak hatékonyabb és kevésbé hatékony rendszerek, azonban nyilvánvaló, hogy minél nagyobb felületen terülnek el a napelemek, annál több napenergiához juthatunk. Befolyásolja továbbá a felszínre érkező energia mennyiségét a domborzat, éghajlat, illetve a felhős és napos órák száma többek között, de még számos további dologtól függhet, hogy milyen mértékben nyerhető energia a Napból.

Egy háztartás áramellátásához szükséges napenergiát már néhány panellel nyerhetünk, melyeket a háztetőre szoktak felszerelni. De mi van akkor, ha ennél sokkal több napenergiát szeretnénk elérni?

Kevesebb kötelező vállalással pályázhatnak a gazdák, energiahatékonyság javításának céljával, megújuló energia felhasználásával, ami egyben értéknövelő beruházás.

Hogyan hozható össze a mezőgazdaság és a napelemes rendszer?

Egy érdekes kísérletet szeretnénk most bemutatni, némileg kifejteni, hogy miként fér meg egymás mellett a napelem és a növénytermesztés.

Az energiatermelés és a mezőgazdasági tevékenység háziasítása egy németországi kísérlet. Németországban a szél és a Nap által nyert elektromos áram nagy népszerűségnek örvend, ezekből az évi megtermelt mennyiség tetemes százalékot jelent. Onnan ered a kísérletük, hogy vita folyik a napelem parkok helyigényéről, ugyanis úgy gondolják, hogy ezeken a területeken sokkal inkább folyhatna élelmiszer termelés.

Egy német kutatócsoport olyan kísérletbe fogott, ahol egy kijelölt mezőgazdasági területen növénytermesztés és energiatermelés egyszerre zajlik. A szántóföld fölé 5 méteres magasságban elhelyeztek egy speciális tartószerkezetet helyeztek el a napelemek számára, melyek alatt ugyanakkor egyidejűleg különböző haszonnövényeket termesztenek. Ezek a növények a zeller, burgonya, lóhere és téli búza voltak.

Azt vizsgálták, hogy milyen terméshozammal lehet számolni abban az esetben, ha megvonják a szükséges fényt. Relatíve jobb eredményeket hoztak, mint azt előre sejtették, sőt a napelemmel előállított energia által bőven kompenzálva lett a veszteség, hiszen 62 háztartás energiaszükségletét kielégítő áramot termeltek a haszonnövények mellett. Vagyis a mezőgazdasági napelem ilyen remek lehetőségeket tartogat magában!

napelem-Csorvasi-Gazdak-3

Referenciák

 • Dán és Társa Kft.

 • Gyulai Agrár Zrt.

 • Alföld Gabona Kft.

 • Szent István Mezőgazdasági Zrt

 • Csorvási Gazdák

 • Gallicoop

 • Szatmárkert Hodász Szövetkezet

Kérjen tájékoztatást, írjon nekünk!  A Küldés gomb megnyomásával hozzájárul, hogy a Solargroup Energy Kft. a megadott személyes adatait megkeresés céljából (telefon, e-mail) az adatkezelési tájékoztató alapján kezelje.