SolarGroup Romania RO
solargroup logo

Mennyi lehet egy inverter várható élettartama?

A svájci kutatók sokféle régebbi szolár invertert és energiaoptimalizálót tanulmányoztak, hogy lássák, hogyan teljesítenek; néhányról érdekes eredmény született.

 width=

Jellemzően mindenki figyelme a napelemekre irányul, azonban a napelemes rendszerek kulcsfontosságú része az inverter. Ez az eszköz átveszi a panelek összes egyenáramú kimenetét, és átalakítja váltakozó árammá, hogy otthoni használatra és a hálózatra exportálhassa. Ezt a feladatot nap mint nap, nap mint nap elvégzi mindenféle kihívást jelentő környezeti körülmény között.

Mivel ez a legnagyobb igénybevételnek kitett alkatrész, az inverter is a legvalószínűbb, hogy először meghibásodik. Olcsóbb , jó minőségű napelemek vásárlása rendben van, de az inverter minőségének csökkentése csalódáshoz vezethet.

Míg a napelemekre vonatkozó 25 éves termékgarancia egyre elterjedtebb a spektrum olcsóbb végén is, a szabványos invertergarancia még a csúcskategóriás márkák körében is sokkal kevésbé bőkezű. Például egy csúcsminőségű inverter márka, a Fronius inverterekre 10 év termékgarancia jár (5 év teljes + 5 év alkatrészek). Természetesen lehet vásárolni kibővített garanciát is.

Tehát általában mennyi ideig működnek az inverterek?

A svájci Berni Alkalmazott Tudományok Egyetemen erre a kérdésre keresték a választ.

Kutatásuk 1195 db napelemes rendszert foglalt magában, amelyek 2121 inverterből és 8542 Svájcban telepített optimalizálóból állnak. Az optimalizáló a modulszintű teljesítményelektronika (MLPE), más néven Panel Level Optimization (PLO) egy típusa, amely egy rendszerben egy vagy több napelemhez adható a panel teljesítményének maximalizálása érdekében. Ezeket az eszközöket a sztring inverter mellett használják. Ebben a tanulmányban nem minden rendszer rendelkezik optimalizálóval.

A kutatás során a legtöbb inverter a következő márkákból származott:

Fronius, Huawei, Kostal, SMA, SolarEdge, Szputnyik

A Fronius, az SMA , a SolarEdge és a Huawei inverterek a legelterjedtebbek közé tartoznak.

A tanulmányban szereplő legrégebbi inverterek az 1990-es évek elejéről származnak, de a legtöbbet 2008 és 2013 között helyezték üzembe. Megemlítendő, hogy az inverter/optimalizáló technológia azóta fejlődött.

Dióhéjban, amit a kutatók eddig megállapítottak, az inverterek 65%-ánál nem lesz hozam-releváns hiba a 15. működési évre. Ezenkívül előfordulhat, hogy néhány invertert kicseréltek, miközben még megfelelően működtek; pl. amikor egy rendszert frissítettek. Ebben a tanulmányban egy ilyen forgatókönyv inverter meghibásodásnak számított.

A tanulmánynak természetesen megvannak a korlátai, de azt jelzi, hogy ha jó minőségű invertert választunk, annak jóval a termékszavatossági időszakon túl is ki kell bírnia.

Következtetéseik között a kutatók megjegyezték, hogy a meghibásodásig tartó idő (TTF) az általános gyártói minőségen kívül számos tényezőtől függött. Például a kültéri telepítéseknél rövidebb volt a TTF, mint a beltérben.

Teljesítményoptimalizálók és a meghibásodásig tartó idő közötti összefüggés

Egy másik érdekes felfedezés azoknál a rendszereknél volt, ahol teljesítmény-optimalizálókat használtak, az első hiba általában korábban jelentkezik, mint a teljesítmény-optimalizáló nélküli napelemes rendszerekben – így egyes meghibásodások valószínűleg nem inverterhez kapcsolódnak. Míg az optimalizálók garanciája általában lényegesen hosszabb, mint az invertereké, meghibásodás esetén ki kell cserélni, és ez gondot okoz. A tanulmány megemlíti, hogy a PV-rendszerek általános megbízhatósága jelentősen megnő a teljesítményelektronikai alkatrészek számának csökkenésével.

 

Forrás: https://www.solarquotes.com.au/blog/solar-inverter-life-expectancy-mb2825/