SolarGroup Romania RO
solargroup logo

Napelem vs. H tarifa. Melyik éri meg jobban?

H tarifa vs Napelem. Melyik éri meg jobban?

Mindenki egy gazdaságosabb, könnyebben fenntartható otthonra vágyik, melyek kapcsán egyre gyakrabban merül fel a napelemes rendszer iránti igény.

Amennyiben napelem rendszer telepítését fontolgatja, akkor biztosan tervben van az is, hogy minél hamarabb megtérüljön a beruházás, illetve ezzel együtt minél nagyobb hasznot hozzon a házhoz az évek, évtizedek alatt.

Pont emiatt fontos megimserni a lehetséges áramdíjszabásokat, hogy a legjobbat választhassa!

Melyik éri meg jobban?
Napelem vs. H tarifa

Tudnivalók H tarifa kapcsán

Hőszivattyúkhoz és megújuló energiaforrásokhoz kiépített fűtési rendszerek esetében használható a H tarifa 2010 óta, az egyetemes áramszolgáltatás keretein belül a lakosság számára. Ebből okkal következik a kérdés:

Vajon a napelem rendszert lehet-e H tarifával kombinálni?

A válaszadás előtt érdemes egy kicsit belemerülni abba, hogy milyen lehetőségeink vannak a különböző tarifákkal, ezen belül ismertetjük, hogy pontosan mit jelent a H tarifa, mikor vehető igénybe és milyen előnyök-hátrányok tartoznak hozzá.

villanyora

Vajon mennyi lesz jövőre az áram ára, hogyan jövök ki a legjobban sok kérdés van mindenkiben.

Milyen áramtarifák léteznek?

A1 tarifa

Egy teljesen általános díjszabás, ami mind közül a legismertebb, legtöbbet használt. Egy zónaidős tarifát foglal magába, ami azt jelenti, hogy éjjel-nappal, minden évszakban, januártól-decemberig ugyanazon az áron jutunk hozzá az áramhoz. Az A1 tarifát bármilyen készülékhez használhatjuk.

Az A1 tarifa ára: 35,31 Ft/kWh

1320 kWh mennyiség felett 37,75 Ft/kWh.

A2 tarifa

A két zónaidős áram tarifával az járhat jól, akinek a fogyasztása kapcsán a csúcsidőszak hétköznap 7:00 és 23:00 közé tehető, míg a völgyidőszak a 23:00 és 7:00 közötti időszakot foglalja magába hétköznapokon és hétvégén. Amennyiben a fogyasztása fele éjszakára, hétvégére esik, akkor érdemes az A2 tarifát választani, melynek díjai a következők:

csúcsidő áramdíja: 43,43 Ft/kWh

völgyidőszak áramdíja: 32,79 Ft/kWh.

B tarifa

Régen éjszakai áramnak nevezték, ma már vezérelt áram névre hallgat. A külön mérőre kötött berendezések, avagy a vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező készülékek, hőtároló készülékek használatához biztosítják, melyeket nem kell a dugaljba csatlakoztatni, hanem fixen a hálózatra vannak kapcsolva (pl. bojler). Csúcsidőszakon kívül használható, éjszaka, összesen 8 órán keresztül. A1 vagy A2 díjszabaás mellé is választható, kiegészítésként.

B tarifa ára: 23,54 Ft/kWh.

Geo tarifa

Kifejezetten hőszivattyús berendezések üzemeltetéséhez hozták létre. Önálló mérőre van szükség ehhez a tarifához és szintén csak vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező készülékekhez használható. Bár egész évben igénybe vehető, naponta kétszer 2 órára szünetel az áramszolgáltatás a Geo tarifánál.

Geo tarifa díja: 24,3 Ft/kWh.

És most jön a lényeg: Miben különbözik a H tarifa a többi tarifától?

H tarifa

Fűtés kedvezményes tarifával:

A megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerekhez és hőszivattyúkhoz használhatjuk, ám nem egész évben elérhető, hanem szezonálisan, tehát mellé mindenképp szükség van egy másik, alapvető helyzetben A1 vagy B tarifás mérőórára. A szezon október 15-től április 15-ig tart, ám ez idő alatt egész nap, szünet nélkül használható. Rendelet szabályozza – 70/2009. (XII. 4.) KHEM – hogy sohasem lehet magasabb a díja a B tarifánál. Akár a B típusú, éjszakai, vezérelt áram mellé is igényelhető ez a tarifa.

H tarifa ára: 23,54 Ft/kWh.

01

H vagy Geo tarifa – Melyiket válasszunk?

Míg a Geo tarifa kifejezetten a hőszivattyús berendezéseket támogatja, addig a H tarifa esetében sokkal széelsebb körben tudjuk kihasználni az előnyöket. Tény, hogy előbbi egész évben rendelkezésre áll és mindössze napi 2 óra az, amiről le kell mondanunk, ami nagy mértékben erősíti a versenyben való állását, de ezt a kis kihagyást nem biztos, hogy az arra érzékeny készülékek jól viselik.

Hol érhető el a Geo tarifa? Jelenleg nem érhető el országosan, hiszen kizárólag az ELMŰ és az ÉMÁSZ szolgáltatja ezt a tarifát.

Hogy végül melyik éri meg jobban, azt az határozza meg, hogy mire fogjuk használni az áramot. Amennyiben a klíma csak kiegészítő fűtésként, rásegítésként van jelen az ingatlanban és hűteni is akarunk vele, úgy a Geo tarifával járhatunk a legjobban.

Viszont ha a fűtésről hőszivattyúval gondoskodunk, és fan-coil típusú készülékünk van, abban az esetben a H taridával járunk jól!

Tehát kedvezőbb árú villamos energiát használhat az, aki napenergiából vagy megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén a hőellátásról gondoskodó készüléket működtet és kiépíttette az ingatlannál a H tarifát.

Milyen készülékekhez ideális választás a H tarifa?

Megújuló energiaforrással összefüggő fűtési rendszerek, hőszivattyúk, keringető szivattyúk, fűtésre is alkalmas klímák és napelemes rendszerek. Infrapanelek és elektromos fűtőtestek esetében nem lehetséges a H tarifát igénybe venni.

Milyen technikai feltételei vannak a H tarifának?

Új áramkörrel kell bővíteni az otthonunkat annak érdekében, hogy a szolgáltató a külön mérőn nyomon tudja követni az éves elszámolásokhoz a kedvezményes fogyasztást az előzőleg meglévő mérőóra fogyasztása mellett. Az előírásoknak megfelelő új típusú mérőóra szekrényre is szükség van. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy amikor ez a cikk létrejött, akkor a szekrény és a H tarifás óra is hiánycikk volt az országban és ennek köszönhetően a telepítés is bizonytalanúl sok idő lett.

SCOP érték a hőszivattyú és inverteres klíma teljes időszakra vonatkozó teljesítményét mutatja meg.

6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP

6,1 kW és 11,9 kW teljesítmény között 3,8-as SCOP

12 kW felett 3-as SCOP értékű készüléket válasszunk.

Tudta, hogy a napelem által termelt energia bármilyen elektromos készülékhez használható?

Legyen az hűtő, konyhai berendezések vagy otthona teljes fűtése, esetleg elektromos autó töltése – ezekhez mind ideális választás a napelem rendszer telepítése!

Aki időben beadta napelem telepításre igényét a nyáron megtermelt áramot télen kedvezményes áron kaphatja meg az áramszolgáltatótól!

Amennyiben hálózati áram fogyasztása átlépi az állam által meghatározott küszöbértéket és piaci áran kapja az áramot, akkor is megéri a napelem telepítés.

Ennek fényében kijelenthető, hogy annak, aki rendelkezik napelemes rendszerrel, fölösleges a H tarifa bekötése, melynek telepítési költségei 300.000 forinttól akár 1.000.000 forintig is terjedhetnek!

Ezt az összeget fektesse inkább egy nagyobb rendszerbe vagy korszerűsítésbe, mert higgyje el: megtérülését tekintve még mindig a napelem viszi a prímet!

napenergia TOVÁBB A KAPCSOLAT OLDALRA

Sokszor halljuk ezt a kérdést:

Mennyi idő alatt térül meg egy napelem beruházás?

Az emelkedő energiaárak mellett egyre hamarabb megtérül a napelemes beruházás, még akkor is, ha már az új szabályozásnak köszönhetően nem tudjuk télen visszakapni a nyáron megtermelt áramunkat. Jelen pillanatban ha havi 40.000,- Ft villanyszámlával számolunk, akkor kb. 6 év a napelemes rendszerünk megtérülése. Persze aki piaci áron jut hozzá az áramhoz ennél általában több lett a villanyszámlája, így akár hamarabb is megtérülhet a beruházása.

Amikor döntést hoz, akkor a napelemek nyújtotta biztonségról se feledkezzen meg!

napelem megtérülés